Vem är det som ringer?

Det är långt ifrån alla som tycker det är kul med överraskningar i form av telefonsamtal från försäljare eller folk som försöker lura en om virus på datorer eller liknande.

Det finns lite olika steg att ta för att få en lite lugnare tillvaro.

Det första steget är att nixa sitt nummer. Det går att nixa privata telefonnummer och mobilnummer. Det gör att ditt nummer hamnar på en lista som företag kan få tillgång till för att veta vilka nummer de ska undvika. Är du kund hos ett företag hjälper det inte att ha nixat sitt nummer, då kan de ringa upp ändå. Det finns dock inget som säger att ett företag måste använda sig av listorna från nix.

Nästa steg som ökar chansen att komma åt de riktigt jobbiga samtalen är att installera en app som kan berätta vem som ringer innan du har svarat och informera dig om den som ringer har markerats som skräp/spam. Den jag blivit mest fäst vid är appen Truecaller som finns till iphone, android och windows phone. Så fort någon ringer börjar appen söka efter namnet på den som ringer eller det företag som numret är kopplat till. Du har då möjligheten att välja om du vill ta samtalet eller till och med blockera och spam-markera numret för att slippa fler samtal. Jag har även testat appen ”Vem ringde?” men har haft problem med att deras samtalslistor inte räckt till. Nackdelen med Truecaller är dock att de poppar upp lite fler notiser än vad jag vill se.

Redan här är appen ordentligt givande men det blir bättre. Så snart du blir uppringd av någon med ett nummer som är spam-markerat så visas det tydligt med röd bakgrund att det är något att vara vaksam över. Det går att se hur många som markerat numret som spam och ofta vilken sorts samtal (exempelvis försäljare och blufföretag) det handlar om och vem som ringer.

Det går även att se vem som ringt i efterhand då samtalshistoriken finns i Truecaller. I exemplet nedan går det att se att det är en bank som ringt upp och att 364 har rapporterat samtalet som oönskat. Att ett nummer är markerat som oönskat innebär inte alltid att det är ett samtal du vill undvika men det innebär sannolikt att det är bra att tänka till några gånger extra innan du svarar. I exemplet nedan är jag kund hos banken i fråga så jag valde att svara. För att komma igång så kan du gå till https://www.truecaller.com/ som länkar dig vidare till respektive applikationssida.

Förhoppningsvis räcker det här för att ge dig ett lugnare liv där du själv kan avgöra vilka du vill prata med och vilka du vill undvika men det går att göra ännu mer.

Kanske är det så att du köper saker via telefon ibland, eller är lite glömsk och tappar bort datum när du har fått tid till läkarbesök, anställningsintervjuer eller frisörbesök. Kanske är du orolig över företag som lurar på dig något du inte vill ha och vill ha ett extra lager av information på din sida. Då finns möjligheten att spela in samtalen du själv deltar i. Här är lagen på din sida, i Sverige räcker det att ena parten i ett samtal vet om att samtalet spelas in. Här har jag bara en rekommendation till android då den app jag använder mest enbart finns till android.

ACR – Another Call Recorder (ännu en samtalsinspelare) har många grundinställningar i gratisversionen. Du kan välja att enbart spela in samtal som inte finns i din telefonbok, undanta de som du pratar med oftast eller spela in alla samtal. Du kan också se till att du efter samtalet får frågan om samtalet ska sparas för att enbart spara samtal du känner ett behov av att ha kvar.

Ingen av apparna ovan är något du måste ha, men vill du ha lite mer stöd i vardagen när det kommer till okända samtal skulle jag rekommendera Truecaller framför nix som under lång tid var den enda hjälpen som gick att hitta.

Bilder på Truecaller som jag själv inte tagit kommer från det presskit som finns på truecaller.com


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar