Kategorier
Ätbart Konservering

Våren är på väg!

Detta betyder att det är dags för mig att kliva ur mitt bloggningside. Den senaste månaden har det blivit mycket surdegsexperimenterande men det tar vi i nästa inlägg.

Jag fick härligt besök från jobbet och det blev en kväll/natt med mängder av knäckebrödsbakande.

Grovknäcke

4dl hela vetekorn
1dl hela linser(grågröna)
1dl skalad hirs (quinoa fungerar också bra)
50g jäst
5dl vatten
1dl hela linfrön
2½tsk salt
4dl kornmjöl
8dl grahamsmjöl
3-4dl vetemjöl

Lägg vetekorn, linser och hirs i en skål, slå på vatten och låt stå och svälla 4-8 timmar. Häll upp i en sil och låt grynen rinna av väl.

Smula jäst i bunke, värm vatten(37C), blanda. Tillsätt linfrön, salt, kornmjöl, grahamsmjöl och de blötlagda grynen.
Arbeta allt till en deg i 5 min. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 10 min till. Jäs 30 min, arbeta ner den, jäs 30 min till.

Knåda på bakbord, dela i ca 30 delar och kavla ut tunt till runda knäckebröd. Ta eventuellt ut ett hål i mitten (man kan även göra plåtar fyllda med miniknäckebröd).

Lägg knäckebrödet på smorda plåtar eller använd någon form av bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i 5 min. Grädda i 250C i ca 12 min. Vänd sedan brödet och grädda i ca 5 min till så att brödet blir torrt. Låt kallna på galler utan bakduk.

Däremot är det ju inte säkert att gallermängden man har hemma räcker till alla knäckebröden. Då är det tur att det finns bra saker som gardinstänger som hängd mellan två stolar blir perfekt knäckeavkylningsplats.

Kommentera