Kategorier
Hantverk Hantverksgaraget Marknad och mässor

Vacker vardag

Måste disktrasan stinka sopor och konstant vara halvvägs påväg mot soppåsen eller komposten? För ganska många år sedan började jag tröttna på att det blev så mycket slängande av allt möjligt. Tråkiga och fula engångsprodukter och städverktyg som snabbt trillar i bitar fick mig att börja tänka om och ifrågasätta. Jag gjorde som jag brukar och satsade på att utbilda mig i frågan och sen bit för bit börja byta ut delarna i hemmet när de blivit för gamla eller bara dåliga.

Några år senare började det dyka upp grupper och artiklar om plastbantning och nog får jag erkänna att det finns en stor likhet i den filosofin och min egen. Men jag kan inte nöja mig där, jag är och förblir en materialnörd efter all tid som spenderats med olika hantverk. Jag vill inte ifrån något som främsta fokus, jag vill till något bättre istället, och jag kan absolut se att det finns områden där plasten absolut inneburit ett framsteg.

Vacker vardag som begrepp handlar för mig om att välja det som ger bäst känsla och mest glädje. Det handlar om utformning, material och färg och en vilja att låta vardagen få vara något bra. Ofta beskrivs vardagen som trist och grå och jag är inte en person som njuter av städning, disk och måsten, men jag kan krydda det grå med det vackra och på så sätt få ett lite annat förhållningssätt till vardagen. Då kan en disktrasa få vara som en färgglad blomma och en disksvamp en söt liten sudd.

I första hand gör jag sådant jag själv vill använda. Problemet är att jag har tid och lust att göra så många fler än jag själv använder, då är det tacksamt att det går att göra sig av med någon här och där. Har man sedan systrar som är lika hopplösa med hantverksöverflöd så finns det bara ett sätt det kan sluta på: marknader. Det brukar bli en eller två tillfällen varje år för att bli av med lite av överflödet.

En av mina äldre favoriter är nätpåsarna. Det är kul att vara tidigt ute ibland, fick ofta komplimanger för dem av andra kunder och speciellt av kassörerna. Det syns så tydligt vad de innehåller och det får plats så mycket i dem. Modellen har förbättrats efterhand med, bilden nedan är en äldre modell och den ovan mina senaste. De har fått lösa handtag som fungerar som dragsko och går att knyta för att hålla frukten på plats.

Utöver grundmodellerna brukar det dyka upp lite blandat smått som näsduksfodralen och handvärmarna som snabbt syddes ihop när jag inte hunnit sticka/virka så mycket saker till en marknad.

Detsamma gäller de första kassarna, och flera av dem hänger fortfarande med ut. De är söta men sticker inte ut från mängden nu när även tygkassar har blivit modernt.

Lämna ett svar