Kategorier
Odling

Trädgårdskoll September

Växten som jag längtat efter, kvannen verkar ha trivts hos mig trots värmen. Den har legat på runt en meter hög och jag har kunnat plocka mycket blad från den. 

Kvanne

För att ge mig lite tid att testa vad smakerna fungerar till har det blivit en ordentlig burk med kvannesalt och en hög med torkad kvanne. Så nu kan jag testa massa olika saker hela vintern.

Kryddsalt med kvanne och torkad kvanne

Skörden under september har med råge vägt upp den tråkiga sommaren. Squash av olika slag och tomater har bara sprutat fram från lådorna. Det har inte varit många dagar mellan skördarna och tomater har vi gått och glufsat i oss direkt från buskarna. 

Dahlior, jordärtskocksblommor, musselsquash (ufot), sommarsquash och tomaten ’Marmande’

Testade att göra tre burkar med tomatmarmelad och det blev så gott att det genast blev tio burkar till. Den röda har tillskott av citron och den gula innehåller rosmarin och vinäger.

Med hösten kommer också rearundorna hos plantskolorna när de ska tömma lagren en bit inför vintern. Det är kul att traska runt och bara okynneshandla spännande saker som annars inte skulle ingå i planerna som sätts tidigt på våren.

Buske med vita körsbär och en bytta med tranbär.

Det är också då det är lättast för mig att ursäkta inköp av trädgårdspynt. Det har till och med blivit lite som inte är ätbart. 

Men åter till grundtemat, bären har fortsatt hela månaden och det är först nu hallonen har börjat komma igång.

Buskhallon ’Ruby beauty’

Allt det gröna har växt mycket mer och purjolöken har stabiliserats mycket mer. 

Sötpotatisen som bott inne på altanen fick komma upp ur jorden och vi fick flera fina knölar. Definitivt repris av den nästa år. Sötpotatisen beställdes från odla.nu som små skott med rötter och något blad.

Kommentera