Kategorier
Odling

Trädgården April

Äntligen dök odlingarna upp från snön. Det tog lång tid innan det var helt bart men väl i april gick det att gräva i jorden igen.

Årets startprojekt var ganska stora så det var bra att komma igång så fort som möjligt.

Bilden nedan är en skiss av startläget sen förra året. Nere till vänster sitter blodflädern och den nedersta raden av gröna lådor är odlingskragarna. Ovanför dem är surlandet med blåbär och blåbärstry och ovan den ett land med lite tillfälliga växter.

Tidigt på listan var busken som satt vid lampan. Den var ett perfekt tillhåll för sorken och det var hopplöst att klippa runtom. Nu har busken flyttat till ett ställe där gräsklipparen inte får köra så det blev dubbla fördelar.

Martin började ge sig på nyponen och har nu lyckats samla in så den upptar en fjärdedel av ytan den fyllde upp förra året. Jag passade på att ge vinbärsbuskarna lite gräsklipparskydd, ny jord och smultronkompisar.

Nästa steg var att fortsätta stensättningen ner från blodflädern.

Det blev fyra växttrappsteg, och planen är svartaronia på alla stegen.

Tills vidare fick det bli lite blandade krukor och Monas kallor passade perfekt mot den grå stengrunden.

Sen var det dags att gå på nästa stenläggningsprojekt. Innan sommaren ska det vara sten runt hela köksträdgården, bara att gräva, släpa tovor och jobba på.

Första delen blev bra, det är inte många stenar som är lika stora så det blir lite kreativa lösningar lite här och var. Jag börjar allt mer se tjusningen i grus.

Nästa steg blev mellan det tillfälliga landet och surlandet. Plattat och klart!

Även ytterkanten av det tillfälliga landet fick en stenrad. Mer kommer när det är förberett för det sista landet längst ut mot buskarna.

Såhär är det i översikt efter den nya stenen och växttrappan. Det är fortfarande jobb kvar mellan flädern och odlingskragarna.

Men nu tar vi en paus och kikar på växtläget. Flädern nedan fixades genom att klippa av några kvistar från en annan fläder och trycka ner dem i en kruka. På det stora hela verkar den inte ha gett upp helt så vi håller tummarna framöver.

En vit backsippa har kikat upp. En absolut vårfavorit med sitt luddiga utseende.

Gräslöken har stortrivts ute i lådorna.

Hela skogen bredvid huset och en bra bit av gräsmattan är fylld med vitsippor, det enda som saknats är solen.

Åter till fixarprojekten! Runt plommonträdet landade en ny liten odling för ramslök. Där kan de ha det bra i skuggan under sommaren. Återstår att blanda i mer kalk i jorden.

Sen har jag lite otrevliga besökare i trädgården. Besökare då de kommer genom skogen eller via dikeskanten upp till trädgården. Slemmiga filurer med en stor aptit. Så här är början på min antisnigelmur. första steget är påbörjat, sen kommer fortsättningen med vattenglas och stoppande kant upptill, men det blir en annan månad.

Och valborg ska det ju vara med, säkrast att få ordning på en eldplats då! Den invigdes med hjälp av folk från tre närliggande hus. Barn överallt, korvar grillade och livet är allmänt härligt. Med det tackar månaden april för sig. En stenkul månad helt enkelt.

Kommentera