Kategorier
Inomhusodling Odling

Tomatodling i vatten

Efter en månads lyckade harvyskördar var det dags att testa något lite mer vågat. Jag har ju sett flera som odlat tomater inne under vintern så det borde ju gå i vatten med. Den 4:e januari var det dags. Hink med lock från dollarstore, plugg och nätkorg från nelson garden. Gjorde ett hål i locket med en hålsåg och mätte upp hur mycket vatten som skulle vara i för att nå upp till pluggen. Petade ner två frön av sorten Vilma med tanken att minst en borde växa upp.

Den 22:a januari hade det kommit upp två små fina plantor och det var dags att ta det jobbiga beslutet om vilken som skulle sparas. Huvudet åkte av på den ena och sen var det fritt fram att växa vidare.

2019-01-29: Bara en vecka senare började det se ut som en självständig liten tomatplanta på väg upp.

2019-02-04: Nu har det gått en månad efter plantering och den har inte växt mycket på höjden, men desto mer på bredden. Om något så är det en stabil liten sak. Knoppar har börjat synas långt ner i bladmassan och de kan inte växa snabbt nog nu. Vill ha tomater så snabbt det bara går.

2019-02-27: Äntligen! I mitten på månad 2 så var det dags att agera humla, vi stod med tops och surrade runt mellan blommorna och i slutet på månaden fick vi bevisen på att projektet skulle fungera. Små tomater hade börjat kika fram.

2019-03-17: Nu börjar det bli drygt. Det kommer fler tomater men de blir inte röda! Några tomater i början blev lite fula vid pistillen så de fick plockas bort. Fyllde på med extra näring efter det och sen verkade de ta sig bättre.

2019-04-11: 3 månader efter sådd började första tomaterna rodna och den 6:e var det dags att provsmaka vår första vattenodlade tomat. Det var lite för tidigt att plocka den men den fick fullt godkänt och vi beslöt oss för att låta nästa ta lite längre tid på sig.

Efter det har den stabilt fortsatt ge enstaka tomater varje vecka och vi har planer på att starta fler tomathinkar till hösten så de är redo att hålla oss med tomater när plantorna ute ger upp. Ett problem var när det var som mest tomater på plantan, då ville den gärna tippa med hela pluggen så stöd måste lösas tills nästa gång.

2 svar på ”Tomatodling i vatten”

Hej! Jag använde nelson gardens färdiga odlingspluggar i och med att det var de korgarna jag hade hemma. De består av torv och kokosfiber. Jag lade ner fröet i den lilla fördjupningen och krafsade över lite från pluggen över fröet.

Svara

Kommentera