Tomatfavoriter 2020

Totalt testade jag lite över 30 sorter tomater i år. Större delen av listan ligger i inlägget ”Tomat 2020 utgångsläge”.

Året var inte det bästa för tomater med den sena sommarvärmen som kom nästan en månad sent. När det väl var dags för sommar och tomaterna behövde lite omtanke såg vår första coronapandemi till att jag inte var hemma på en hel månad. Det gjorde att alla tomatplantor som inte redan stod ute blev för varma vilket ledde till att blommorna började trilla av när det var som viktigast att de kom igång. Säsongen blev då grovt förskjuten och en frostperiod kom tidigt i september men kort efter några nätter runt 0-gradigt gick det upp och blev varmt igen. Nu har nästan en månad gått med temperaturer tunt 15 grader så flera plantor hade nog kunnat stå kvar.

När frosten närmade sig så rensade jag bort majoriteten av tomatplantorna för att inte riskera att försämra hållbarheten i de tomater jag fått fram. Både potatisbladmögel kom igång tidigt men verkade inte göra så stor skada på tomaterna, värre blev det med gråmöglet inne i odlingstunneln som gick på de flesta plantorna och det blev en total rensning där med för att rädda tomater. Detta ledde såklart till brickor i hela köket med olika tomater i olika mognadsstadier. Nu den 10:e oktober har majoriteten av de plockade mognat och ätits upp, förädlats eller hackats och frysts in. Sen plockas de frysta påsarna fram under vinter och vår för matlagning eller fortsatt förädling när tiden går mindre åt trädgården.

På många sätt vill jag ha egenodlat året runt men det får inte ta mycket tid under den mörka delen av året. Då vill jag ha möjligheten att starta om, samla ihop ork och hantera det minskande ljuset. Men nu är det dags att kika på mina tomatfavoriter för i år.

🍒 Whippersnapper

En ampeltomat med små söta tomater. Storleken ligger på 2-4 cm. De är tidiga och ger länge (först ut att mogna och ger fortfarande tomater nu i oktober). Jag köpte frön från runåberg och har haft dem ute i skyddat läge och på inglasad uteplats. Bäst trivdes de ute i en ordentlig dasstunna.

❄️Vadets piennolo, okänd sort

Högväxande tidig vintertomat med mycket smak och tjockt skal. Köpt som planta från Vadet gård med namnet ”Röd piennolo”, det faktiska sortnamnet är alltså helt okänt. Smakmässigt är det årets vinnare för den har det mesta jag letar efter i smakväg. En stark tomatsmak med tydlig sötma och att den inte blir mjölig. Har hittills gett mest i skyddat läge utomhus.

Piennolo är namnet på klasarna man kan hänga upp tomaterna i och det är flera olika vintertomater som mår bra hängandes i klase. Klasen görs med ett ihopknutet snöre som man kan hänga upp och sedan fylla på med tomater allteftersom de mognar. En del säger att en viss procent av tomaterna i klasen som klipps av från busken behöver vara mogen (50%-70%), men jag brukar hänga upp alla helgröna klasar när frosten närmar sig eller bladmögel eller liknande ställer till det, och de helgröna mognar lika fint de.

🍒Maskotka

Maskotka skulle bli en väldigt låg liten planta men den verkade ha lite för varmt och mörkt på våren så den sköt upp till en meter i höjd. Det hindrade inte den från att ge många söta tomater. De kom igång lite senare än övriga och står fortfarande (tidig oktober) i uterummet och ger nya tomater. Storleken är ca 4 cm.

Plockade nyss in en kvist med hopp om att testa att odla den hydroponiskt under vintern. Återkommer om det går bra.


🍑Garden peach

Garden peach är en småluden tomat med persikolik gul färg. Enda problemet är att de försvinner ner i magen så fort de mognar så jag har inte foto på en enda mogen än. Högväxande planta med tomatstorlek på ca 5 cm. Smaken är len och söt.

Jag plockade en tjuv från Ullas planta mitt under sommaren och tänkte att jag kunde vara nöjd om jag fick ett par mogna. Den har nu växt upp till en buskig fin planta som levererar tomater i mängder. I slutet av september fick den flytta in i uterummet och där har den stortrivts när vädret utanför blivit kyligare.

Shimmeig creg

Lika sen som snygg tomat. De fick inte så bra förutsättningar men levererade goda tomater med stark smak och ganska tjockt skal. Buskig i växten, blir runt 120-150 cm hög.

Söker man efter namnet ’Shimmeig creg’ kommer det upp två olika sorter, dels den spetsiga jag har från lindbloms frö, men även en trubbig som till formen ser mer ut som en paprika.

Seg i starten, kom upp som en ynklig klen liten tomat. Bara 2/4 frön grodde. Stod för varmt och mörkt under sommaren och majoriteten av blommorna trillade av. Gav den en sista chans och ställde ut den i augusti och jag fick inte många men de som kom var väldigt goda så det blir nytt försök nästa år igen.

🍒Koralik

Spretig glesväxande liten godistomat. Söt och lågväxande som täcker den yta den får. Snodde väldigt sent en tjuv från Ullas planta och har nu strax min första mogna tomat. Kommer definitivt odla den själv nästa år.

Ersätter sweetbaby för mig som tidigare varit min standardgodistomat.

Ida gold

Inte den sötaste eller mest smakrikaste, och rätt mjölig med. Men den är tidig, ger en ljuvligt gyllene marmelad och växer helt kravlöst. Gav stora klasar med halvstora tomater som var en fröjd att se på innan allt annat kommit igång att leverera i trädgården.

Så trots att de inte står sig smakmässigt mot övriga favoriter så gjorde den mig så glad att den förtjänar en favoritplats.


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar