Kategorier
Hantverk Historiskt återskapande Tema

Tältbygge

Jag har hört ett rykte om att det ska vara bra att ha någonstans att bo på olika arrangemang så jag tog och drog ur den där eviga tummen och satte igång med att sy. Inspirationen kommer från en 1400-talsbild och utifrån studier av de anglosaxiska tälten. Här på bilden syns tältet första gången det var uppsatt med alla delar ditsydda.

Tält

Knäppningen är en variant av den knäppning som finns på ett flertal anglosaxiska tält på den moderna marknaden, bestående av en läderförstärkning med hamparep som går mellan varje nivå.

Toppen är även den i läder, nitad fast i tältet. Tyget är bomull som blivit impregnerad då min ekonomi inte har räckt till något mer avancerat än så i nuläget.

Tältställningen består av en pinne som går upp i läderhatten och är rundad upptill för att minska slitningen på toppen. Pinnen är delbar och har en platta som fot. Utåt syns bara att pinnen är avsågad på mitten. I pinnen är det borrat ett hål i mitten där en metallpinne är lagd. Med pressen från tältet hålls pinnen ihop stadigt.

På sommarsolståndet var jag hos Zven i Vä och smidde tältpinnar då det uppenbarligen skulle underlätta ännu mer att kunna sätta upp tältet med.

Tältpinnar

Fick även en tältpinnuppdragare

Krok

Här har vi Sven i sin smedja

Smeden

För att inte tala om det lila potatismoset som bara måste få vara med på bild.

Mos

Kommentera