Kategorier
Ätbart Drickbart Kryddor

Kryddor och mörka bär

Sensommar innebär att det är dags för de sista kryddskördarna hemma. Många av växterna har gått i blom då vi inte skördat så mycket i år men det blir fjärilarna och humlorna desto gladare över så det gör inget. Aroniabusken där hemma har börjat ge riktigt mycket bär så nu blev det aroniadricka och gelé.

Kryddsalt

  • Alla möjliga kryddor i form av blad
  • Flingsalt (ca 1/10 – 1/5 av mängden grönt)

Även vanligt finmalet salt och grovt salt går bra att använda men här föredrar vi flingsaltet.
Lägg allt i en mixer och mixa tills det gröna är finfördelat men innan saltet blir helt pulvriserat. Torkningen kan göras på två sätt, antingen lufttorkning eller i mikrovågsugn.

 

Fördela röran på en bit hushållspapper på en tallrik för att torka i mikrovågsugnen. Sätt in den på högsta effekt i två minuter. Plocka ut tallriken och häll över blandningen på en ny bit hushållspapper (jag brukar använda dubbla lager och hänga upp dem på tork tills nästa omgång kryddsalt). Sätt in den på två minuter till och sen får du känna efter hur mycket fukt som är kvar i blandningen för att se om den behöver in en runda till på upp till två minuter.

Orsakerna att jag brukar torka det i mikrovågsugnen är dels att jag inte vet vart jag skulle göra av såpass stora mängder kryddsalt och att färgen på resultatet blir bättre. När det torkar snabbt försvinner inte lika mycket färg. Smaken är ungefär den samma oavsett torksätt.

 

 

 

 

 

Aroniadricka

  • 2 liter bär, sköljda och avrunna
  • 5 dl vatten
  • 5–6 dl socker (per liter avrunnen saft)
  • 1 tsk vaniljpulver

Koka bär och vatten tills bären släppt av sig mycket av sin färg, ofta hinner de spricka upp och bli lite extra gojsiga vid det laget. Separera bär från vätska (pressa inte ur bären, låt det bara rinna av). Tillsätt socker och vaniljpulver medan vätskan fortfarande är varm. Låt vätskan svalna.
Häll upp det du inte kommer att dricka den närmsta veckan i burkar eller plastflaskor och frys in.

Kategorier
Ätbart

Kryddsommar

Ramslök

Samlandet började tidigt i våras efter en ledig helg på öland. Vi åkte till vårt hemliga lökställe och fyllde en kasse full med de härliga bladen. Ramslöken är ett trevligt substitut för vitlök vilket jag inte kan äta. Just då bodde jag tillfälligt hos mina föräldrar och det tog många dagar och mycket vädrande innan lukten lyckats lämna huset. På hösten fick jag lära mig om en svamp vid namn lökbroskskivling som även den är ett bra vitlökssubstitut.

LillträdgårdenMin lilla hörna i trädgåden blev rikrigt bra efter en omstrukturering och nya inslag som jordärtskockor och en liten kulle med rabarber blev mycket välkomna tillskott. Får jag tag på mer sten nästa år vill jag höja landet lite och fylla på med lite med näringsrik jord då landet ligger precis i skogskanten och slåss med en massa trädrötter.

Physalis

Inne i uterummet har en physalisplanta bott under sommaren. Egentligen skulle den ha följt med mig tillbaka till lägenheten men den fastnade i den inglasade värmen. Det blev några små frukter och jag har sparat två för att så till nästa år.

Kryddsamling

Liksom de senaste åren har vi gjort stora mängder utav kryddsalt.Blommorna är kryddtagetes vilket är en riktigt tacksam liten växt, det blir ordentliga små buskar av dem så det är bara till att plocka och plocka och plocka.

Kryddsalt/Örtsalt

Ta färska blad av olika kryddor (60-70%) och lägg i en mixer, fyll på med flingsalt (40-30%). Mixa och bred ut på en kökshandduk och låt torka. Mosa sönder de större klumparna. Kan göras genom att lägga över en handduk och rulla en kavel över allt.

Färdigt!

Kategorier
Ätbart Konservering Kryddor Odling Odling i Gislaved Sommar Vår

Kryddsommar

Ramslök

Samlandet började tidigt i våras efter en ledig helg på öland. Vi åkte till vårt hemliga lökställe och fyllde en kasse full med de härliga bladen. Ramslöken är ett trevligt substitut för vitlök vilket jag inte kan äta. Just då bodde jag tillfälligt hos mina föräldrar och det tog många dagar och mycket vädrande innan lukten lyckats lämna huset. På hösten fick jag lära mig om en svamp vid namn lökbroskskivling som även den är ett bra vitlökssubstitut.

Lillträdgården
Min lilla hörna i trädgåden blev rikrigt bra efter en omstrukturering och nya inslag som jordärtskockor och en liten kulle med rabarber blev mycket välkomna tillskott. Får jag tag på mer sten nästa år vill jag höja landet lite och fylla på med lite med näringsrik jord då landet ligger precis i skogskanten och slåss med en massa trädrötter.

Physalis

Inne i uterummet har en physalisplanta bott under sommaren. Egentligen skulle den ha följt med mig tillbaka till lägenheten men den fastnade i den inglasade värmen. Det blev några små frukter och jag har sparat två för att så till nästa år.

Kryddsamling

Liksom de senaste åren har vi gjort stora mängder utav kryddsalt.Blommorna är kryddtagetes vilket är en riktigt tacksam liten växt, det blir ordentliga små buskar av dem så det är bara till att plocka och plocka och plocka.

Kryddsalt/Örtsalt

Ta färska blad av olika kryddor (60-70%) och lägg i en mixer, fyll på med flingsalt (40-30%). Mixa och bred ut på en kökshandduk och låt torka. Mosa sönder de större klumparna. Kan göras genom att lägga över en handduk och rulla en kavel över allt.

Färdigt!