Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sommar Sött

Flyttlådor och blåbärsbollar

Igår var det utflyttningskalas då första systersonen ska flytta hemifrån. Detta innebar en bra möjlighet att komma igång och baka lite. Efter att ha hjälpt till med lite äppelmos var en av huvudingredienserna självklara. Att det även blir första ordentliga inlägget sen bloggflytten gör bara temat än mer självklart. Första tanken blev då flyttlådemuffins, sen på vägen så kom jag på att vi hade plockat blåbär med så då var det tvunget att komma med.

20130829_170505

Äppelmosmuffins med mjukostfrosting

  • 3 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 tsk kanel
  • 100g smält smör eller flytande margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • lite salt
  • Äppelmos

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser (men inte äppelmoset). Klicka ut äppelmoset, ca 1 msk per muffins.
Häll upp i formar (ca halva formen). Klicka sedan i äppelmoset.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Frosting

  • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
  • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
  • ca 2 dl florsocker
  • 1 tsk kanel

Blanda ordentligt och klicka ut på muffinsen.

Färdigt!

photo

Blåbärsbollar

  • 2 dl blåbär
  • 1 krm kanel
  • 2-3 msk socker

Blanda ihop i en kastrull och koka ihop och mosa bären lite så att så mycket vätska som möjligt kommer ut.

  • 100-150 g margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 2½ dl socker
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 msk kakao
  • Blåbärsröran

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Häll 2 msk av blåbärsröran i en separat skål som kan användas till frostingen. Blanda i resten av ingredienserna i ägg- och sockerröran och häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i.  Grädda i 20 min i en ugn på 175 grader. Ställ kakan åt sidan och låt den svalna.

  • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
  • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
  • ca 2 dl florsocker
  • de 2 matskedarna av blåbärsvätska från förra steget

Blanda ihop. Smula ner kakan i röran och blanda om ordentligt så alla smulor är klibbiga.

  • Röda cocktailbär (körsbär)
  • Smält choklad (100-150g)

Ta  upp en klump (beroende på hur stora bollar du vill göra) och peta in körsbäret i mitten. Rulla till den så den blir någorlunda jämn. Ställ in bollarna i frysen en stund och ta sedan ut dem och doppa i choklad.

 

 

Kategorier
Ätbart Höst Sött

Äpplen i långpanna och muffinsform

Tidigare denna hösten hade vi ett visst överflöd av äpplen i fruktkorgen. För att ge lite variation plockade jag hem en påse äpplen och lade tillbaka dem lite senare i ny form. På bilden ligger de inplastade i muffinsformar.  
Gissningen stämde, äpplena tog slut snabbare efter det.
Receptet har jag fått från Lena och det fungerar precis lika bra i muffinsformar som i långpanna.
Äppelkaka på plåt
100 g Smält smör
1 ½ dl Mjölk
2½ dl Socker
3½ dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
6-8 Äpplen
Kanel
Skala äpplena och skär dem i tunna skivor (halvera dem om du ska ha det i muffinsformar). Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och fettet och rör ner mjölet blandat med bakpulvret. Fördela smeten i en smord och bröad långpanna (eller i muffinsformarna). Tryck ned äppelbitarna tätt och strö över kanel. Grädda i ugnens nedre del i 175 grader i ca 15-20 minuter. 
Tiden kan behöva justeras om du gör kakan i muffinsformar.
Kategorier
Ätbart Höst

Äppelplockning

Förra året verkar de ha funnits överallt, äppelplockarna men i år fick det bli lite mer av ett äventyr för att få ihop en. Vi tog ett första besök hos Weibulls och gick snabbt därifrån när prislappen hamnade runt 500 för ett komplett set. Smålänningen kickade in och vi gav upp vårt letande för stunden. Efter att ha gett upp tanken några gånger och funderat på plåtburk på pinne åkte vi till en sista butik för att åtminstone gå runt bland lite växter. Där hängde den. En enkel fruktplockare som inte krävde en specialanpassad pinne.

http://www.nelson.se/default.aspx?tillsida=prod&productid=259612&lng=DUT

Härligt! En mycket bra början, för några vettiga pinnar fanns inte, då låg även de runt 500. I slutändan bestämde vi oss för biltema och ett kvastskaft men väl där så hade de ett smidigt teleskopiskt skaft som bara väntade på mig (hittar inte länk).

Slutsumman landade på 200kr för en stabil fruktplockare med metallkrans och tygpåse (vill undvika helt i metall för fruktens skull). Så nu är vi redo för mer äppeljagande.

Kategorier
Ätbart Drickbart Konservering

Hjördis äppeldricka

Andra turen till Villa gransholm fick jag med mig ett recept på äppelsaft. Bilder blev det inte för drickan tog slut alldeles för fort.

Äppeldricka

  • 6 liter klyftade äpplen
  • 6 liter kallt vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 1 tsk natriumbensoat

Skölj äpplen och skär bort fula delar. Häll över vattnet med citronsyran och natriumbensoaten nerblandad. Rör om ibland under tre dagar. Sila av och blanda i 2,5-5dl socker. Häll upp i flaskor eller dunk. Förvaras i kyl i ca tre veckor. Saften dricks oblandad.

Kategorier
Ätbart

Äppeldrink

Solen lyser nu starkt över den lätt snöiga söderåsen. Tänkte dela med mig av dagens frukostdrink.

Äppeldrink

  • 1 äpple, gärna rött
  • 2 msk kesella
  • 1 dl yoghurt, utan smak eller vanilj
  • 1 dl mjölk
  • ½-1 tsk kanel

Tärna upp äpplet och häll ner allt i en bunke eller mixer. Mixa tills alla äppelbitar har blandats ut. Häll upp och njut.

Kategorier
Ätbart Höst

Äpplen, äpplen överallt!

Jag fick en kasse full med äpplen i helgen och idag tog jag mig tillslut lite tid för att göra något med det. Hann igenom två tredjedelar av innehållet och det resulterade i 2 burkar äppelchutney med curry, 4 burkar äppelmos (vanilj eller kanel) och en hög med torkade äppelbitar. Får inte glömma äppelhuvudet som råkade hända någonstans mitt i det hela. Det är otroligt hur mycket personlighet det kan finnas i ett litet äpple.