Svart aronia

Närbild av bär på Svart Aronia Hugin-buske omgivna av höströda blad och suddig grön bakgrund.

Jag har fått en ny favoritbuske. Utanför min lägenhet växer fem små söta buskar med svartaronia och de är så översållade med bär att jag inte riktigt vet vad jag ska ta mig till. Bären ska behandlas ungefär som rönnbär och slånbär, alltså in med dem i frysen ett dygn så är de färdiga att använda till allt möjligt.

Idag testade jag att göra följande marmelad:

Aroniamarmelad

  • 1,5 liter bär
  • 3 dl vatten
  • 6 dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 kanelstänger
  • saft från en citron

Hetta upp bär och vatten och låt koka på svag värme tills bären går sönder, ca 20 min. Blanda vaniljsockret i sockret, rör ned i grytan. Tillsätt stjärnanis, kanel och citronsaft, låt koka tills det blir lite simmigt, ca 20 min. Häll upp på ren burk. Låt marmeladen stå minst en vecka innan sylten avnjutes.

(recept och bild från http://www.kungsbackatradgardsvanner.se/arkiv/tips/2005/2005_10_26_om_aronia_plus_recept.htm )

För att göra det hela lite roligare hällde jag av lite av den uppkokta vätskan och gjorde aroniakola. Förhoppningsvis har den stelnat tillräckligt mycket snart för provsmakning, nyfikenheten är total.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar