Kategorier
Odling

Svampigt värre

Just nu står jag nog mellan att vilja lägga ner allt eller bränna upp allt och börja om. Har spenderat 3 somrar med att kämpa mot en ordentlig hög spanska skogssniglar, två pallkragar är bebodd av åkersniglar och sorken gräver sig runt fällorna, skrattar åt pip-pinnarna som ska skrämma bort dem och fnyser bara oengagerat åt allt konstigt jag stoppat ner i gångarna. 

De bitarna kan jag leva med. Allt nyplanterat i buskväg är ingärdat med metallnät och övrigt odlas ovan marknivå. Många vinbärsbuskar i ett hörn av trädgården har dött och jag utgick från att de inte klarade sig efter förra sommarens torka, men i slutet på sommaren började barken lossna på mitt fina plommonträd som i år gav en helt underbart dignande skörd. Nu när det trillat bort en massa bark kan jag se svarta trådiga rotliknande saker under barken och nästa problem är ett faktum. Det hörnet av trädgården har sällskap av någon sorts honungsskivling som snabbt och effektivt dödar av allt det fleråriga i den delen. Det innebär alltså allt i bär- och fruktväg som fanns när vi flyttade in. 

Plommonträdet med tillhörande stubbe, den sista vinbärsbusken och en bortglömd stubbe måste bort och brännas. En arborist behöver kontaktas för att avgöra om en ask i samma område, som lutar smått mot huset behöver plockas ner. Men sen då? Grusa hela framsidan och mura odlingslådor ovanpå? Då blir nog sorken med lite förvirrad. Gå igenom alla bärbuskar jag satt och de vi flyttat och se om de också drabbats? Flytta? Lite trött på större trädgårdsmotgångar i nuläget.

Plommonträd där barken lossnat och rhizomerna syns under barken

Kommentera