Kategorier
Året runt Ätbart Marknad och mässor

REKO-ring

Dags att prata REKO-ringar igen. De som hängt med ett tag vet hur förtjust jag är i gårdsbutiker och marknader. Jag vill handla så lokal och väl omhändertagen mat som går. Enda problemet är att det blir mycket resande, öppettiderna kan vara lite varierande och ofta är de fokuserade på ett fåtal råvaror. Det är just de problemen som REKO-ringarna löser.

En REKO-ring är baserad runt en facebookgrupp som riktar sig till ett visst område. Admin i varje grupp bestämmer utlämningsdatum (ex: en gång i månaden), tid och plats . Producenterna lägger ut varsitt säljinlägg inför en utlämning och konsumenterna får gå in och beställa det de vill ha under varje separat säljinlägg. Väl på utlämningsdagen dyker alla upp på överenskommen tid och plats och färdigpackade varor lämnas ut.

Här är länkar till några av grupperna.

Bor du längre bort så testa att söka på reko och namnet på något lagomstort ställe i närheten eller kolla på hushållningssällskapets karta. http://hushallningssallskapet.se/reko/narmsta-reko-ring/

För den som vill sälja på rekoring är det bra att börja läsa här: http://hushallningssallskapet.se/reko/vill-du-salja-reko/ Det är fritt fram både för lantbrukare med företag och privatpersoner.

Lämna ett svar