Kategorier
Odling

Planering och mål med odlingen

Jag kan skylla min mamma för mitt odlingsintresse. När jag var liten minns jag smultron och känslan av att dra upp pyttesmå söta morötter där hemma. När jag sedan började intressera mig för örter och gammal folklig medicin någon gång under högstadiet blev det ett naturligt steg att odla lite själv. Bredvid lekstugan dök det med hjälp av mamma upp ett antal olika örter och kryddor. 

Min första kryddodling

Någonstans längs vägen gick intresset mer över mot att vara fokuserat på mat och kryddorna förvandlades till ett mumsigt kryddsalt. Allt fler växter tillkom och det började dyka upp mer grönsaker längs vägen. 2017 kom ett stort steg och det var dags för tillgång till en helt egen trädgård. Det visade sig vara ett nästintill helt blankt ark. En pion och lite träd och buskar var vad som först dök upp. 

Rönnbacken kort efter inflyttning

Jobbandet började så snart frosten funderade på att släppa och ett köksområde började växa fram. Efter allt runtflyttande var det dags att sätta en plan med odlingarna. Hur långt är det värt att gå?

Samma område som bilden ovan, 1.5 år senare

Det första målet blev att få lite kryddor och inte behöva köpa så mycket grönsaker mitt under sommaren. Det lyckades utan några större problem och i år köptes de första grönsakerna i slutet på augusti då jag inte fått ner några morotsfrön eller rödbetor. Lite senare har det köpts pumpor och lite potatis till gratäng. 

Tomater har vi fortfarande ett överflöd av och de mognar fortsatt på plantorna, det har varit tillräckligt för att kunna ge bort till grannar som traskat förbi och den närmsta familjen. Jag har lyckats fylla en 7 dl burk med torkade tomatskivor, fryst in 2.2 kg tomat i bitar och 1.3 liter tomatmarmelad.

Sommarsquashen har räckt både till oss själva och till lite presenter. Det har blivit två omgångar squashostkaka, lite fryst i bitar, en burk torkad och det ligger fortfarande kvar en sommarsquash och en musselsquash på köksbänken. Jag vill fortfarande få till mer av squashen för att vara nöjd för egen del. Skulle gärna fylla på frysen med lite bitar som bara väntar på att hoppa ner i vintrig matlagning.

Vaxbönor/Brytbönor har vi ätit rätt lite av under sommaren men vi fick en fin skörd av gröna bönor som förvällts och frysts. Så sent som igår åkte en påse ner i maten. Det här är också ett område jag vill fylla på med mer. Gärna använda en hel pallkrage för de låga bönorna och hinna med två sådder. 

Salladen kom igång tidigt och höll ända tills det var semesterdags. Enda problemet var att jag missade att sätta ny så efter semestern var det slut på sallad. Den nya favoriten är sallad bowl och vi kunde äta av samma plantor väldigt länge. I mängd är jag nöjd med året och det riktigt spännande blir att se vad som blir av i vinter.

Gurka blir ju mängder av under en period och sen är det en stor gurkbrist då jag åter igen glömt att så nytt. Här går det att fylla på med mer till nästa år. Kanske plantera med en månads mellanrum i början. 

Kryddor har varit en bra mängd av. Det skulle vara kul att kunna övervintra mer timjan och rosmarin för i nuläget blir det nyinköp av dem varje år. Hoppas mycket på att kvannen kommer tillbaka nästa år, den har varit ordentligt vacker och när jag väl kom igång att använda av den har det gått åt mycket.

Potatis odlar vi för att få riktigt god potatis. En lyxvara. Mängden har varit rätt ok. Skulle gärna ha tillgång till mark för odling för att slippa ha det i lådorna.

Målen

  1. Tillräckligt för sommarens mat
  2. Tillräckligt för att dela med sig av
  3. Tillräckligt för sommaren, lite förädling och ätbart en bit in på vintern
  4. Vinterodling både inne och ute och hydroponisk odling
  5. Tillräckligt för att kunna sälja lite överflöd

Målen med odlingarna är i några olika steg och steg ett uppnåddes första året och steg två och tre klarades av i år. Nästa projekt blir utökad vinterodling och om det går som jag vill nästa år kanske chansen finns att sälja lite egna grönsaker med.

Kommentera