Kategorier
Vardagsteknik

Planering och listor

Framöver så har jag tänkt att ta upp lite vardagsteknik och använder jag ett för förvirrande språk så lämna gärna en kommentar så kan jag förklara och förtydliga.

Jag har rätt länge haft målet att lära mig så mycket det bara går. Det har gjort att jag ofta provat nya tjänster och funktioner som dykt upp. En av de tjänster som hängt med mig längst är Trello. Jag har gärna fullt upp med projekt och ska jag hålla alla i huvudet samtidigt glöms detaljerna lätt bort.

Trellos vokabulär

Grunderna i trello är tre huvuddelar: tavlor/boards, listor och kort. En tavla går att jämföra med en anslagstavla. Jag har tavlor för vardag, boende med renoveringar, jobbprojekt, resor och för att samordna familjen. En tavla innehåller en eller fler listor, de utgör kolumnerna och kan bryta ner projekten i mindre delar eller ge ett vardagsflöde. Exempel på vardagsflöde kan vara en lista för saker som ska göras under veckan, en för saker som ska göras under dagen och en för saker som är klara. Den minsta beståndsdelen är korten som går att lägga i listorna. Det är här du för in alla detaljer, eventuella slutdatum, vilka som är inblandande, checklistor, bilder och detaljerade beskrivningar. Det enda kravet för ett kort är en titel, resten fyller du på med efter behov.

Exempel på hur vi använder trello

Bilden ovan är ett kort från vårt renoveringsprojekt. Det har gjort det enkelt för vem som än är hemma och vill jobba lite på huset att fortsätta på nästa steg utan att behöva gå igenom allt från början eller vänta till den andre kommit hem för att koordinera allt. Vi har en checklista per rum under jobbhelgskortet och för varje sak som blir gjord kan vi se hur arbetet går åt rätt håll.

Väl tillbaka på renoveringstavlan så kan vi se att jobbhelgskortet ligger i listan ”Att göra”. Där finns även bild och länk till en fläkt som ska inhandlas till köket. Planering för saker längre fram och få en övergripande har för min del varit lättare att ha som separata kort men när vi gått in och jobbat på mer aktivt med någon del har det flyttats över till checklistor för att lättare köra på och få tillfredsställelsen av att checka av uppgifterna.

Organisera familjen, vännerna eller andra grupper

Är ni flera som samarbetar är det ett bra läge att skapa en personlig grupp/organisation. Tavlor som skapas i en grupp blir tillgänglig direkt för alla i gruppen om inget annat ändrats i inställningarna. Det är ett sätt att i sin tur samla tavlor. Tavlorna i en grupp kan vara publika, tillgängliga för gruppens medlemmar eller som det vanliga läget är: privata. På startsidan och i tavellistan så visas grupptavlorna tillsammans.

Det praktiska

Det är en gratistjänst i grunden och det finns en enklare betalversion där man kan lägga till egna bakgrundsbilder och andra extrafunktioner, det är dock inget som krävs för att få programmet att fungera bra. De har ibland att man kan få en månad gratis premium utan motprestation eller mot att dela länk till trello via sociala medier, bakgrundsändringar som görs under den månaden kommer att finnas kvar även efter premiummånadens slut.

Trello finns som app till android och iphone/ipad eller kan öppnas i valfri webbläsare (firefox, chrome, safari, explorer/edge) via trello.com.

Så hur skaffar du ett trellokonto?

Surfa in på trello.com och klicka på ”Sign up”. Språk går att justera senare.

Det finns två vägar,  antingen genom att skapa konto med epostadress och lösenord eller via google. Jag är bekväm av mig och har registrerat mig via google. Då är det bara en knapptryckning för att komma in på kontot.

Efter registrering kan du börja sätta upp dina tavlor och börja med att lägga upp listor och kort.

Lycka till och lämna en kommentar om du vill veta mer.

Kommentera