Kategorier
Hantverk Historiskt återskapande Nålbindning Tema Textil

Nålbindning


Historiskt användande

Nålbindning är en teknik som har funnits mycket länge. Det går att spåra föremål av tekniker som liknar nålbindning till tidig stenålder.

Lite längre fram finns tydligare fynd av delar eller hela plagg. Det finns ett fynd av en nålbunden strumpa ifrån Egypten. Den har daterats till ca 400-600 före år 0.

Från bronsåldern börjar fynden bli tätare och det finns en mycket välbevarad överdel där stora delar av halsringningen är nålbunden.


Tekniken användes aktivt fram till början av 1900-talet då den under några hundra år hade samexisterat med den nyare tekniken stickning som började introduceras i mindre omfattning (påsar och andra små föremål) under medeltiden.De senaste 20 åren har tekniken fått nytt fokus och det finns kurser på folkhögskolor och via hantverksgrupper. Tekniken har även tagits upp mycket av grupper som återskapar historiska perioder.

Tekniken

Tekniken ligger långt från stickning och virkning, den enda gemensamma nämnaren är att de använder garn. Medan stickning och virkning baseras på öglor som lätt repas upp bygger nålbindningen på att man gör upprepade knutar i varandra. Det tar tid att repa upp ett nålbundet arbete då man måste lösa varje knut för sig.

Tekniken liknar mycket laskning/langettstygn men man syr då i de tidigare knutarna utan själva tyget. Vill man kan man nålbinda upp från en tygbit med för att göra varma muddar eller minska en för stor urringning.

Verktyget som används är en 7-12 cm lång nål som oftast har en trubbig spets för att minska risken att nålen går genom trådarna i garnet. Nålarna kan både vara krokiga och raka, det är en smaksak. Materialet kan variera från plast, till trä, metall och ibland även ben.

2013-01-25 22.12.52

Garnet man använder är oftast ull då det är lättast att tova ihop trådändarna då. Att man vill göra detta är för att man inte kan använda hela garnet som det är utan måste dra loss längder. Drar man loss garnbitarna får man inte den skarpa änden som en sax ger vilket gör det lättare att skarva ihop med nästa tråd.

Läs mer (böcker)

Sömma, nåla, binda. Nålbundet från Uppland”. Liby Håkan m.fl
Nålbindning”. Westman Berit
Gamla textila tekniker i ull”. Gustafsson, Kerstin

Kommentera