Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Jul Sött

Mjölkfri fudge

  • 140g mörk sirap
  • 3 dl socker
  • 3 dl kokosmjölk

Kokas ihop till 125 grader. Förbered samtidigt följande:

  • 100 g mörk choklad (kolla så den är mjölkfri om det är viktigt för dig)
  • 40 g kokosolja

När första delen är på 125 grader, ta av grytan från plattan och rör ner kokosoljan och chokladen. Häll ner i en bakplåtspappersklädd form. Vänta tills det svalnat lite och skär upp i bitar.

Varianter

Ersätt 0,75 dl av kokosmjölken med whisky (rekommenderar ex. lagavulin) eller rom

Byt mörk choklad mot vit (finns god mjölkfri vit choklad, läs mer nedan), tillsätt 0,5 gram saffran och låt smeten stå en stund innan du kokar upp den. Strö över lite flingsalt eller tillsätt lite salt i smeten.

Använd vit choklad och tillsätt 1 tsk kardemumma.

Använd ljus choklad och 1-2 msk snabbkaffe. Blir extra snyggt dekorerat med smält vit choklad och avsluta med riven mörk choklad.

I år har vi sett att malmö chokladfabrik har börjat tillverka choklad utan mjölk med riktigt bra smak. Den vita chokladen har en eftersmak av kokos men den är så pass mild att det går att gömma den bakom kryddor. Istället för mjölkpulver används nämligen kokosmjöl. Jag som inte behöver äta mjölkfritt uppskattar den väldigt mycket och påsarna vi köpte hem för att testa gick åt snabbare än vad vi först trodde. Vi beställde våra påsar från Marron/Nora chokladskola och de var fyllda med 700 g choklad för ca 200 kr.

Lämna ett svar