Idag fick jag en trevlig överraskning när jag hälsade på en storasyster. Där stod ett gäng honungsburkar som ville med mig hem. Självklart fick de följa med, de kommer från systers sambos far som har en bigård nära hemmahemma.
Nu har jag hamnat i så galet många underliga diskussioner om hur mjöd tillverkas att nu är det dags för en post i frågan. Vi kan börja med det absolut viktigaste, dvs att referera till det forum som innehåller galna mängder kunskap i frågan: Kalles mjödbryggarforum. Utan det hade det inte blivit mycket till mjöd för min del, samt att jag när jag började var tillsammans med en mycket bra mjödbryggare. Det har blivit några olika sorter hittills, älgört (heter ungefär mjödört på norska), jordgubb, björksav, yogi (glöggkryddor), fläder och ett antal mindre satser.
För det första ska vi börja med det vanligaste problemet jag stöter på. Innehåll! För att lätt göra mjöd behövs bara tre ingredienser: vatten, honung och jäst. Det behövs alltså inget annat. Man kan ju alltid göra det med alla möjliga smaksättningar men grunden är detsamma. Öl med honung i är alltså mycket långt ifrån rent mjöd. Det går att hitta många olika varianter, många recept kan innehålla allt från citroner, socker och farinsocker till humle och malt. Dessa bitar hoppar vi nu över helt. Nu är det tre ingredienser som gäller. Vill du prova mer sorter efter det kan du smaksätta med örter, frukter och bär(Koka kärna upp bär/frukt med vattnet i förväg). Men kom ihåg, mjöd är mer honungsvin (med reservation för druvinnehåll) än honungsöl.
Men vi kan gå in på det hela lite mer i detalj, vi kan utgå från grundreceptet hos Kalle runristare och förenkla allt lite. Det ska vara lätt att börja så kan man fördjupa sig på forumet när första satsen är igång.
Mjöd
6,5 kg honung (ju mer lokal honung desto bättre)
17 liter vatten (källvatten om möjligt, mycket klor kan ställa till det med jäsningen)
jäst (vinjäst/starkvinsjäst, champagnejäst)
Kickstarta jästen i en 1,5l petflaska med ljummet vatten och 1 dl honung. Låt flaskan stå inpackad i en filt tills det blir ordentligt tryck i flaskan. 1-2 dagar.
Värm 3,5kg honung + en del av vattnet till max 40 grader så honungen löses upp mer i vattnet. Blanda ut med resten av vattnet och blanda i den kickstartade jästen när honungslagen nått rumstemperatur. Rör om, sätt på lock/kolv eller vad för anordning du nu har på ditt jäskärl.
Du kan röra om några fåtal gånger under de första 3-8 veckorna, men stäng fort igen och använd rena verktyg. Efter 3-8 veckor blandar du ner de sista 3 kg honung för att se till att jästen fortsätter mumsa socker så det blir ett starkare resultat. När du är nöjd med ditt mjöd så ställer du det svalt i 5-10 dagar så jäsningen avstannar. Vill du inte spara jästen till nästa gång går det att använda samma kemikalier som när du brygger vin, dvs jässtopp och klarningsmedel. Vill du vara lite mer ordentlig häller du av majoriteten av mjödet i ett annat kärl, spar bottensatsen med en bit honung i kylen tills nästa gång, mata den lite då och då så den håller sig i liv. Låt mjödet stå i minst 4 veckor, sen är det bara att njuta av det. Grumligheten minskar med tiden. Mina bästa satser är de som stått i 1 år eller mer, det kan vara värt att stoppa undan några flaskor av varje sort så de får ligga ett tag. Även om resultatet efter bryggningen inte är jättegott kan det bli gudomligt tre år senare. Ett exempel är kakaomjöd som helst ska stå lagrat i 4-5 år för att bli drickbart..
Lämna ett svar