Kategorier
Odling

Mer september!

Med tanke på hur grön och växtglad månaden blev räcker ett inlägg bara till hälften. Det pyttelilla äppelträdet behöll sina frukter hela månaden och såg ut att stå still hela tiden. Ljuvligt att se dem trängas längs den pelarformade stammen.

Dvärgpelaräpple ’Arbat’

Tomaternas bästa månad blev i år september och vi har haft bordet fullt med nya skördar med många godistomater. De flesta har jag plockat frön ifrån och de återkommer nästa år med. Jag hade flera små gula sorter men kommer nog byta två av dem mot en gul bifftomat istället. 

Tomat ’Sweetbaby’

Svartaronian har varit stabil hela året och den har bara fått någon runda med vattenkanna när det varit som varmast. Fick ihop några deciliter när det väl var dags att skörda, inklusive en fästing. 

Sista våningen på trappan är påbörjad, det ska fortsätta till brevlådan som helst ska bytas ut mot en lite stabilare modell någon gång. Bredvid har sambon börjat gräva lite för att förbereda hans sommarprojekt i form av en med normal trappa för att vi ska slippa gå på den branta uppfarten till brevlådan när det är som halast.

Uppe i köksavdelningen har det uppstått en myr efter lite spontanshoppande av tranbär. Myren består av en murarbalja med borrade hål lite över halvvägs upp för att tillåta lite avrinning. Sen är den fylld med torv och plantorna direkt ner i det. 

Myren är den lilla cirkeln till vänster på bilden nedan. Till höger har körsbärsbusken grävts ner.  Här syns även den nya stenlagda stigen längs äppelhörnan.

Det var bara det att ingen berättade för rabarbern att det var höst så vi fick en ordentligt sen skörd av rabarberpajsmaterial.

Sen innebär ju inte frost något slut på odlandet utan då började småttingarna komma upp som jag sått lite tidigare. Från vänster är det palmkål, grönkål, dill och rädisor.

Sen är allt som åkte ut inte nytt, utan här är några spetskålsplantor som glömdes bort i sommarvärmen. De har nu äntligen fått flytta ut och med lite färre kålfjärilar kanske de klarar sig mer ok nu.

Pyntet har fått sällskapa med en sten tills jag blir klar på hur de ska bo framöver. De stora stenarna bor på baksidan där marken sluttar ner mot huset till skillnad från framsidan som är helt platt där det fyllts ut vid husbygget.

Över lag är jag nöjd med att det börjat bli lite fler möten mellan runda former, slingor och hårdare kanter har kommit igång. Pallkragar kan bli lite väl stelt ibland.

Jordärtskockorna blev det högsta i trädgården. De gjorde ett ordentligt försök att bli lika höga som huset. Det var precis att jag klarade mig från att behöva använda såg för att få ner dem.

Av det jag grävt upp verkar det ha varit två sorters jordärtskockor. Den ena sorten ville bli så hög det bara kunde gå och den andra började dela med sig av vackra blommor. 

Sen mot slutet av september när höstdagjämningen nåtts och löven skiftar färg händer något med ljuset. Morgonsolen har gjort det svårt att vilja lämna trädgården, så kanske tur att det regnat jämnt under stora delar av månaden.

Sen var det dags för frost till slut. 25:e september kom första knäppen och påbörjade lite mer ostadiga veckor. Jag flyttade in några tomater på altanen, klippte ner pumpor och vintersquash och täckte över så mycket som möjligt.

Kommentera