Samlandet började tidigt i våras efter en ledig helg på öland. Vi åkte till vårt hemliga lökställe och fyllde en kasse full med de härliga bladen. Ramslöken är ett trevligt substitut för vitlök vilket jag inte kan äta. Just då bodde jag tillfälligt hos mina föräldrar och det tog många dagar och mycket vädrande innan lukten lyckats lämna huset. På hösten fick jag lära mig om en svamp vid namn lökbroskskivling som även den är ett bra vitlökssubstitut.
Min lilla hörna i trädgåden blev rikrigt bra efter en omstrukturering och nya inslag som jordärtskockor och en liten kulle med rabarber blev mycket välkomna tillskott. Får jag tag på mer sten nästa år vill jag höja landet lite och fylla på med lite med näringsrik jord då landet ligger precis i skogskanten och slåss med en massa trädrötter.
Inne i uterummet har en physalisplanta bott under sommaren. Egentligen skulle den ha följt med mig tillbaka till lägenheten men den fastnade i den inglasade värmen. Det blev några små frukter och jag har sparat två för att så till nästa år.
Liksom de senaste åren har vi gjort stora mängder utav kryddsalt.Blommorna är kryddtagetes vilket är en riktigt tacksam liten växt, det blir ordentliga små buskar av dem så det är bara till att plocka och plocka och plocka.
Kryddsalt/Örtsalt
Ta färska blad av olika kryddor (60-70%) och lägg i en mixer, fyll på med flingsalt (40-30%). Mixa och bred ut på en kökshandduk och låt torka. Mosa sönder de större klumparna. Kan göras genom att lägga över en handduk och rulla en kavel över allt.
Färdigt!
Lämna ett svar