Kryddorna i juli

Kryddor samlade till en omgång av kryddsalt

Kryddorna och örterna var vad som var starten för mig när det kommer till odling. Jag var inspirerad av böcker om örtarbetare, läkekunniga och munkar. Det blev mycket historiska romaner och minst lika mycket fantasy. Resultatet blev att jag tjatade mig till några växter och ett litet hörn i föräldrarnas trädgård. Sen dess har odlingarna ändrats men kryddorna har stannat kvar och jag och Ulla tillverkar tillsammans någon liter kryddsalt varje år. 

Kryddlåda med gräslök, dill, persilja och purjolök

Till och från får jag frågor om vad som är i kryddsaltet och det är inte det lättaste att komma ihåg. Jag letar gärna nya sorter och provar allt som vill växa här. Årets test var curryeternell, curryört och olivört. Olivörten smakade bara grönt så klarar den inte vintern får det vara. Curryörten däremot ger både smak och är riktigt dekorativ så den kommer att dyka upp fler gånger.

Curryört, olivört, kummin och koriander

Grunden i våra kryddblandningar är raringen nedan, en oregano som tar över allt utrymme den får tillgång till. Vi har en full pallkrage i Gislaved och den här tar nu upp över en halv här på rönnbacken.

Oregano, gulbladig oregano, isop och gräslök

Hur jag gör mitt kryddsalt finns i ett annat inlägg med bilder och instruktioner.

Temynta

Myntor och blommor har bit för bit kommit in i trädgården. Halva jobbet med myntorna är att få dem att inte ta över helt och i år när det varit så torrt har de inte trivts i sina krukor. Annars är de perfekta för att hålla pollinerarna glada. Temyntan är ny för året men har inte synts så mycket då den försvunnit under kvannen. Nästa år ska den nog få ett lite lyxigare boende för de är väldigt vackra. Kanske flytta till baksidan och ge den sällskap av lite solhatt.

Pepparmynta

Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar