Kryddsalt
- Alla möjliga kryddor i form av blad
- Flingsalt (ca 1/10 – 1/5 av mängden grönt)
Även vanligt finmalet salt och grovt salt går bra att använda men här föredrar vi flingsaltet.
Lägg allt i en mixer och mixa tills det gröna är finfördelat men innan saltet blir helt pulvriserat. Torkningen kan göras på två sätt, antingen lufttorkning eller i mikrovågsugn.
Fördela röran på en bit hushållspapper på en tallrik för att torka i mikrovågsugnen. Sätt in den på högsta effekt i två minuter. Plocka ut tallriken och häll över blandningen på en ny bit hushållspapper (jag brukar använda dubbla lager och hänga upp dem på tork tills nästa omgång kryddsalt). Sätt in den på två minuter till och sen får du känna efter hur mycket fukt som är kvar i blandningen för att se om den behöver in en runda till på upp till två minuter.
Orsakerna att jag brukar torka det i mikrovågsugnen är dels att jag inte vet vart jag skulle göra av såpass stora mängder kryddsalt och att färgen på resultatet blir bättre. När det torkar snabbt försvinner inte lika mycket färg. Smaken är ungefär den samma oavsett torksätt.
Aroniadricka
- 2 liter bär, sköljda och avrunna
- 5 dl vatten
- 5–6 dl socker (per liter avrunnen saft)
- 1 tsk vaniljpulver
Koka bär och vatten tills bären släppt av sig mycket av sin färg, ofta hinner de spricka upp och bli lite extra gojsiga vid det laget. Separera bär från vätska (pressa inte ur bären, låt det bara rinna av). Tillsätt socker och vaniljpulver medan vätskan fortfarande är varm. Låt vätskan svalna.
Häll upp det du inte kommer att dricka den närmsta veckan i burkar eller plastflaskor och frys in.
Lämna ett svar