Kategorier
Ätbart Jul Sött Vinter

Julverkstaden jobbar på

Julpysseldags! De två senaste dagarna har det varit julbak. Jag fick ta godisbiten så det blev chokladkola, fyra sorters chokladtryfflar, branflakes i choklad och marsipansvampar. Chokladtryfflarna blev som följande: vit choklad med saffranslikör och rullade i råsocker, vit choklad med jordgubbslikör och rullade i florsocker, ljus choklad med baileys och rullade i florsocker och slutligen mörk choklad (70%) med glögglikör och rullade i kakao.

Chokladtryffel

  • 200g mörk choklad (50%) eller 300g ljus choklad eller 400g vit choklad
  • 1 dl grädde
  • 2 msk likör
  • Något att rulla dem i (ex: kakao, florsocker, hackad mandel, råsocker, socker) eller doppa dem i smält choklad.

Koka upp grädden och tag sedan av grädden från plattan. Hacka chokladen och rör i den i grädden tills allt har smält. Ställ svalt tills smeten har svalnat tillräckligt för att man ska kunna rulla kulor av den. Rulla kulorna i vad du föredrar eller doppa dem i choklad och dekorera. Förvara de färdiga tryfflarna svalt inom lås och bom om de ska räcka hela vägen till jul.

Marsipanen delade jag upp i tre delar, i varje del blandade jag i en liten del mandelmassa för att göra den lite grövre. I första delen blandade jag in blå färg och lite hypnotique (likör), i andra blev det röd färg och glögglikör och i sista blev det grön färg och blåbärslikör.

Nästa projekt blev snölandskapet som alltid stått med över julen. Årets pepparkaksbygge blev en liten bit av visby ringmur, dekorerad med snöstjärnor, idegran och lite tomtar.

Självklart är ringmuren inte komplett utan något tält i närheten…

Kommentera