Kategorier
Inomhusodling Odling

Harvy, några veckor senare

3 veckor efter sådd

De första bladen plockades som utlovat efter 3 veckor, men det var väldigt smått och basilikan var inte i närheten av skördeklar. En vecka senare gick det lite bättre och vi fick sallad till maten några dagar. Vi insåg snabbt att tre pluggar sallad inte skulle räcka långt och fint nog stod det en till harvy inslagen till jul.

4 veckor efter sådd

Nu var det lagom att kunna ta med sig lite sallad till matlådan eller något blad på mackan. Var eller varannan dag gick ok. Nu har vi satt pluggar i vår andra harvy, bara att vänta några veckor till innan den är igång.

6 veckor efter sådd

Basilikan har kommit igång! Såpass mycket att belysningen behövde höjas så salladen saktade av sin tillväxt. Ett knippe hinkar köptes in, extrakorgar beställdes och helt plötsligt hade basilikan fått ett eget ställe att hänga på. Samtidigt sattes ett tomatfrö i en liknande hink. Det är en vild chansning, ska bli kul att se om det går.

Det gav lite mer utrymme för nya pluggar så de som växt mest i andra harvyn fick flytta över för att ha någorlunda jämn höjd. På bilden nedan har det smugit in två pak choi och en till lollo rosso.

7 veckor efter första sådden

Nu har lådorna fått flytta ut i köket för att undkomma luftavfuktaren som också bott i tvättstugan. De har nu lite lägre men jämnare temperatur på 18 grader, lite mer kontrollerad belysning och de slipper stå i ett fönster. Det är en ordentlig uppstartskostnad och de behöver fungera 3 år för att det ska gå att jämföra med kostnaden att köpa sallad i butiken över vintern. Hittills har jag fyllt på vatten en extra gång i den första lådan.

Kommentera