Kategorier
Odling Sommar

Grönsakerna i juli

I juli var vi imponerade över att något alls växte. Vi hade tur under sommaren och fick ett ordentligt regn varje månad som fyllde upp regntunnorna. Bevattningen har varit igång med hjälp av solcellsdrivna pumpar från irrigata. Det har gjort att vår vattenåtgång har varit låg då den droppar ut vattnet precis vid plantans stam. 

Sommarsquash ’Genovese’

Genovese visade sig vara en god squash och vår enda planta har gett oss nya frukter kontinuerligt under sommaren. Lagom till det var dags för semester hade vi mer grönsaker än tid så vi fick lämna bort lite överflöd till någon granne.

Spaghettipumpa till vänster och myskpumpan butternut till höger

Mitt bygge för klättrande saker har varit utomordentligt bra. Det är stabilt och går vid behov att lyfta på. Spaghettipumporna har börjat hänga ner genom gallret så det är lätt att hålla koll på dem. Hoppas på butternut med men än så länge har vi bara fått blad och hanblommor.

Det här bygget får sitta kvar och jag är sugen på en till. Kanske ett bygge de kan växa över på annan plats med. Kanske ett pumpavindskydd!

Här är pumpaställningen lite senare i månaden. Nu med Sommarsquashen ’Black forest’ som är klättrande. Den ska kunna bli 1-1,5m hög.

Entrén har fått grönt pynt och både krassen och den sibiriska björnbärsplantan har börjat ta för sig av utrymmet. Det är väldigt grönt och lummigt när man kommer in och det är precis den känslan jag vill ha. 

Ingången kantad av tomater, musselsquash till vänster och squashen ’partenon’ till höger

Förra året blev tomaterna utkastade från altanen när det var dags att bygga om den men de verkade trivas så bra där att nu fick tomaterna börja där direkt. Utplanteringen blev av väldigt sent och plantorna hann bli långa och gängliga i värmen men med lite stöd mot väggen har det fungerat ändå. 

Blandade tomater längs väggen

Jag testade att ha en tomat i fiberduksväxthus men glömde bort den så helt plötsligt hade den slängt sig raklång över allt annat som var planterat i lådan och den tog över helt. Från sin liggande position började den skicka upp nya toppar och för min del var det bara att skratta åt saken och låta den vara. Tomater är ju gott ändå.

Busktomat ’Marmande’

Vaxbönor och brytbönor är något jag gärna äter året runt så jag ökade mängden plantor vilket har gett bra resultat. Några för att de är goda, några för att de har fina blommor och några för att de får fina skidor.

Grön vaxböna

Helt nytt för mig är bondbönorna. Just nu är de mest vackra med sina blommor men vi får se om de kommer tillbaka.

Bondböna ’Crimson Flowered’ och grönkål

Salladen är också en ny sort för mig men den blev direkt en favorit. Det tog tid att få upp den men vi har ätit av den sen midsommar. och det har varit samma plantor hela tiden. Till slut fick jag ge bort dem för att vi inte skulle kunna fortsätta hålla efter den när vi semestrade.

Sallad ’Sallad bowl’

Kommentera