Kategorier
Ätbart Jul

Fudge och Panforte

Blev lite inspirerad på jobbet igår att göra den panforte som min mamma bjöd på sist vi var hemma. Resultatet var en krämig nästan kolaaktig sötsak som man nog inte äter så många av, honungen gör att den smakar extra sött och lent. Samtidigt passade jag på att testa att modifiera ett recept på fudge med marshmallows. Resultatet gick från mörk choklad och kaffe till vit choklad med saffran och citron. Galet sött men blir bra som fyllning i praliner (resultat från det påhittet kommer framöver, hann inte med den biten igår).
Panforte med mörk choklad, hasselnötter och tranbär
(ca 30 bitar)
200g hasselnötter
1 dl honung
3/4 dl socker
200g mörk choklad
1 dl vetemjöl
2 tsk kanel
3/4 dl tranbär
smör till att smöra ett papper
Lägg nötterna på en plåt och rosta i ugn i 200 grader tills de börjat få färg. Ta ut nötterna och lägg dem på en handduk och gnugga bort skalen på nötterna med handduken.
Smält honung och socker i en kastrull. Ta av sockerblandningen från plattan och rör ner chokladen så den smälter helt. Rör sedan ner mjöl och kanel och avsluta med att ha i nötter och tranbär. Lägg smörat bakplåtspapper/smörgåspapper i botten på en form på ca 20×30 cm och häll/tryck ut chokladblandningen. Låt formen stå i rumstemperatur tills chokladblandningen har svalnat. Skär sedan upp i bitar. 

Citron och saffransfudge

4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g margarin
25 stora marshmallows (icas går bra)
3 citroner (rivet skal)
1 kuvert saffran (0,5g)
250 g vit choklad


Blanda i en kastrull eller stekpanna socker, margarin, grädde, saffran, rivet citronskal och marshmallows som klippts i lagom stora bitar (storleken påverkar koktiden). Koka under omrörning tills alla marshmallows smält ca 10 minuter. Blanda ner chokladen som brutits i mindre bitar. låt chokladen smälta. Slå smeten i en oljad liten långpanna ca. 35×23 cm. Låt stelna i kylen över natten. Skär sedan i bitar och ät som de är eller doppa i mörk choklad.

Kommentera