Kategorier
Inomhusodling Odling

Förodlingshylla och förråd

Det var en gång ett vedförråd i ett garage. Det låg bredvid pannrummet och väggarna hade bultats buckliga av många kubikmeter ved under åren. Färgen på väggar och tak drog med åt sorgligt sotgrått än något annat och det fyllde på med blandat bös både i möbelväg och innehållsväg. Ett rum man bara slänger in saker i snarare än spenderar tid i och hittar bra saker i. Jag hade en tanke om att använda det mer till trädgårdssaker så fick till en provisorisk omplaneringsbänk och på hyllorna skruvades och tejpades upp lite växtbelysning. Halvfunktionellt och gräsligt.

Januari 2021 när årets förodlingsplaner sattes så hade vi nått bristningsgränsen, det var dags att göra något vettigt av det hela. Efter lite borstande och mycket tvättande landade vi i att testa att måla, trots hur mycket fult som var kvar. Efter en första omgång färg så såg hela rummet flammigt ut men många resor ljusare. Vi hade takfärg och en billig våtrumsfärg hemma som vi körde på med.

Efter en andra strykning började ett helt nytt rum träda fram. Perfekt jämnt blev det inte men med lite saker på väggarna så kommer det att vara svårt att se. Golvet var fortfarande helt bedrövligt så där började vi kika på smidiga garagegolv som är ok med betong och eventuell fukt från odlingen, förr eller senare kommer jag helt enkelt att spilla vatten där.

Det första som dök upp var då hestraplattan och det visade sig vara perfekt. Med en såg och en avbitartång var golvet snabbt lagd en kväll och helt plötsligt satt rummet ihop. Rummet är lite över 2x3m och golvet gick på ca 1200 kr för hela rummet.

Dags att börja fundera på förvaringen då. Rummet har tre dörrar så det är lite ont om stora väggar och elementet hjälper inte riktigt till. Däremot gör elementet att rummet kan vara husets varmaste under januari och februari vilket är riktigt smidigt när det är dags att sätta de första fröna. Längsta tillgängliga väggen var ca 160 cm och vi hittade en garagehylla på biltema som skulle passa perfekt. Nu visade det sig att det var lite mindre än 160cm men vi behöver inte kunna öppna dörren helt. Den var bekväm att montera ihop, bara att banka ihop metalldelarna. Hyllan landade på 800 kr. Grundplanen var att ha förvaring längst upp och längst ner och förodling på mittvåningarna.

Men ska man odla i ett förråd utan fönster så är belysningen en bra plan. Jag hade några lysrörsarmaturer som jag använt året innan så skruvade upp några bitar med reglar och sen på med lysrörsarmaturerna. Det gav belysning till i princip en hel våning, men det var ju en våning kvar!

Då fick det bli lite påfyllning, men denna gången med LED-belysning. Det är bänkbelysning, även denna gången från biltema. Upphängningen här behövde vara lite mer justerbar för att kunna varieras efter nyuppstickande småplantor och halvväxta. Lösningen blev jätteenkel, två träbitar att fästa lamporna på, öglor på träbitarna och krokar i taket på hyllan. Sen bara ett snöre med knutar på olika höjder för att kunna justera höjden snabbt och kunna ta bort hela enkelt. Den här täcker bara lite över halva nedervåningen så längre fram på säsongen kanske det byggs ut med något med bredvid.

Så här blev det med båda våningarna. Grenkontakten går ner till en timer så vi ska slippa att gå och tända.

Men resten av rummet då? Jo, men mer förvaring behövs alltid så över elementet blev det vägghyllor av typen pelly. Ordningen där får nog justeras lite under sommaren, nu är allt mest bara nerkastat i lådor och mycket skulle må bra av en disk efter att ha stått ute. En hylla/hurts står kvar ungefär där den stod sist för förvaring av fågelmat.

Omplanteringsplatsen behövs ju fortfarande, extra mycket nu när försådderna bor här inne. Det är två låga hyllis från ikea och en överbliven skåpslucka som bordskiva. Perfekt med lite extra förvaringsplats under bordet med.

Sista väggsnutten som fylldes upp är en väldigt grund remsa som blir förvaring till spadar och krattor. Först efter att jag satte upp dem märkte jag att de var i lite för perfekt peta-ut-ögonhöjd så för att se dem lite bättre synlighet hamnade några handskar där så länge. Termometern på väggen är inkopplad mot en tellstick så jag kan få temperaturkurvor och se att det håller sig lagom oavsett var jag befinner mig. Lite nördigt men börjar bli allt vanligare i hemmen.

Ovanför omplanteringsbänken har lite av de viktigare sakerna fått bo. Handskar och en tjock ansiktsmask som jag använder när jorden är torr och yr för mycket.

Så här ser det ut idag, lite rörigt men med väldigt glada plantor. Hittills har jag använt trågen från nelson garden men då har jag inte kunnat utnyttja hylldjupet så jag väntar på fler undervattningsbrickor på ca 30×50 cm vilket fungerar mycket bättre. Här på hyllorna finns nu glada chiliplantor och paprikaplantor. Tomatplantorna har precis börjat kika upp och den justerbara rampen används definitivt. Jag har fått in sorgmygg, antingen via otvättade saker eller via jorden, men än har jag inte sett någon påverkan av dem. En fläkt står mitt på golvet och ger dem lite att kämpa mot och det sitter gula klisterlappar lite här och var som plockar mygg lite då och då. Än fungerar rummet riktigt bra!

Lämna ett svar