Finputsning på tunnelväxthuset

Än har vi inte fått ut något växande i tunneln så det fick bli en vecka med allehanda förbättringar i och runtom. Steg 1 blev insidan med att jämna till marken inne i tunneln och få bort mycket gräs. Till största del bestod det av att flytta grästuvor från ena änden till den andra och sen fylla på med lite gräs och jord runtifrån bygget. Det behövdes rätt mycket extrajord på grund av alla stenar vi flyttade ut under grävningen.

Sen var det tvunget att få på de första lagren täckmaterial. Kvickrot, sorkar och sniglar är de som ligger närmast till att ställa till det för oss så alla odlingar behöver vara lite specialanpassade för att inte vara för naturliga och inbjudande.

Kanterna har blivit grusade för att inte ha några stora glipor. Oklart om det är en bra idé eller inte men det märker vi säkert under året.

Efter att vi rev den gamla uteplatsen har vi haft lite sten över. Det fick bli två rader inne och två rader utanför för att ha en stabil sittplats. Helst hade jag lagt sten i hela men så mycket hade vi inte. Träbitarna ligger bara där för att hålla fast skarvarna på duken. Vet inte hur jag vill ha plantorna än.

Framsidan hade fått lite extra bitar jord och grästuvor för att fylla ut den ojämna marken. Det blev mycket över under grävjobbet när jag skulle platta till marken runt tunneln så det var bra att få nytta av materialet som ändå bara skräpade i en hög.

Sten på framsidan gav en bra plats för lite blomsterpynt. Även dessa stenar kommer från gamla uteplatsen. Framkanten behöver ordnas upp på något snyggare sätt men det blir vid senare tillfälle.

Långsidorna förtjänar också lite förbättring. Först utjämning så marken är lite mer samarbetsvillig.

På med markduk som går omlott med markduken som ligger inne i tunneln, sen sättsand, sten och mer grus mellan stenarna och tunneln.

Utanför stenarna hamnade två dubbla pallkragar och in mot hörnet där det var ett befintligt land öste jag på stora delar av de mindre stenarna vi grävt upp. Kanten på landet fick också förstärkning men av lite mellanstora stenar.

Mot framsidan åkte det fram lite flata stenar för att göra något kullerstensaktigt som skulle kännas mer ok att stå på.

Utanför pallkragarna vet jag inte riktigt hur jag ska fortsätta så där sticker bara fram lite markduk som är täckt av några plankor.

På andra långsidan som är mer skuggad påbörjades en liknande förändring. Sten och grus in mot tunneln. Istället för odlingslådor blir det plats till en vattentunna. Den ska kopplas in med solcellsbevattningen irrigata så småningom. Viktigt att tunnan inte far illa så det fick gå åt några plattor till där.

De utstickande stenarna till vattentunnan fick en avrundning med kullersten. Vi har försökt att använda så mycket som möjligt av stenen vi grävt upp.

Även här lämnas en bit ofärdig. Kanterna ut mot gräset och kanten bort mot baksidan av tunneln får jag återkomma till. Nu är tunneln såpass förberedd att jag kan jobba vidare med andra delar av trädgården så jag vet hur mycket material jag har kvar till tunneln. Så här kommer sannolikt mer uppdateringar framöver.

I maj fylldes det senare på med täckbark för att få ett lite mer lätthanterat område och fortsätta på den skuggade fikahörnan.


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

4 svar till ”Finputsning på tunnelväxthuset”

 1. Tack snälla för den här sidan med tydlig förklaring av monteringen. Har själv köpt detta växthus och nu klarnade allt. Vilken inspirationskälla du är med allt ditt pyssel och fix, jag kommer säkert titta till din sida igen!

  1. eira

   Härligt att det hjälper. Det är verkligen inte den smidigaste beskrivningen man får med. Det tog många timmar att försöka reda ut alla osäkerheter.

 2. Görel Marne

  Såå tacksam för din fina beskrivning av monteringen – många frågetecken uträtade och många fula ord mindre😊 Har Hera från Expol.
  Kommer att följa din sida framledes.

  1. eira

   Tack, vad kul att det gjorde nytta! Det är inte jätteofta det blir några uppdateringar men du är så välkommen så 🙂

Lämna ett svar