Kategorier
Hantverk Hudvård Naturkosmetika

Lotion bars / Hård lotion

Det här är nog det jag tillverkar oftast. Små bitar av hård salva som jag använder som lotion, läppcerat och för att ta hand om torra områden i huden. Framför allt har det varit ett sätt att komma ifrån krångligt diskande av ceratrör och onödigt skräp, då jag tyvärr har föredragit att slänga gamla lypsyl snarare än att lyckas få rent dem. Nu kan jag ha en burk med små bard och bara lägga ner en ny bit i burken när den tidigare tagit slut.

Ingredienser

Vissa ingredienser går att hitta i mataffären som kokosolja och sötmandelolja. Andra kan behöva letas efter i hälsokostbutiker eller beställas från butiker specialiserade på tillverkning av egen hudvård, som kakaosmör, sheasmör och bivax. Lista på butiker finns längst ner i inlägget.

Ingredienserna går bra att variera och till alla recepten går det bra att tillsätta lite eterisk olja eller doftolja anpassad förd hudvårdsprodukter. Det behövs inte mycket för att få lite god doft på dem. Recepten nedan har jag valt då de verkar hålla länge och är stabila i formen (recept utan vax mjuknar mycket snabbare och kan bli helt flytande i högre rumstemperatur).

Recept

Variant 1

 • 33% Bivax
 • 33% Kakaosmör
 • 33% Sheasmör

Variant 2

 • 33% Bivax
 • 33% Kokosolja
 • 33% Mandelolja

Variant 3, vegansk

 • 50% Karnaubavax
 • 50% Kokosolja

Variant 4, vegansk

 • 50% Kakaosmör
 • 25% Sheasmör
 • 25% mandelolja

Tillvägagångssätt

Blanda ingredienserna i en liten bytta av glas, rostfritt stål eller plast. Värm i vattenbad tills alla ingredienser är flytande. Tag bort från värmen och vänta en stund så det hinner svalna men inte stelna och tillsätt den doft du vill ha.

När du har allt blandat så kan du hälla upp din lotion i lite olika formar. Det går att hälla ner det i burkar direkt men det gör det svårt att få upp. Använd då hellre muffinsformar i silikon eller aluminium, isbitsformar i silikon eller plast (lite lurigt att få ut ur hårdplastformar men det går) eller tejpa ihop en form av bakplåtspapper och skär sedan upp den i lagom stora bitar. Kolla runt vad du har tillgång till och testa vad som blir bra.

Butiker

Kategorier
Naturkosmetika

Vanilj och chokladsalva

Att fixa med lite hudvårdsprodukter i köket kan vara riktigt roligt. Nu inför jul har jag roat mig med lite experiment för att få fram en mjuk salva utan att behöva beställa en massa olika ingredienser. Det enda som inte är inköpt i mataffären är bivax, det går att beställa via någon naturkosmetisk webbutik eller köpa i någon hobbyaffär eller hos en biodlare. Bivax är mysiga saker så vi hade ett ordentligt lager hemma, samma med kakao och olivolja. Däremot behövdes lite mer i luktväg, samt något lite mer neutralt i oljeväg. Ett besök till mataffären löste det hela. Nu har jag lite svårt att sluta lukta på salvan, den luktar så gott!

20141223_214033

 

 

Chokladsalva

2 msk Bivax (Granulat eller rivna bitar)

2 msk Kokosolja

1 msk Olivolja

2 msk Sötmandelolja

2 tsk Vaniljextrakt (inte arom)

½ tsk Kakao

 

Smält bivax och kokosolja i vattenbad. Tillsätt oljorna. När allt är sammansmält tar du av blandningen från värmen och vispar ner vaniljextraktet och kakaon. Vispa ordentligt så extraktet blandas ut ordentligt. Häll genast upp i burkar.

Vill man ha en vaniljsalva är det bara att hoppa över kakaon. Jag gjorde några av varje, det blev en omgång vaniljsalva och några omgångar med vanilj och kakao.

 

20141223_223303