Kategorier
Inomhusodling Odling

Hydrotester

Basilikan från första omgången är fortfarande vid liv och en stund höll den på att ta över halva fönstret men nu har den bit för bit förvandlats till pesto med ramslöken som kikat upp ute i trädgården.

Nästa lite konstigare påhitt var att plocka en kryddkruka från butiken, spola av rötterna, göra lite hål i dess plastkruka och sätta ner i vatten. Den har stortrivts men blev bortglömd en gång och då den inte har samma utvecklade rotsystem som de växter som dragits upp i hydroodlingarna så dog delar av den.

Dillen testade jag med att bara ösa ner några frön i en plugg och det fungerade jättebra. Den kom upp snabbt nog för att vara i fas med lollo rosson så den kommer nog att återkomma nästa omgång med. Det har varit väldigt lyxigt att kunna plocka en näve dill till äggmackan och nu i påsk kunde jag ta med en hel påse och pynta påskmaten med.

Salladen ”salad bowl” var lite långsammare i starten än lollo rosson men den verkar vara mer stabil och hålla sig längre. Tror det är dags att starta en sista odling innan utomhusodlingarna tar över för min del. Det är redan fullt med frösådder i hyllan med lamporna nu.

Kategorier
Inomhusodling Odling

Tomatodling i vatten

Efter en månads lyckade harvyskördar var det dags att testa något lite mer vågat. Jag har ju sett flera som odlat tomater inne under vintern så det borde ju gå i vatten med. Den 4:e januari var det dags. Hink med lock från dollarstore, plugg och nätkorg från nelson garden. Gjorde ett hål i locket med en hålsåg och mätte upp hur mycket vatten som skulle vara i för att nå upp till pluggen. Petade ner två frön av sorten Vilma med tanken att minst en borde växa upp.

Den 22:a januari hade det kommit upp två små fina plantor och det var dags att ta det jobbiga beslutet om vilken som skulle sparas. Huvudet åkte av på den ena och sen var det fritt fram att växa vidare.

2019-01-29: Bara en vecka senare började det se ut som en självständig liten tomatplanta på väg upp.

2019-02-04: Nu har det gått en månad efter plantering och den har inte växt mycket på höjden, men desto mer på bredden. Om något så är det en stabil liten sak. Knoppar har börjat synas långt ner i bladmassan och de kan inte växa snabbt nog nu. Vill ha tomater så snabbt det bara går.

2019-02-27: Äntligen! I mitten på månad 2 så var det dags att agera humla, vi stod med tops och surrade runt mellan blommorna och i slutet på månaden fick vi bevisen på att projektet skulle fungera. Små tomater hade börjat kika fram.

2019-03-17: Nu börjar det bli drygt. Det kommer fler tomater men de blir inte röda! Några tomater i början blev lite fula vid pistillen så de fick plockas bort. Fyllde på med extra näring efter det och sen verkade de ta sig bättre.

2019-04-11: 3 månader efter sådd började första tomaterna rodna och den 6:e var det dags att provsmaka vår första vattenodlade tomat. Det var lite för tidigt att plocka den men den fick fullt godkänt och vi beslöt oss för att låta nästa ta lite längre tid på sig.

Efter det har den stabilt fortsatt ge enstaka tomater varje vecka och vi har planer på att starta fler tomathinkar till hösten så de är redo att hålla oss med tomater när plantorna ute ger upp. Ett problem var när det var som mest tomater på plantan, då ville den gärna tippa med hela pluggen så stöd måste lösas tills nästa gång.

Kategorier
Inomhusodling Odling

Harvy, några veckor senare

3 veckor efter sådd

De första bladen plockades som utlovat efter 3 veckor, men det var väldigt smått och basilikan var inte i närheten av skördeklar. En vecka senare gick det lite bättre och vi fick sallad till maten några dagar. Vi insåg snabbt att tre pluggar sallad inte skulle räcka långt och fint nog stod det en till harvy inslagen till jul.

4 veckor efter sådd

Nu var det lagom att kunna ta med sig lite sallad till matlådan eller något blad på mackan. Var eller varannan dag gick ok. Nu har vi satt pluggar i vår andra harvy, bara att vänta några veckor till innan den är igång.

6 veckor efter sådd

Basilikan har kommit igång! Såpass mycket att belysningen behövde höjas så salladen saktade av sin tillväxt. Ett knippe hinkar köptes in, extrakorgar beställdes och helt plötsligt hade basilikan fått ett eget ställe att hänga på. Samtidigt sattes ett tomatfrö i en liknande hink. Det är en vild chansning, ska bli kul att se om det går.

Det gav lite mer utrymme för nya pluggar så de som växt mest i andra harvyn fick flytta över för att ha någorlunda jämn höjd. På bilden nedan har det smugit in två pak choi och en till lollo rosso.

7 veckor efter första sådden

Nu har lådorna fått flytta ut i köket för att undkomma luftavfuktaren som också bott i tvättstugan. De har nu lite lägre men jämnare temperatur på 18 grader, lite mer kontrollerad belysning och de slipper stå i ett fönster. Det är en ordentlig uppstartskostnad och de behöver fungera 3 år för att det ska gå att jämföra med kostnaden att köpa sallad i butiken över vintern. Hittills har jag fyllt på vatten en extra gång i den första lådan.

Kategorier
Inomhusodling Odling

Vinterodling inne

Nu har det dykt upp en ny liten kompis hemma. Den heter Harvy och är en hydroponisk odlingsstation. Det ska bli intressant att följa hur det går för den. Nu har det kikat upp några salladsfrön och tanken är att det efter tre veckor ska börja hända lite mer. Då vi inte har det jättevarmt chansade jag och satte över ett knippe ”växthus”. Får se om det blir för fuktigt eller om de får det varmt och gosigt om de små minibladen.