Kategorier
Hantverk Hantverksgaraget Textil

Trasan

Jag tycker väldigt om mina grundmönster och även om jag inte vill göra någon större grej av dem så tror jag det är mycket information nog för att dela med mig av dem. Först ut är disktrasan ”Trasan”, som är en rund och glad liten trasa som pryder sin plats i kök och badrum. Varför inte ha den som duk mellan tvättrundorna?

Stickor: 4mm

Garn: Tilda bambu/bomull eller bomull 8/4

Hela arbetet stickas i rätstickning, inga aviga maskor används.

Lägg upp 16 maskor.

Sticka ett varv.

Varv 1: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 2 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 2: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 3: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 4 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 4: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 5: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 6 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 6: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 7: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 8 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 8: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 9: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 10 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 10: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 11: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 12 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 12: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 13: Maska av 6 maskor, sticka restrerande 15 maskor. Du bör nu ha 16 maskor på stickan igen

Varv 14: Sticka hela vägen tillbaka.

Upprepa varv 1-14 12 gånger.

Maska av och sy ihop. Jag brukar avsluta med att virka en liten ögla för de som föredrar att hänga upp på krok.

Kategorier
Hantverk Hantverksgaraget Textil

Bärbar

Näst på tur i mina grundmönster är fruktpåsen ”Bärbar”. Använder samma grund men tätare nät till svampplockning.

Virknål: 3-3,5

Garn: Vet inte, jag använder för många olika. Testa med vad du har tillgängligt. Gärna material som du kan tvätta varmt.

Varv 1: Virka 7 lm. Smyg ihop till en ring

Varv 2: 3 lm. 19 stolpar i ringen. Smyg ihop varvet.

Varv 3: 4 lm. *Stolpe över varje stolpe, lm* varvet runt. Smyg ihop.

Varv 4: Smygmaska till mitten av lm-båge, 5 lm. *Stolpe, 2 lm i varje lm-båge*. Smyg ihop.

Varv 5: Smygmaska till mitten av lm-båge. 6 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 3 lm *. Smyg ihop.

Varv 6: Smygmaska till mitten av lm-båge. 7 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 4 lm *. Smyg ihop.

Varv 7: Smygmaska till mitten av lm-båge. 8 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 5 lm *. Smyg ihop.

Varv 8: Smygmaska till mitten av lm-båge. 9 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 6 lm *. Smyg ihop.

Varv 9: Smygmaska till mitten av lm-båge. 6 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 6 lm * Fortsätt följande varv i spiral utan att smyga ihop.

Stolpe, 5 lm i några varv

Stolpe, 4 lm i något varv

Näst sista varvet: Stolpe, 3 lm i ett varv, avsluta lm-bågarna med två fm i nästa lm-båge.

Sista varvet: 3 fm i varje lmbåge. Smyg ihop.

Lm till ett lagom långt handtag. Trä igenom övre raden lm-bågar. fm i ett varv till för att få handtagsbredd.

Kategorier
Garn Keramik Kort Marknad och mässor Textil

Julmarknad på industrimuseum

Vad säger julstämning mer än duggregn? Jo, mer regn och lervälling! Det var i alla fall vad som erbjöds i Gislaved. Det kändes dock som att det var många som dök upp trots vädret. Försöket att återuppväcka Gislaveds skyltsöndag verkar ha fungerat till hälften i alla fall med många besökare på marknaden och desto mindre uppe i centrum runt skyltfönstren. 

Innehållet på marknaden var bra, det fanns varma stickade saker, ljus, hembakat, fårfällar, grantomtar, ost, kokosbollar, kransar och så vi då. Inne på museumet hölls lucialottningen och det ska enligt rykten ha funnits fika där inne med. 

Först på plats och sist därifrån. Det kan tänkas att vi stack ut lite med tältet.

Förbättringsmöjligheter: Med några fler marknadsplatser kan det här bli riktigt bra. Hade inte varit dumt om marknadstälten varit precis vid den asfalterade vägen så besökarna slapp oroa sig över att halka i det slabbiga gräset. 

Plastbantade paket med presentpåse och pynt
Nyplastade papperssaker för att överleva regnet
Torkning av massor med småsaker

Kategorier
Garn Hantverk Hantverksgaraget Textil

Ansiktspads

Helt plötsligt kom det en hantverksgaragemöjlighet! Jag ville göra något litet mer till det och hittade äntligen fram till en variant som både var finare än enkla runda och ändå lagom stora. När jag gör disktrasor och kassar blir det oftast lite bitar över och nu har jag äntligen något vettigt att använda dem till. 

v1: 5 lm, avsluta med att skapa en ring med en smygmaska i första maskan.

v2: 3 lm, 20 stolpar runt ringen från första varvet, smygmaska ihop med de tre luftmaskorna för att avsluta varvet

v3: fm i alla stolpar från föregående varv, smygmaska ihop varvet

v4: 1 lm, 1 fm i samma maska som du smygmaskat i, *hoppa över en maska, virka 7 stolpar i nästa maska, hoppa över en maska, fm* Upprepa mellan **  så det blir 5 blomblad. Avsluta varvet med en smygmaska.

Kategorier
Eira Garn Virkat

Virkad krage

Lagom tills det blev kallt blev kragen klar, Mönstret kommer från Premiere Yarns och är ett gratismönster på engelska. Knapparna är tillverkade av Mona i keramik. Glasyren är svartglansig med färgvariation från brunt till blått.

Kategorier
Ätbart Hantverk Kryddor Övrigt Sömnad Textil

Kryddblandning och påspyssel

Ett av problemen med att äta efter fodmapsdieten (det är ett sätt att hantera IBS på) är kryddblandningarna. Fördelen är ju dock att jag mår bra så det är inget stort problem om vi jämför med alternativet. Problemet med kryddblandningar är som oftast att de ofta innehåller lökpulver och vitlökspulver. Det har lett till många experiment för att få ihop olika egna blandningar till tacos, curry och ny senast en grillkrydda.

Grillkrydda

½ msk svartpeppar
1 msk salt
1 tsk ramslök
½ tsk cayennepeppar eller chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin

Rör ihop och häll upp i en burk.

Påsprojektet

 Under veckan har det hänt lite bland vardagshantverken. Projektet med grönsakspåsar i linnetyg har gått bra. Efter ett tags letande hittade jag silduk hos Linnehem och efter tvätt och strykning blev det liggande i någon månad när en öppning av hantverksgaraget och en husflytt kom i vägen.

Även linberedning har såklart sina nackdelar, det används ogräsmedel i delar av den konventionella odlingen och rötningsprocessen som gör att linet blir användbart som textil släpper ifrån sig syreförbrukande ämnen som kan ställa till det i olika vattendrag [1].

Men åter till påsarna. De väger ca 27 g styck med snoddarna och för att göra ett enklare hållbarhetstest sprang jag runt här hemma och slängde runt med 2 kg potatis i påsen och vad jag kunde se klarade sig sömmarna fint. Då det var ett experiment i att använda naturliga material så fick det bli att sy med silkestråd då jag hade slut på riktigt tunn lintråd och bomullstråden höll för dåligt. Nu väntar en längre testperiod för att se hur de håller i längden. Blir det bra dyker de nog upp i hantverksgaraget framöver.

Jobbet med huset har fortsatt och helgerna varierar mellan enklare renoveringsarbeten och att sitta med småpyssel och slöa efter för mycket runtspringande. Stegmålen är inte alls svåra att komma upp i ute i huset efter några turer till vedpannan, släppa in katten, släppa ut katten, puffa ut katten från badrummet när han än en gång lyckats lura sig in i badrummet och petat upp golvbrunnen, fixa pannkakor och sätta upp ännu en tapet. Jag mår bra av att få jobba lite mer fysiskt än vad det blir på vardagarna och jag ser fram emot att kunna bo här ute mer än bara på helgerna. Men nu dyker vi in i vardagen några dagar till, träningsskorna står ute i hallen och väntar.

Kategorier
Hantverk Historiskt återskapande Sömnad Textil

Dräkt 1380-1420

OBS Detta är ett pågående projekt och inlägget kommer att uppdateras allt eftersom

 

Mitt utgångsläge är att få ihop en dräkt utifrån en kortare tidsperiod. I slutändan kommer inspirationen att komma från flera olika källor men jag hittade precis en bild som visar två av plaggen jag håller på med.

roman de la rose p128-K061042
Roman de la Rose. ca 1380. Sida 128.

(2011) Del ett i projektet blev en mellanklänning i en halvtunn kypert från handelsgillet. Modellen är en blandning av margaretas gyllene kjortel och cotte simples guide med rak framsöm. Överkroppen är fodrad i linne för att göra den lite mer stödjande. Tyvärr tog jag lite för sent reda på hur snörningen borde se ut så den har paralella hål och är inte anpassad för spiralsnörning. Det första försöket har moderna mässingsknappar men de är nu utbytta mot gjutna tennknappar (2013).

IMAG0198

Längre än så trodde jag först inte att jag skulle dra projektet. Jag hade ju en stödjande klänning och kände mig galet stolt men sen kom en småaktig kommentar som fick mig att springa bort till medeltidsmode och jaga rätt på ett tyg och paniksy en överklänning.

20120721_121033

Det blev impulsmönster och paniksömnad men klar hann den bli under medeltidsveckan. det var gott att ha något att gömma mig under lite mer. Det här var även året jag började våga experimentera ännu ett steg med allt det där vita.

20120721_094549

 

I feel fluffy! Ok, det var skämskudden framme när jag såg bilderna efteråt så slöjplanerna fick ligga till sig lite. Inte helt lyckad uppsättning men jag har lång bit kvar. Det här var från 2012.

IMG_0378

Efter puffchocken kunde jag gå tillbaka till tokflätorna och lite mer saker på huvudet. Tunnare tyg i haklinet gjorde livet lite lättare och jag lade mitt fokus på arbetande och vardagstankar så ett förkläde blev 2014 en av mina bästa vänner. Rent praktiskt är det bara en tygrektangel men den gjorde att jag kände mig lite bättre. Undertill har det dock hänt lite. Klänningen var lite stor helt plötsligt och stödet var lite förminskat så dags att kika på underkläderna.

20150201_184140 20150201_184154

 

Källa till den här får jag leta efter en annan dag. Ett av mina stora problem är att jag inte dokumenterar under tiden utan som nu, långt efteråt. Jag har en hel hög men minns inte exakt vart jag hittade dem.

Men nu har fluffet uppdaterats lite till. Jag har fått inse att jag inte kan tämja håret tillräckligt för de där flummiga flätorna så tills vidare får det bli stora mängder tyg istället. Löjligt bekvämt att vara inbakad i massa tunt och småfuktigt linne under varma medeltidsveckan med.

20150806_201414_HDR

Här syns även min inte helt färdiga överklänning. Färgen känns helt ok jämfört med bilden. Det ska dock till lite ärmjusteringar och slutligen tippets. Självklart är den såpass klädsamt lång att jag inte lärt mig att gå i den utan att snubbla så av någon outgrundlig anledning har den hittills på alla bilder krupit upp i skärpet för att rädda både mig och klänningen från alltför obekväma upplevelser.

20150803_204547

 

Vad hände sen då? 2016 kom och gick och bjöd inte på så mycket vettigt alls. Nu är dock ärmarna i den blå justerade så jag faktiskt kan ha den utan att känna mig som en bowlingkägla (ärmspjäll är grejen!). Fånflätorna är på plats igen och jag har saknat dem. Håret gav jag upp så flätorna är mörkbrun hemspunnen ull som blivit en lång fläta som kringlas över huvudet och sedan fylls med nålar. Fluffet har även uppdaterats med lite neutralare cirkelslöja för att variera. Vissa dagar är det trevligt när det fladdrar runt ordentligt.

Nya birgittahättor har det blivit med, denna gången med ordentlig kantsöm i mitten. Sen har jag hört att kort på historiska kläder gärna ska tas i mjuk belysning utan några inslag av moderna föremål. Det kan tyckas att jag missat det lite, men anakronismerna kan vara rätt kul ibland så jag försöker hålla min inställning petig men ändå avslappnad.

 

Kategorier
Hantverk Övrigt Textil

Ny färgkombination!

Ny färgkombination på muggvärmare för hemsidetest #wp
Ny färgkombination på muggvärmare för hemsidetest #wp
Kategorier
Hantverk Övrigt Textil

Lyckad muggvärmare

Fick ihop en lagom modell igår så det får bli några olika varianter till #hantverksgaraget#cupcozy #muggvärmare
Fick ihop en lagom modell igår så det får bli några olika varianter till #hantverksgaraget#cupcozy #muggvärmare
Kategorier
Hantverk Övrigt Textil

Lite nytänkande sländor

Fler mysiga sländor från dagen. Äppelslända och en med reservdel från en gammal spinnrock. #worldwidespininpublicday #hemslöjden
Fler mysiga sländor från dagen. Äppelslända och en med reservdel från en gammal spinnrock. #worldwidespininpublicday #hemslöjden
Kategorier
Hantverk Övrigt Textil

World wide spin in public day och matmässa

World wide spin in public day möter här en matmässa. Tillåt mig att presentera dagens första potatissländor på ätpinnar. #worldwidespininpublicday #mat2016
World wide spin in public day möter här en matmässa. Tillåt mig att presentera dagens första potatissländor på ätpinnar. #worldwidespininpublicday #mat2016
Kategorier
Hantverk Övrigt Textil

Testar mönster till muggvärmare

Testar lite mysiga #muggvärmare av det nyspunna garnet. Mysiga, men kan bli bättre. Mer experiment väntar!
Testar lite mysiga #muggvärmare av det nyspunna garnet. Mysiga, men kan bli bättre. Mer experiment väntar!