Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Hantverksgaraget Jul Sött

Mjölkfri fudge

 • 140g mörk sirap
 • 3 dl socker
 • 3 dl kokosmjölk

Kokas ihop till 125 grader. Förbered samtidigt följande:

 • 100 g mörk choklad (kolla så den är mjölkfri om det är viktigt för dig)
 • 40 g kokosolja

När första delen är på 125 grader, ta av grytan från plattan och rör ner kokosoljan och chokladen. Häll ner i en bakplåtspappersklädd form. Vänta tills det svalnat lite och skär upp i bitar.

Varianter

Ersätt 0,75 dl av kokosmjölken med whisky (rekommenderar ex. lagavulin) eller rom

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Hantverksgaraget Jul Sött

Mjölkfri kola

I och med att både jag och sambon har lite olika matkrångel så gör vi mycket från grunden. Nu finns det oftast bra grundrecept men när vi började var det lite mer glest mellan de som var riktigt bra. Det här är en av favoriterna och de gick verkligen hem hos besökarna på julmarknaden i Åker.

Grundsats

 • 100 g kokosolja
 • 200 g kokosmjölk
 • 225 g socker
 • 140 g sirap

Förbered en brödform med bakplåtspapper eller använd en brödform i silikon. Koka alla ingredienser tills smeten når temperaturen 125 grader. Ta snabbt av den från plattan och häll upp i formen. Skär upp när den svalnat tillräckligt

Olika smaksättningar

 • 1 kuvert saffran (0,5 g), strö över lite flingsalt
 • 2 tsk pepparkakskryddor
 • 15 g kakao och 1 tsk vaniljsocker
Kategorier
Hantverk Hantverksgaraget Textil

Trasan

Jag tycker väldigt om mina grundmönster och även om jag inte vill göra någon större grej av dem så tror jag det är mycket information nog för att dela med mig av dem. Först ut är disktrasan ”Trasan”, som är en rund och glad liten trasa som pryder sin plats i kök och badrum. Varför inte ha den som duk mellan tvättrundorna?

Stickor: 4mm

Garn: Tilda bambu/bomull eller bomull 8/4

Hela arbetet stickas i rätstickning, inga aviga maskor används.

Lägg upp 16 maskor.

Sticka ett varv.

Varv 1: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 2 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 2: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 3: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 4 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 4: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 5: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 6 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 6: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 7: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 8 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 8: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 9: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 10 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 10: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 11: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 12 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 12: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 13: Maska av 6 maskor, sticka restrerande 15 maskor. Du bör nu ha 16 maskor på stickan igen

Varv 14: Sticka hela vägen tillbaka.

Upprepa varv 1-14 12 gånger.

Maska av och sy ihop. Jag brukar avsluta med att virka en liten ögla för de som föredrar att hänga upp på krok.

Kategorier
Hantverk Hantverksgaraget Textil

Bärbar

Näst på tur i mina grundmönster är fruktpåsen ”Bärbar”. Använder samma grund men tätare nät till svampplockning.

Virknål: 3-3,5

Garn: Vet inte, jag använder för många olika. Testa med vad du har tillgängligt. Gärna material som du kan tvätta varmt.

Varv 1: Virka 7 lm. Smyg ihop till en ring

Varv 2: 3 lm. 19 stolpar i ringen. Smyg ihop varvet.

Varv 3: 4 lm. *Stolpe över varje stolpe, lm* varvet runt. Smyg ihop.

Varv 4: Smygmaska till mitten av lm-båge, 5 lm. *Stolpe, 2 lm i varje lm-båge*. Smyg ihop.

Varv 5: Smygmaska till mitten av lm-båge. 6 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 3 lm *. Smyg ihop.

Varv 6: Smygmaska till mitten av lm-båge. 7 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 4 lm *. Smyg ihop.

Varv 7: Smygmaska till mitten av lm-båge. 8 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 5 lm *. Smyg ihop.

Varv 8: Smygmaska till mitten av lm-båge. 9 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 6 lm *. Smyg ihop.

Varv 9: Smygmaska till mitten av lm-båge. 6 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 6 lm * Fortsätt följande varv i spiral utan att smyga ihop.

Stolpe, 5 lm i några varv

Stolpe, 4 lm i något varv

Näst sista varvet: Stolpe, 3 lm i ett varv, avsluta lm-bågarna med två fm i nästa lm-båge.

Sista varvet: 3 fm i varje lmbåge. Smyg ihop.

Lm till ett lagom långt handtag. Trä igenom övre raden lm-bågar. fm i ett varv till för att få handtagsbredd.

Kategorier
Hantverk Hantverksgaraget Marknad och mässor

Vacker vardag

Måste disktrasan stinka sopor och konstant vara halvvägs påväg mot soppåsen eller komposten? För ganska många år sedan började jag tröttna på att det blev så mycket slängande av allt möjligt. Tråkiga och fula engångsprodukter och städverktyg som snabbt trillar i bitar fick mig att börja tänka om och ifrågasätta. Jag gjorde som jag brukar och satsade på att utbilda mig i frågan och sen bit för bit börja byta ut delarna i hemmet när de blivit för gamla eller bara dåliga.

Några år senare började det dyka upp grupper och artiklar om plastbantning och nog får jag erkänna att det finns en stor likhet i den filosofin och min egen. Men jag kan inte nöja mig där, jag är och förblir en materialnörd efter all tid som spenderats med olika hantverk. Jag vill inte ifrån något som främsta fokus, jag vill till något bättre istället, och jag kan absolut se att det finns områden där plasten absolut inneburit ett framsteg.

Vacker vardag som begrepp handlar för mig om att välja det som ger bäst känsla och mest glädje. Det handlar om utformning, material och färg och en vilja att låta vardagen få vara något bra. Ofta beskrivs vardagen som trist och grå och jag är inte en person som njuter av städning, disk och måsten, men jag kan krydda det grå med det vackra och på så sätt få ett lite annat förhållningssätt till vardagen. Då kan en disktrasa få vara som en färgglad blomma och en disksvamp en söt liten sudd.

I första hand gör jag sådant jag själv vill använda. Problemet är att jag har tid och lust att göra så många fler än jag själv använder, då är det tacksamt att det går att göra sig av med någon här och där. Har man sedan systrar som är lika hopplösa med hantverksöverflöd så finns det bara ett sätt det kan sluta på: marknader. Det brukar bli en eller två tillfällen varje år för att bli av med lite av överflödet.

En av mina äldre favoriter är nätpåsarna. Det är kul att vara tidigt ute ibland, fick ofta komplimanger för dem av andra kunder och speciellt av kassörerna. Det syns så tydligt vad de innehåller och det får plats så mycket i dem. Modellen har förbättrats efterhand med, bilden nedan är en äldre modell och den ovan mina senaste. De har fått lösa handtag som fungerar som dragsko och går att knyta för att hålla frukten på plats.

Utöver grundmodellerna brukar det dyka upp lite blandat smått som näsduksfodralen och handvärmarna som snabbt syddes ihop när jag inte hunnit sticka/virka så mycket saker till en marknad.

Detsamma gäller de första kassarna, och flera av dem hänger fortfarande med ut. De är söta men sticker inte ut från mängden nu när även tygkassar har blivit modernt.

Kategorier
Hantverk Hudvård Naturkosmetika

Lotion bars / Hård lotion

Det här är nog det jag tillverkar oftast. Små bitar av hård salva som jag använder som lotion, läppcerat och för att ta hand om torra områden i huden. Framför allt har det varit ett sätt att komma ifrån krångligt diskande av ceratrör och onödigt skräp, då jag tyvärr har föredragit att slänga gamla lypsyl snarare än att lyckas få rent dem. Nu kan jag ha en burk med små bard och bara lägga ner en ny bit i burken när den tidigare tagit slut.

Ingredienser

Vissa ingredienser går att hitta i mataffären som kokosolja och sötmandelolja. Andra kan behöva letas efter i hälsokostbutiker eller beställas från butiker specialiserade på tillverkning av egen hudvård, som kakaosmör, sheasmör och bivax. Lista på butiker finns längst ner i inlägget.

Ingredienserna går bra att variera och till alla recepten går det bra att tillsätta lite eterisk olja eller doftolja anpassad förd hudvårdsprodukter. Det behövs inte mycket för att få lite god doft på dem. Recepten nedan har jag valt då de verkar hålla länge och är stabila i formen (recept utan vax mjuknar mycket snabbare och kan bli helt flytande i högre rumstemperatur).

Recept

Variant 1

 • 33% Bivax
 • 33% Kakaosmör
 • 33% Sheasmör

Variant 2

 • 33% Bivax
 • 33% Kokosolja
 • 33% Mandelolja

Variant 3, vegansk

 • 50% Karnaubavax
 • 50% Kokosolja

Variant 4, vegansk

 • 50% Kakaosmör
 • 25% Sheasmör
 • 25% mandelolja

Tillvägagångssätt

Blanda ingredienserna i en liten bytta av glas, rostfritt stål eller plast. Värm i vattenbad tills alla ingredienser är flytande. Tag bort från värmen och vänta en stund så det hinner svalna men inte stelna och tillsätt den doft du vill ha.

När du har allt blandat så kan du hälla upp din lotion i lite olika formar. Det går att hälla ner det i burkar direkt men det gör det svårt att få upp. Använd då hellre muffinsformar i silikon eller aluminium, isbitsformar i silikon eller plast (lite lurigt att få ut ur hårdplastformar men det går) eller tejpa ihop en form av bakplåtspapper och skär sedan upp den i lagom stora bitar. Kolla runt vad du har tillgång till och testa vad som blir bra.

Butiker

Kategorier
Garn Keramik Kort Marknad och mässor Textil

Julmarknad på industrimuseum

Vad säger julstämning mer än duggregn? Jo, mer regn och lervälling! Det var i alla fall vad som erbjöds i Gislaved. Det kändes dock som att det var många som dök upp trots vädret. Försöket att återuppväcka Gislaveds skyltsöndag verkar ha fungerat till hälften i alla fall med många besökare på marknaden och desto mindre uppe i centrum runt skyltfönstren. 

Innehållet på marknaden var bra, det fanns varma stickade saker, ljus, hembakat, fårfällar, grantomtar, ost, kokosbollar, kransar och så vi då. Inne på museumet hölls lucialottningen och det ska enligt rykten ha funnits fika där inne med. 

Först på plats och sist därifrån. Det kan tänkas att vi stack ut lite med tältet.

Förbättringsmöjligheter: Med några fler marknadsplatser kan det här bli riktigt bra. Hade inte varit dumt om marknadstälten varit precis vid den asfalterade vägen så besökarna slapp oroa sig över att halka i det slabbiga gräset. 

Plastbantade paket med presentpåse och pynt
Nyplastade papperssaker för att överleva regnet
Torkning av massor med småsaker

Kategorier
Garn Hantverk Hantverksgaraget Textil

Ansiktspads

Helt plötsligt kom det en hantverksgaragemöjlighet! Jag ville göra något litet mer till det och hittade äntligen fram till en variant som både var finare än enkla runda och ändå lagom stora. När jag gör disktrasor och kassar blir det oftast lite bitar över och nu har jag äntligen något vettigt att använda dem till. 

v1: 5 lm, avsluta med att skapa en ring med en smygmaska i första maskan.

v2: 3 lm, 20 stolpar runt ringen från första varvet, smygmaska ihop med de tre luftmaskorna för att avsluta varvet

v3: fm i alla stolpar från föregående varv, smygmaska ihop varvet

v4: 1 lm, 1 fm i samma maska som du smygmaskat i, *hoppa över en maska, virka 7 stolpar i nästa maska, hoppa över en maska, fm* Upprepa mellan **  så det blir 5 blomblad. Avsluta varvet med en smygmaska.

Kategorier
Eira Garn Virkat

Virkad krage

Lagom tills det blev kallt blev kragen klar, Mönstret kommer från Premiere Yarns och är ett gratismönster på engelska. Knapparna är tillverkade av Mona i keramik. Glasyren är svartglansig med färgvariation från brunt till blått.

Kategorier
Keramik Mona

Knappar i keramik

”Har du testat att göra knappar någon gång?” Att ha hantverkare i umgängeskretsen gör livet ganska kul. Helt plötsligt hade Mona suttit och lekt fram lite knappar när hon ändå satt i keramikstudion. 

När vi ett tag senare var på kalas för minstingen så fick jag presenter istället, en hel hög med små söta knappar i varierande färg och form. De blev så väldigt snygga! Frågan är nu bara vad jag ska fixa som passar till dem. 

Kategorier
Ätbart Hantverk Kryddor Sömnad Textil

Kryddblandning och påspyssel

Ett av problemen med att äta efter fodmapsdieten (det är ett sätt att hantera IBS på) är kryddblandningarna. Fördelen är ju dock att jag mår bra så det är inget stort problem om vi jämför med alternativet. Problemet med kryddblandningar är som oftast att de ofta innehåller lökpulver och vitlökspulver. Det har lett till många experiment för att få ihop olika egna blandningar till tacos, curry och ny senast en grillkrydda.

Grillkrydda

½ msk svartpeppar
1 msk salt
1 tsk ramslök
½ tsk cayennepeppar eller chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin

Rör ihop och häll upp i en burk.

Påsprojektet

 Under veckan har det hänt lite bland vardagshantverken. Projektet med grönsakspåsar i linnetyg har gått bra. Efter ett tags letande hittade jag silduk hos Linnehem och efter tvätt och strykning blev det liggande i någon månad när en öppning av hantverksgaraget och en husflytt kom i vägen.

Även linberedning har såklart sina nackdelar, det används ogräsmedel i delar av den konventionella odlingen och rötningsprocessen som gör att linet blir användbart som textil släpper ifrån sig syreförbrukande ämnen som kan ställa till det i olika vattendrag [1].

Men åter till påsarna. De väger ca 27 g styck med snoddarna och för att göra ett enklare hållbarhetstest sprang jag runt här hemma och slängde runt med 2 kg potatis i påsen och vad jag kunde se klarade sig sömmarna fint. Då det var ett experiment i att använda naturliga material så fick det bli att sy med silkestråd då jag hade slut på riktigt tunn lintråd och bomullstråden höll för dåligt. Nu väntar en längre testperiod för att se hur de håller i längden. Blir det bra dyker de nog upp i hantverksgaraget framöver.

Jobbet med huset har fortsatt och helgerna varierar mellan enklare renoveringsarbeten och att sitta med småpyssel och slöa efter för mycket runtspringande. Stegmålen är inte alls svåra att komma upp i ute i huset efter några turer till vedpannan, släppa in katten, släppa ut katten, puffa ut katten från badrummet när han än en gång lyckats lura sig in i badrummet och petat upp golvbrunnen, fixa pannkakor och sätta upp ännu en tapet. Jag mår bra av att få jobba lite mer fysiskt än vad det blir på vardagarna och jag ser fram emot att kunna bo här ute mer än bara på helgerna. Men nu dyker vi in i vardagen några dagar till, träningsskorna står ute i hallen och väntar.

Kategorier
Hantverk Historiskt återskapande Sömnad Textil

Dräkt 1380-1420

OBS Detta är ett pågående projekt och inlägget kommer att uppdateras allt eftersom

 

Mitt utgångsläge är att få ihop en dräkt utifrån en kortare tidsperiod. I slutändan kommer inspirationen att komma från flera olika källor men jag hittade precis en bild som visar två av plaggen jag håller på med.

roman de la rose p128-K061042
Roman de la Rose. ca 1380. Sida 128.

(2011) Del ett i projektet blev en mellanklänning i en halvtunn kypert från handelsgillet. Modellen är en blandning av margaretas gyllene kjortel och cotte simples guide med rak framsöm. Överkroppen är fodrad i linne för att göra den lite mer stödjande. Tyvärr tog jag lite för sent reda på hur snörningen borde se ut så den har paralella hål och är inte anpassad för spiralsnörning. Det första försöket har moderna mässingsknappar men de är nu utbytta mot gjutna tennknappar (2013).

IMAG0198

Längre än så trodde jag först inte att jag skulle dra projektet. Jag hade ju en stödjande klänning och kände mig galet stolt men sen kom en småaktig kommentar som fick mig att springa bort till medeltidsmode och jaga rätt på ett tyg och paniksy en överklänning.

20120721_121033

Det blev impulsmönster och paniksömnad men klar hann den bli under medeltidsveckan. det var gott att ha något att gömma mig under lite mer. Det här var även året jag började våga experimentera ännu ett steg med allt det där vita.

20120721_094549

 

I feel fluffy! Ok, det var skämskudden framme när jag såg bilderna efteråt så slöjplanerna fick ligga till sig lite. Inte helt lyckad uppsättning men jag har lång bit kvar. Det här var från 2012.

IMG_0378

Efter puffchocken kunde jag gå tillbaka till tokflätorna och lite mer saker på huvudet. Tunnare tyg i haklinet gjorde livet lite lättare och jag lade mitt fokus på arbetande och vardagstankar så ett förkläde blev 2014 en av mina bästa vänner. Rent praktiskt är det bara en tygrektangel men den gjorde att jag kände mig lite bättre. Undertill har det dock hänt lite. Klänningen var lite stor helt plötsligt och stödet var lite förminskat så dags att kika på underkläderna.

20150201_184140 20150201_184154

 

Källa till den här får jag leta efter en annan dag. Ett av mina stora problem är att jag inte dokumenterar under tiden utan som nu, långt efteråt. Jag har en hel hög men minns inte exakt vart jag hittade dem.

Men nu har fluffet uppdaterats lite till. Jag har fått inse att jag inte kan tämja håret tillräckligt för de där flummiga flätorna så tills vidare får det bli stora mängder tyg istället. Löjligt bekvämt att vara inbakad i massa tunt och småfuktigt linne under varma medeltidsveckan med.

20150806_201414_HDR

Här syns även min inte helt färdiga överklänning. Färgen känns helt ok jämfört med bilden. Det ska dock till lite ärmjusteringar och slutligen tippets. Självklart är den såpass klädsamt lång att jag inte lärt mig att gå i den utan att snubbla så av någon outgrundlig anledning har den hittills på alla bilder krupit upp i skärpet för att rädda både mig och klänningen från alltför obekväma upplevelser.

20150803_204547

 

Vad hände sen då? 2016 kom och gick och bjöd inte på så mycket vettigt alls. Nu är dock ärmarna i den blå justerade så jag faktiskt kan ha den utan att känna mig som en bowlingkägla (ärmspjäll är grejen!). Fånflätorna är på plats igen och jag har saknat dem. Håret gav jag upp så flätorna är mörkbrun hemspunnen ull som blivit en lång fläta som kringlas över huvudet och sedan fylls med nålar. Fluffet har även uppdaterats med lite neutralare cirkelslöja för att variera. Vissa dagar är det trevligt när det fladdrar runt ordentligt.

Nya birgittahättor har det blivit med, denna gången med ordentlig kantsöm i mitten. Sen har jag hört att kort på historiska kläder gärna ska tas i mjuk belysning utan några inslag av moderna föremål. Det kan tyckas att jag missat det lite, men anakronismerna kan vara rätt kul ibland så jag försöker hålla min inställning petig men ändå avslappnad.