Kategorier
Året runt Ätbart Höst Mat Odling Sommar

Potatisprovning

Vissa idéer är mer svårslagna än andra. Att träffa en kompis och prova igenom hans potatissorter var en av årets bättre. Den sjunde var det dags och någonstans upp mot 12 sorter provades. Vi tänkte först på hur vi skulle kunna lösa att skilja dem åt och utgick från att vi skulle kunna se tillräcklig skillnad på dem efter kokning så vi märkte inte upp dem. Vi hade uppenbart jättefel och ett antal av sorterna blev rena chansningar.

Det jag vet nu är dock att sparrispotatis är lite som godispotatis. Smakrika saker som går att äta bara som de är. De roligaste färgerna försvinner också i många sorter.  En annan favorit blev gullan som var riktigt gul inuti. Väl hemma visade det sig att vi var igång rätt bra vi med med 6 olika sorter. Den enda sorten som överlappade var sparrispotatisen och det fick vi knappt några alls av. Desto mer blev det av födelsedagspotäterna. Det är så att min mamma börjat ge mig sättpotatis istället för blomsterbuketter och i år var det några riktigt färgglada sorter. Blue salad är en blålila potatis som behåller färgen fint även efter kokning och den blir väldigt god som klyftpotatis med.

Den andra riktigt färgglada är Highland burgundy red som tappar färgen helt vid kokning men får fram mer färg som klyftpotatis. Den tredje sorten som är lite mer färglös heter casablanca och är en helt ok potatis. Min potatisfilosofi och utrymmet i landen tillåter dock inte ok potatis utan det ska helst vara väldigt god eller lite kul potatis.

Förra året hade vi 1,5 låda potatis och i år hade vi dubblat. Nuvarande planen innebär ökning med en låda till till nästa år. Ser redan fram emot att välja sorter. 

Kategorier
Ätbart Mat Odling Odling i Gislaved Sommar

Första skörden

Dags att se vad som gick att hitta i trädgården! Komatsunaspenat, mangold, libbsticka, gräslök och luftlök hamnade i en paj och asiatisk babyleafmix, rädisor, oregano och gräslöksblommor hamnade i en sallad. Sen jag var här sist har det åter igen växt galet mycket. Komatsunan hade nästan tagit över en låda så det var kul att bara kunna plocka massor utan att det blev glest. Tokoreganon väntar fortfarande på den första rensningen för att få bort topparna och minska blomrisken.

2014-05-29 12.58.44

 

Salladen

Salladskål

Asiatisk babyleaf

Fetaost

Rädisor

Gräslöksblommort

 

2014-05-29 13.31.59

 

Trädgårdspaj

Pajbotten av bovetemjöl, vatten och flytande margarin

Fyllning av förvälld spenat och mangold, hackad gräslök, luftlök och libbsticka och fetaost.

Äggstanning på 3 ägg och 3 dl mjölk. Kryddad med kryddsalt

2014-05-29 13.43.26

Kategorier
Året runt Ätbart Höst Mat Vinter

Zucchiniplättar med blomkålsmos

Zucchiniplättar

3 dl riven zucchini
2 ägg
1 dl bovetemjöl
1 tsk psylliumfröskal
Olja att steka i

Blanda ihop allt och stek.

2013-12-09 18.11.02

Blomkålsmos

http://allaboutfitness.shapemeup.se/2010/10/31/blomkalsmos/

Kategorier
Ätbart Höst Mat Plockmat/Buffé

Gyllene pumpor

Kvällen krävde något som kändes lite mer lyxigt i matväg. Resultatet blev lite experimenterande med pumpa och smördeg.

Pumpapiroger i smördeg
3 ark smördeg
4 dl riven pumpa
½ dl pumpafrön, rostade
1 dl syltade kantareller
2 tomater, halverade och skivade
2,5 dl creme fraiche
1 ägg
Olivolja till stekning
Salt
Peppar
Kanel
Ingefära
Pressad lime
Gröna kryddor

Stek pumpan så att den börjar få lite mer färg. Tillsätt pumpafrön, kantareller och tomater och stek tills tomaterna mjuknar. Tillsätt creme fraiche och krydda efter smak. Stek ihop röran och förbered en plåt med olja eller bakplåtspapper. Skär ut 10cm-rundlar av smördegen och lägg i lite av pumparöran. Vik ihop och tryck igen kanterna med en sked. Vispa upp ett ägg och pensla smördegsbitarna. Sätt in i ugnen på 225 grader och plocka ut så snart pirogerna fått lite färg.

Servera exempelvis med getost och honung eller rökt fläsk eller annat med salta eller söta toner beroende på vilken smak du föredrar.

Kategorier
Ätbart Höst Mat Plockmat/Buffé

Vild skördebuffé

Efter helgens besök på ölands skördefest blev det en omgång i köket.

Kantarellcrepes

  • Stek pannkakor
  • Gräddstuva kantarellerna och krydda
  • Ugnsbaka med fetaost på

Rencheescake på kavring (utan rom och med rökt ren istället för stek)

  • Mixa kavring och smör
  • Blanda mjukost, kvarg, pepparrot och rökta renstrimlor
  • Strö över smörgåskrasse.

Äppelost på kavring (öländs calvadosost istället för cheddar och calvados)

Getostfyllda cocktailtomater

Syrlig och slät pumpasoppa
Lammsalami (utan vitlök!)  
Syltade trattkantareller

Syltad zucchini



http://www.tasteline.com/Recept/getostfylld_cocktailtomat
http://www.tasteline.com/Recept/appelcheddar_pa_kavring
http://www.tasteline.com/Recept/Renstekscheesecake_med_rom



Kategorier
Ätbart Mat Mindre mål och snacks

Blåbärspannkakor

Fått ett recept jag ska testa ikväll. Räcker till fyra personer. Uppdatering: Bild saknas, pannkakorna var för goda för att överleva ända tills fotograferingen.

  • 105 g mjöl
  • 2 g salt
  • 6 g bakpulver
  • 3 g socker
  • 1 ägg
  • 1,6 dl mjölk
  • 5 g smält smör eller rapsolja
  • 50 g frusna blåbär

Blanda ihop smeten, vänd försiktigt ner blåbären och låt smeten stå i 5 minuter.

Stek som vanliga amerikanska pannkakor.

Kategorier
Ätbart Mat Sött

Grön middag

I år firade jag min födelsedag med att bjuda hem två mysiga filurer på en riktigt grön middag. Alla pratar ju om att grön man är så bra, antingen i form av vegetarisk mat eller ekologisk mat men jag kände mig tvungen att testa om det gällde just mat som bokstavligt talat var grön.

Till förrätt blev det avocadosoppa, huvudrätt var spenatpasta med sås på sparris med fransk getost och broccoli, grön sallad och varmrökt fårfilé. Avslutningsvis bjöd jag på den grönaste limepaj som någonsin setts till häromkring.

Avocadosoppa

Koka upp en buljongtärning (grönsaksbuljong) med lite mindre vatten än förpackningen säger. Gröp ut en avocado och tillsätt creme fraiche och mixa ihop, späd med buljongen till önskat resultat. Krydda och tillsätt en skvätt lime. Värm upp soppan.

Receptet till sparrissåsen hittade jag på http://www.kokaihop.se/recept/sparrissas och jag lade till broccoli som jag lät koka tillsammans med den färdiga såsen för att göra den mer fyllig.

Receptet till citron- och limepajen hittade jag på http://www.recepten.se/recept/citronpaj_lime.html och utöver allt annat lade jag till en viss mängd karamellfärg. Pajen serverades med grädde som man kan misstänka råkat få i sig lite av färgen med.

Kategorier
Ätbart Mat

Potatissallad

gräddfil/vispad grädde/creme fraiche
kokt potatis i bitar
gräslök
dill

Klart!

Kategorier
Ätbart Mat

Kirskål (Aegopodium podagraria)

Av alla våndor verkar ett av trädgårdsägarens största problem vara de små liv som spirar och sprids på egen hand. Jag har ett enda råd till dessa, ät upp dem! Se bara till så att du är säker på att det är just kirskål du har.
Kirskålen är en växt med många namn, den kallas även kers/kärs, grannkål, skvallerkål, trebening eller sladderkål, . Till england kom växten först med romarna [1] och slutligen till sverige med munkarna. Det latinska namnet (podagraria) syftar på att växten har använts som medicin mot podager (gikt).[2]
Godast är de nya skotten och på våren är den en av de första att krypa upp. Växer den upp för mycket kan man rycka bort de grova bladen så det finns chans för nya späda blad att skjuta upp. Man kan laga en stor mängd med rätter av kirskålen utöver att lägga de färska bladen i salladen. De kan användas till stuvningar, gratänger, pajer, soppor och mycket mer. Strimlade blad ska vara gott till fisk och kyckling. Bladstjälkarna kan användas till fyllning i sushi eller syltas och användas i kakor.[1]
Torka eller frys in av växten så har du möjlighet att få lite vårkänslor även långt in på vintern. Hackade blad blir gott över lite persilja.[2]

Pesto
50g maskrosblad och kirskålsblad
2 ramslöksblad (eller 1 vitlöksklyfta)
½dl pinjenötter
50g parmesan i småbitar
½dl olivolja
1 nypa salt

skölj av och torka bladen. Mixa blad, ramslök/vitlök, pinjenötter och parmesan till en slät massa. Tillsätt olivolja och salt. Förvara i en lufttät behållare då den annars mörknar snabbt. Använd peston till bland annat pastarätter och kyckling.
[2]

Kirskålspaj
En bunke kirskålsblad utan stjälk
½pkt fetaost (helst ekologisk)
½ squash
1 sats pajdeg
1 sats äggstanning (3 ägg till 3 dl mjölk + kryddor)

Förbered pajdegen. Täck en form med degen och förbaka den. Hacka kirskålen och squashen. Dela fetaosten i bitar och lägg ner det i pajskalet. Lägg över squashen och sedan kirskålen. Krydda gärna äggstanningen med lite starkare kryddor.
Häll över äggstanningen och sätt in i ugnen tills äggstanningen stannat och fått lite färg.

[1] Naturens läckerheter, Inger Ingmanson
[2] Plocka vilda matväxter, Beate Slipher

Kategorier
Ätbart Firande Mat Påsk Vår

Vårdagjämning

Vårmat

Fredagen den 20:e var det vårdagjämning så då var det till att fira. Jag rotade igenom lite roliga recept och fick ihop en ordentlig meny. Skivad och stekt halloumiost, lammfärsbullar med couscous, saffransmarinerad kycklingfilé, tefärgade ägg, saffran och currysås, currycouscous, gurkmejefärgat ris, okryddat stekpannebröd, yoghurtsås, fetaostsallad och slutligen en vit kladdkaka med exotiska frukter och grädde. Det är väl vara att ta det från början.

Halloumiost är en ost från Cypern. Den är traditionellt gjord på fårmjölk men görs numera även av getmjölk och komjölk. Den säljs i små förpackningar bland övriga speciella ostar (mozarella, feta osv.) och ligger inpackad tillsammans med lite saltlake. Osten gnisslar lite när man tuggar på den. Godast är att skära upp den i stavar och rulla in oststavarna i bacon för att sedan grilla bitarna. Denna gången ville jag testa utan så jag stekte bitarna efter lammfärsbullarna så osten skulle få lite annan smak.

Lammfärsbullar med couscous

  • 400g lammfärs
  • 1 ägg
  • 2 portioner tillagad cous-cous fullkorn
  • 1 knippe kryddor
  • 3 msk slånbärslikör eller tranbärsdricka

Blanda ihop smeten och rulla stora bullar och stek upp dem.

Saffransmarinerad kycklingfilé
Saffransmarinerad kycklingfilé

Saffransmarinerad kycklingfilé

  • 500 g kycklinginnerfilé
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 1 dl hett vatten
  • 1 knippe kryddor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk flytande margarin

Blanda ut saffranen med vattnet och tillsätt sedan kryddor, salt och margarin. Marinera kycklingen i blandningen i en halvtimme. Peta i grillspett genom kycklingen och sätt in dem i en ugn på 225 grader i 15 minuter.

Saffran och currysås

  • 1 tsk curry
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • ½ tärning hönsbuljong
  • 2 dl créme fraiche
  • ½ msk majsstärkelse

Rör ner majsstärkelse i lite vatten och blanda ihop allt. Låt det sjuda ihop någon minut.

Currycous-cous

Ta en skvätt av såsen ifrån receptet ovan och blanda ut det med ca 2 portioner tillagad cous-cous.

Okryddat stekpannebröd

  • Mjöl
  • Vatten
  • Salt

Häll upp lite vatten i en bunke och tillsätt en nypa salt. Rör ut så mycket mjöl att det går att knåda degen. Knåda ihop degen och kavla ut tunna, platta bitar. Stek brödbitarna.

Yoghurtsås

Grund: blanda 2 dl ekologisk turkisk yoghurt med ca 1 dl ekologisk gräddfil

Variant 1: Tillsätt saffran, vitlök, salt, peppar och koriander.

Variant 2: Tillsätt paprikapulver, salt, oregano, mejram, timjan

Fetaostsallad

Jag använde denna gången ekologisk fetaost och smaken var helt otrolig! Konsistensen var krämig och alldeles… alldeles underbar. Blandade ut det med isbergssallad och lite småbitar av lite mer färgglad sallad, pinjenötter, solrosfrön, en skvätt olivolja.

Vit kladdkaka
Vit kladdkaka

Vit kladdkaka

  • 150 g vit choklad
  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 ägg

Smält choklad och smör tillsammans. Blanda ner övriga ingredienser och avsluta med äggen. Smöra och bröa en rund form och häll i smeten. Sätt in den i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter.

Pudra kakan med florsocker och dekorera gärna med exotisk frukt och servera med grädde.

Kategorier
Ätbart Mat Mindre mål och snacks

Lugnet återvänder

Bananpannkakor

Tentan är avklarad och världen håller sakta på att hitta ikapp mig så nu ska jag försöka ta igen några av de inläggen som saknas. Men först tänkte jag dela med mig lite av min kvällsmat idag.

Jag har världens bästa storasystrar! Lena tipsade om sidan pannkakor.se och jag trodde inte jag skulle hitta så mycket, men helt plötsligt var det bara där; Bananpannkakor!

Här kommer receptet. Dinkelmjölen kan utan problem bytas ut mot vanligt vetemjöl och grahamsmjöl. Receptet är delvis kopierat från sidan ovan, med mina sedvanliga förändringar.

Bananpannkakor

  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • 1,5 dl dinkelmjöl
  • 1 dl dinkelgraham
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 1-2 mogna bananer
  • 1 msk råsocker

Vispa ner ägget i det smälta smöret till en jämn smet. Blanda ner mjöl, bakpulver, vaniljpulver, råsocker.Mosa till sist bananerna och vänd ner i smeten.

Stek, ät och njut!

Kategorier
Ätbart Konservering Mat

Massagestund

Idag var jag på HälsoMixen (http://halsomixen.se/) och fick en härlig massage, självklart har jag ju lite svårt att vara tyst när jag får prata roliga recept så här kommer lite av de jag babblade på om.

(Jag lägger in alla direkt så hoppar vi över delen om klickandet)

Choco Chip Müsli Bars (av Leila Lindholm) 20 stycken

Förberedelsetid: 25 min Färdigt på: 1 tim

  • 250 250 g torkade fikon
  • 1 1 msk kakao av god kvalitet
  • 3 3 msk varmt kaffe
  • 200 200 g russin
  • 4 4 dl müsli med torkad frukt
  • 1 1 dl corn flakes
  • 150 150 g mörk kvalitetschoklad 70 %

1. Skär bort fästet på fikonen och hacka dem grovt.

2. Kör dem i hushållsmixer tillsammans med kakao och kaffet.

3. Lägg i hälften av russinen och mueslin och mixa i ett par sekunder till.

4. Häll över massan i en bunke och rör i resterande russin, muesli och cornflakes.

5. Hacka chokladen och blanda hälften av den i smeten.

6. Kavla ut massan i mellan två smörpapper till cirka 1 centimeter tjock.

7. Smält resterande choklad i vattenbad (i en skål över kokande vatten) och pensla den över kakan.

8. Låt stelna i kyl och skär kakan i stänger när chokladen har stelnat.

Här kommer receptet och texten ovan ifrån: http://recept.nu/1.126588/leila_lindholm/efterratter_godis/choco_chip_musli_bars

Nässelsalt

  • Färska nässlor
  • Flingsalt

Plocka nässlorna och blanda ner en blandning av saltet och nässlorna beroende på smak och tycke i en mixer. Det kan vara lagom att börja med 60% blad och 40% salt och sedan testa sig fram utifrån det. Observera att nässlorna ska vara helt färska. Mixa ihop tills det blir en jämn röra och bred ut röran på en handduk där det får torka. Om det är många klumpar när det väl har torkat (man kan gå och smula sönder klumparna eftersom) kan man ta en kavel och kavla runt på saltet så det delar sig.

Kirskålspaj

  • 1 förbakat pajskal gjort på önskat sätt
  • 1 bunke med äggstanning
  • ½-1 liter färska kirskålsblad
  • Fetaost
  • Kryddor (gärna lite starkare kryddor som cayenne och chili för att ge pajen lite sting)

Hacka upp kirskålen ordentligt. Lägg ner bitar av fetaost i pajskalet och bred ut kirskålen runt om och över. Blanda i kryddorna i äggstanningen och häll den över pajen. Sätt in i ugnen på 175 grader och låt den stå där tills äggstanningen har stannat.