Kategorier
Ätbart Hantverk Kryddor Övrigt Sömnad Textil

Kryddblandning och påspyssel

Ett av problemen med att äta efter fodmapsdieten (det är ett sätt att hantera IBS på) är kryddblandningarna. Fördelen är ju dock att jag mår bra så det är inget stort problem om vi jämför med alternativet. Problemet med kryddblandningar är som oftast att de ofta innehåller lökpulver och vitlökspulver. Det har lett till många experiment för att få ihop olika egna blandningar till tacos, curry och ny senast en grillkrydda.

Grillkrydda

½ msk svartpeppar
1 msk salt
1 tsk ramslök
½ tsk cayennepeppar eller chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin

Rör ihop och häll upp i en burk.

Påsprojektet

 Under veckan har det hänt lite bland vardagshantverken. Projektet med grönsakspåsar i linnetyg har gått bra. Efter ett tags letande hittade jag silduk hos Linnehem och efter tvätt och strykning blev det liggande i någon månad när en öppning av hantverksgaraget och en husflytt kom i vägen.

Även linberedning har såklart sina nackdelar, det används ogräsmedel i delar av den konventionella odlingen och rötningsprocessen som gör att linet blir användbart som textil släpper ifrån sig syreförbrukande ämnen som kan ställa till det i olika vattendrag [1].

Men åter till påsarna. De väger ca 27 g styck med snoddarna och för att göra ett enklare hållbarhetstest sprang jag runt här hemma och slängde runt med 2 kg potatis i påsen och vad jag kunde se klarade sig sömmarna fint. Då det var ett experiment i att använda naturliga material så fick det bli att sy med silkestråd då jag hade slut på riktigt tunn lintråd och bomullstråden höll för dåligt. Nu väntar en längre testperiod för att se hur de håller i längden. Blir det bra dyker de nog upp i hantverksgaraget framöver.

Jobbet med huset har fortsatt och helgerna varierar mellan enklare renoveringsarbeten och att sitta med småpyssel och slöa efter för mycket runtspringande. Stegmålen är inte alls svåra att komma upp i ute i huset efter några turer till vedpannan, släppa in katten, släppa ut katten, puffa ut katten från badrummet när han än en gång lyckats lura sig in i badrummet och petat upp golvbrunnen, fixa pannkakor och sätta upp ännu en tapet. Jag mår bra av att få jobba lite mer fysiskt än vad det blir på vardagarna och jag ser fram emot att kunna bo här ute mer än bara på helgerna. Men nu dyker vi in i vardagen några dagar till, träningsskorna står ute i hallen och väntar.

Kategorier
Året runt Ätbart Konservering Kryddor Sommar Vår

Kryddsalt

Det första ganska logiska steget blir att röja runt i trädgård och krukor och plocka av godsakerna. Ju mer ordnat det är från början desto snabbare går det sen. Plocka av blad från stjälkar, annars får du rensa bort kvistarna under torkningen.

20140614_132141

 

Fyll upp mixern nästan helt med blad. Blanda om du vill de olika kryddorna eller ta dem var för sig, det spelar ingen större roll.

20140614_132137

 

 

Fyll på med önskad saltmängd, det behövs verkligen inte mycket. Det är även ett bra tillfälle att minska ner på sitt saltintag genom att blanda ut med andra kryddor. Vi brukar använda flingsalt då det ger bäst slutresultat men man kan även använda en blandning av grovsalt och finsalt.

 

 

 

20140614_132224

 

 

Mixa ordentligt så du inte ser några hela blad längre.

 

2014-05-04 10.37.38

 

Lägg ut hushållspapper på en tallrik. Jag brukar ta två ark för att det inte ska blötas sönder.

2014-05-04 10.38.08

 

Sprid ut en bit på pappret och sätt in i micron på full effekt i två minuter (tiden behöver säkert provas ut för din micro. För att undvika att tallrikarna blir ohanterligt varma brukar jag använda tre tallrikar där två har kryddsalt på sig.

Så fort en är klar åker nästa in in micron. Den som är precis utplockad häller jag över på nästa tallrik så den får nytt papper och en svalare tallrik. Det gamla pappret hänger jag upp på tork för att använda nästa kryddrunda. Varje kryddhög brukar få vara inne 2-3 gånger i micron, sista gången kan tiden variera mellan ½-2 minuter. Sista pappret får ligga kvar tills nästa omgång.

20140614_133309

 

Varje färdigmixad omgång hamnar i en skål, vid det här laget måste det vara helt torrt. Det får då ligga och svalna ihop, för att sedan hällas upp på burk. Vi förvarar det i glasburkar i ett skafferi.

2014-05-04 10.52.37

Kategorier
Ätbart Drickbart Kryddor

Kryddor och mörka bär

Sensommar innebär att det är dags för de sista kryddskördarna hemma. Många av växterna har gått i blom då vi inte skördat så mycket i år men det blir fjärilarna och humlorna desto gladare över så det gör inget. Aroniabusken där hemma har börjat ge riktigt mycket bär så nu blev det aroniadricka och gelé.

Kryddsalt

  • Alla möjliga kryddor i form av blad
  • Flingsalt (ca 1/10 – 1/5 av mängden grönt)

Även vanligt finmalet salt och grovt salt går bra att använda men här föredrar vi flingsaltet.
Lägg allt i en mixer och mixa tills det gröna är finfördelat men innan saltet blir helt pulvriserat. Torkningen kan göras på två sätt, antingen lufttorkning eller i mikrovågsugn.

 

Fördela röran på en bit hushållspapper på en tallrik för att torka i mikrovågsugnen. Sätt in den på högsta effekt i två minuter. Plocka ut tallriken och häll över blandningen på en ny bit hushållspapper (jag brukar använda dubbla lager och hänga upp dem på tork tills nästa omgång kryddsalt). Sätt in den på två minuter till och sen får du känna efter hur mycket fukt som är kvar i blandningen för att se om den behöver in en runda till på upp till två minuter.

Orsakerna att jag brukar torka det i mikrovågsugnen är dels att jag inte vet vart jag skulle göra av såpass stora mängder kryddsalt och att färgen på resultatet blir bättre. När det torkar snabbt försvinner inte lika mycket färg. Smaken är ungefär den samma oavsett torksätt.

 

 

 

 

 

Aroniadricka

  • 2 liter bär, sköljda och avrunna
  • 5 dl vatten
  • 5–6 dl socker (per liter avrunnen saft)
  • 1 tsk vaniljpulver

Koka bär och vatten tills bären släppt av sig mycket av sin färg, ofta hinner de spricka upp och bli lite extra gojsiga vid det laget. Separera bär från vätska (pressa inte ur bären, låt det bara rinna av). Tillsätt socker och vaniljpulver medan vätskan fortfarande är varm. Låt vätskan svalna.
Häll upp det du inte kommer att dricka den närmsta veckan i burkar eller plastflaskor och frys in.

Kategorier
Ätbart Kryddor Sött

Mutmuffinsar

Fick ett ryck på kvällen att baka muffins. Det var länge sedan jag gjorde något med lite roligare kryddor så nu blev det kryddmuffins med limefrosting och sugarpaste-överdrag.

Kryddmuffins

  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 100g smält margarin/smör
  • 0,5 tsk ingefära
  • 0,5 tsk nejlika
  • 1,5 tsk kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Vispa ihop ägg, socker, margarin och kryddor. Blanda ner övriga ingredienser och portionera ut i formar. Grädda i 5-15 minuter på 175 grader, tiden är beroende på storlek på formarna. Satsen räcker till 12 stora muffinsar eller mängder av små.

Philadelfiafrosting med lime

  • 200g  philadelfiaost
  • 3,5 dl florsocker
  • 1 msk lime
  • 50 g smör
  • Eventuellt karamellfärg för färg

Blanda ihop och ställ in i kylen en stund innan du dekorerar muffinsen.

Mitt handlag med sugarpaste är dock under all kritik, men det är just därför jag testar och försöker lära mig.

Kategorier
Ätbart Konservering Kryddor Odling Odling i Gislaved Sommar Vår

Kryddsommar

Ramslök

Samlandet började tidigt i våras efter en ledig helg på öland. Vi åkte till vårt hemliga lökställe och fyllde en kasse full med de härliga bladen. Ramslöken är ett trevligt substitut för vitlök vilket jag inte kan äta. Just då bodde jag tillfälligt hos mina föräldrar och det tog många dagar och mycket vädrande innan lukten lyckats lämna huset. På hösten fick jag lära mig om en svamp vid namn lökbroskskivling som även den är ett bra vitlökssubstitut.

Lillträdgården
Min lilla hörna i trädgåden blev rikrigt bra efter en omstrukturering och nya inslag som jordärtskockor och en liten kulle med rabarber blev mycket välkomna tillskott. Får jag tag på mer sten nästa år vill jag höja landet lite och fylla på med lite med näringsrik jord då landet ligger precis i skogskanten och slåss med en massa trädrötter.

Physalis

Inne i uterummet har en physalisplanta bott under sommaren. Egentligen skulle den ha följt med mig tillbaka till lägenheten men den fastnade i den inglasade värmen. Det blev några små frukter och jag har sparat två för att så till nästa år.

Kryddsamling

Liksom de senaste åren har vi gjort stora mängder utav kryddsalt.Blommorna är kryddtagetes vilket är en riktigt tacksam liten växt, det blir ordentliga små buskar av dem så det är bara till att plocka och plocka och plocka.

Kryddsalt/Örtsalt

Ta färska blad av olika kryddor (60-70%) och lägg i en mixer, fyll på med flingsalt (40-30%). Mixa och bred ut på en kökshandduk och låt torka. Mosa sönder de större klumparna. Kan göras genom att lägga över en handduk och rulla en kavel över allt.

Färdigt!