Kategorier
Året runt Ätbart Drickbart Höst Jul Konservering Vinter

Favoritglöggen

Varje vinter när vi haft marknad i garaget har vi haft en väldigt god aroniaglögg som mamma Ulla brukat göra. Tyvärr kan vi inte ha med det ut när vi är med på marknader så tänkte se till att ni kan göra egen glögg. Receptet utgår från ett recept på svartvinbärsglögg från ica.

Aroniasaft

 • 2 liter aronia
 • 5 dl vatten
 • 6 dl socker per avrunnen liter saft

Låt koka tills bären skrumpnar och tappar färg. Låt rinna av i silduk. Tillsätt socker och rör tills allt löst sig.

Svartvinbärsglögg

Ingredienser
PORTIONER: 1 l
2 dl äppeljuice
4 dl outspädd svartvinbärssaft
4 dl vatten
1 tsk kardemummakärnor
1 bit kanel
4 nejlikor

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp, låt svalna och ställ kallt, gärna ett dygn.

Sila bort kryddorna och värm vid servering.

https://www.ica.se/recept/svartvinbarsglogg-393098/

Det vi gör är alltså att byta ut svartvinbärssaften mot aroniasaft. Drick upp direkt, frys in eller konservera på valfritt sätt.

Kategorier
Året runt Ätbart Drickbart Konservering Vinter

Vinter

Under vintern blir det inte mycket samlande även om det fortfarande kan gå att hitta vissa svampsorter. Det här är istället det bästa tillfället för att njuta av det man hunnit samla på sig under året. Men det finns några saker man kan hitta. Aroniabären sitter kvar på buskarna och vid det här laget är de lätta att se när bladen är borta. Se bara till att du är helt säker på vad du plockar.

Värmande vinterglöd

1 del aroniabär
2-3 delar vatten
Kanel
Sötning efter smak (Jag utgår från vanligt socker men det flesta andra sötningsalternativen fungerar bra)

2013-12-08 14.22.45

Koka upp bären och vattnet. Låt koka tills bären är mjuka och lätt trillar sönder. Låt stå så det hinner svalna lite. Sila bort bären och häll över någon dl i en mindre gryta och tillsätt socker och kanel. Värm tills sockret löser sig och häll lösningen i den stora grytan. Om sötningen inte räcker så gör om proceduren i den lilla grytan tills du är nöjd.

2013-12-08 14.22.34

Dricks varm eller kall.

Kategorier
Ätbart Drickbart Kryddor

Kryddor och mörka bär

Sensommar innebär att det är dags för de sista kryddskördarna hemma. Många av växterna har gått i blom då vi inte skördat så mycket i år men det blir fjärilarna och humlorna desto gladare över så det gör inget. Aroniabusken där hemma har börjat ge riktigt mycket bär så nu blev det aroniadricka och gelé.

Kryddsalt

 • Alla möjliga kryddor i form av blad
 • Flingsalt (ca 1/10 – 1/5 av mängden grönt)

Även vanligt finmalet salt och grovt salt går bra att använda men här föredrar vi flingsaltet.
Lägg allt i en mixer och mixa tills det gröna är finfördelat men innan saltet blir helt pulvriserat. Torkningen kan göras på två sätt, antingen lufttorkning eller i mikrovågsugn.

 

Fördela röran på en bit hushållspapper på en tallrik för att torka i mikrovågsugnen. Sätt in den på högsta effekt i två minuter. Plocka ut tallriken och häll över blandningen på en ny bit hushållspapper (jag brukar använda dubbla lager och hänga upp dem på tork tills nästa omgång kryddsalt). Sätt in den på två minuter till och sen får du känna efter hur mycket fukt som är kvar i blandningen för att se om den behöver in en runda till på upp till två minuter.

Orsakerna att jag brukar torka det i mikrovågsugnen är dels att jag inte vet vart jag skulle göra av såpass stora mängder kryddsalt och att färgen på resultatet blir bättre. När det torkar snabbt försvinner inte lika mycket färg. Smaken är ungefär den samma oavsett torksätt.

 

 

 

 

 

Aroniadricka

 • 2 liter bär, sköljda och avrunna
 • 5 dl vatten
 • 5–6 dl socker (per liter avrunnen saft)
 • 1 tsk vaniljpulver

Koka bär och vatten tills bären släppt av sig mycket av sin färg, ofta hinner de spricka upp och bli lite extra gojsiga vid det laget. Separera bär från vätska (pressa inte ur bären, låt det bara rinna av). Tillsätt socker och vaniljpulver medan vätskan fortfarande är varm. Låt vätskan svalna.
Häll upp det du inte kommer att dricka den närmsta veckan i burkar eller plastflaskor och frys in.

Kategorier
Ätbart Drickbart Höst

Höstfika

Pumpamuffins
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk kardemumma

1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/4 tsk muskot
1/4 tsk kryddpeppar
2,5 dl mörk sirap eller muscavadosocker
2,5 dl strösocker
250g smält smör
4 ägg
4,5 dl pumpapuré
Vispa ihop allt och häll upp i formar. Blir ca 18 stora muffins eller 36 mellanstora. På 175 grader tar det ca 12-15 minuter för en plåt att bli klar. 
Frosting
200g mjukost (utan smak)
50g halvsmält smör
5 dl florsocker
2 tsk vanilj 
Vispa ihop och smeta ut på muffinsarna när de svalnat.
Dekorera med något litet om du vill. Jag gjorde små mandelmassepumpor. För att forma pumporna använde jag bakre änden av en sked. Småbitarna fästes med kristyr. Jag har en tub färdigblandad för sådana tillfällen.
Receptet kommer från Martha Stewart
Höstdrink (välkomstdrink)
1 liter tranbärsdricka
4 mosade clementiner (muddlade, sila bort fruktköttet)
5 dl päroncider
1 dl kanelsockerlag (koka upp 2 kanelstänger med 2/3 dl socker och 1/3 dl vatten)
3/4 dl pressad citron
Krossad is
Blanda ihop och tillsätt isen. Räcker till 15 små glas.
Till mat blev det köttfärslimpa och rotfruktsgratäng. Trattkantarellsoppa blev det en liten skål av till förrätt (däremot utan svartrotsblandningen). 
Kategorier
Ätbart Drickbart

Mjöd!

Idag fick jag en trevlig överraskning när jag hälsade på en storasyster. Där stod ett gäng honungsburkar som ville med mig hem. Självklart fick de följa med, de kommer från systers sambos far som har en bigård nära hemmahemma.

Nu har jag hamnat i så galet många underliga diskussioner om hur mjöd tillverkas att nu är det dags för en post i frågan. Vi kan börja med det absolut viktigaste, dvs att referera till det forum som innehåller galna mängder kunskap i frågan: Kalles mjödbryggarforum. Utan det hade det inte blivit mycket till mjöd för min del, samt att jag när jag började var tillsammans med en mycket bra mjödbryggare. Det har blivit några olika sorter hittills, älgört (heter ungefär mjödört på norska), jordgubb, björksav, yogi (glöggkryddor), fläder och ett antal mindre satser.

För det första ska vi börja med det vanligaste problemet jag stöter på. Innehåll! För att lätt göra mjöd behövs bara tre ingredienser: vatten, honung och jäst. Det behövs alltså inget annat. Man kan ju alltid göra det med alla möjliga smaksättningar men grunden är detsamma. Öl med honung i är alltså mycket långt ifrån rent mjöd. Det går att hitta många olika varianter, många recept kan innehålla allt från citroner, socker och farinsocker till humle och malt. Dessa bitar hoppar vi nu över helt. Nu är det tre ingredienser som gäller. Vill du prova mer sorter efter det kan du smaksätta med örter, frukter och bär(Koka kärna upp bär/frukt med vattnet i förväg). Men kom ihåg, mjöd är mer honungsvin (med reservation för druvinnehåll) än honungsöl.

Men vi kan gå in på det hela lite mer i detalj, vi kan utgå från grundreceptet hos Kalle runristare och förenkla allt lite. Det ska vara lätt att börja så kan man fördjupa sig på forumet när första satsen är igång.

Mjöd
6,5 kg honung (ju mer lokal honung desto bättre)
17 liter vatten (källvatten om möjligt, mycket klor kan ställa till det med jäsningen)
jäst (vinjäst/starkvinsjäst, champagnejäst)

Kickstarta jästen i en 1,5l petflaska med ljummet vatten och 1 dl honung. Låt flaskan stå inpackad i en filt tills det blir ordentligt tryck i flaskan. 1-2 dagar.

Värm 3,5kg honung + en del av vattnet till max 40 grader så honungen löses upp mer i vattnet. Blanda ut med resten av vattnet och blanda i den kickstartade jästen när honungslagen nått rumstemperatur. Rör om, sätt på lock/kolv eller vad för anordning du nu har på ditt jäskärl.
Du kan röra om några fåtal gånger under de första 3-8 veckorna, men stäng fort igen och använd rena verktyg. Efter 3-8 veckor blandar du ner de sista 3 kg honung för att se till att jästen fortsätter mumsa socker så det blir ett starkare resultat. När du är nöjd med ditt mjöd så ställer du det svalt i 5-10 dagar så jäsningen avstannar. Vill du inte spara jästen till nästa gång går det att använda samma kemikalier som när du brygger vin, dvs jässtopp och klarningsmedel. Vill du vara lite mer ordentlig häller du av majoriteten av mjödet i ett annat kärl, spar bottensatsen med en bit honung i kylen tills nästa gång, mata den lite då och då så den håller sig i liv. Låt mjödet stå i minst 4 veckor, sen är det bara att njuta av det. Grumligheten minskar med tiden. Mina bästa satser är de som stått i 1 år eller mer, det kan vara värt att stoppa undan några flaskor av varje sort så de får ligga ett tag. Även om resultatet efter bryggningen inte är jättegott kan det bli gudomligt tre år senare. Ett exempel är kakaomjöd som helst ska stå lagrat i 4-5 år för att bli drickbart..

Kategorier
Ätbart Drickbart

Vinbärscider

Vissa dagar får man trevliga överraskningar i affären. Idag fick jag syn på lite nyheter i ciderhyllan. Två vinbärsdrycker (0,5%, kolsyrad) från Rudenstam. Innehåller den vanliga mängden äpplen men ovanligt nog mer vinbärsjuice än äpple.

Vi provade den vita vinbärsdrycken både innan och under en lättare matbit. Det behövdes något till drickan för att den skulle komma till sin rätt. Den hade väldigt mycket syra i smaken och den smakade som ett välmoget vinbär brukar göra. Passade bra till fisk och passar nog bra till annan lättare mat, grönsaker och kanske skaldjur med.

Kategorier
Ätbart Drickbart

Ölprovning (ny författare)

När man har vant sig vid att gå på djupet inom mat och dryckeskultur så kan det vara skönt att anordna en provning som inte är så pretentiös ibland.
Under ett besök hos min vän och numera arbetspartner Aengeln Englund så passade jag på att överraska med en mindre ölprovning.
Temat var mycket enkelt kvällen till ära, tanken var att visa andra typer av öl än den typiska svenska lagern.
Fem stycken öl hälldes upp i de närvarandes frånvaro och det var fem öl av mycket olika karaktär och utseende.
De fem ölen provades sedan med en mycket kort diskussion om färg, doft och smak. Tanken var inte att gå på djupet utan bara att visa på olika varianter av öl.

Jever Fun

Första ölen vi provade var Jever Fun en tysk alkoholfri lager. Detta var lite av en joker för att se vad de tyckte om en alkoholfri variant. Blev glatt överraskad över Aengelns kommentar om smaken. Han uttryckte att den bara smakade längst bak i munnen. Vilket naturligt öppnade upp för en diskussion om vart man känner smaker mest i munnen. Men domen mot Jever fun var hård. Ölen var främst smaklös med en hög beska.

Egen bedömning: Som en riktigt lätt öl med en påtaglig beska så är Jever inget som går hem hos mig. Jag anser att det finns många andra alkoholfria som kan erbjuda mig bättre upplevelser. Men vill man ha något lätt och gillar beska så kan detta vara en trevlig törstsläckare en varm dag. Blir dock mycket bättre som riktigt kall

Brewdog Punk IPA

Nästa ölen i ordningen var en India pale ale ifrån Storbritannien. Ännu en gång var smaken överväldigande längst bak i munnen men här uppfattade de provade mycket fler smaker. De provande var mycket förvånade över de många smakerna som blandades i ölen även om de inte kunde sätta ord på smakerna. Men att smaken av grapefrukt var dominerande höll de båda med om.
Denna öl gick utan tvekan hem. De många smakerna, beskan och samtidigt fruktigheten gjorde detta till Aengelns favorit för kvällen.

Egen bedömning: En påtaglig beska som drar sig mot grapefrukt och samtidigt de smakrika tonerna av aprikos och kryddor gör detta till en riktigt bra öl. Den avnjutes bäst som den är eller till en lite lättare kötträtt men glöm inte att kyla den lite

Oppigårds Spring Ale

Tredje ölen var en svensk ale. Denna gång var både smak och doft en helt annan. De provande tyckte sig uppfatta diskmedel/tvättmedel vilket jag snabbt insåg var de parfymerade tonerna som drog deras tankar åt det hållet. Till skillnad ifrån de två tidigare så var denna öl mer fruktig än besk. Istället för att diskutera smak och doft så svarade jag istället på deras nyfikna frågor om hur öl kan smaka så väldigt olika. Alla tyckte att ölen var intressant och god men det blev ingen favorit för någon av parterna.

Egen bedömning: Torr och med en fruktigsmak utan att för det missa beskan. Aprikos och honung dominerar smaken och den är en mycket trevlig öl att avnjuta som den är. Helst kylskåpskall under en lite varmare dag.

Primator Premium Dark

Fjärde ölen var en tjeckisk mörk lager. Detta var ett naturligt för att visa en lager som helt skiljer sig i smak och färg ifrån vad de flesta tänker på när det hör ordet lager. Ingen sa något direkt om smak och doft men när jag påpekade att Aengeln borde kunna känna en smak ifrån något annat han tycker om att dricka så utbrast han, kaffe!
De båda provande tyckte mina förslag att prova denna till någon lite mustigare kötträtt lätt mycket intressant och konstaterade att det skulle de göra så fort de hade chansen.

Egen bedömning: Nu börjar vi närma oss mina svaga punkter när det kommer till öl. Rostade toner, kaffe och chockad, perfekt balanserat mellan en angenäm sötma, en medelstor beska och en ganska stor fyllighet, ger ett öl som jag mer än gärna skulle avnjuta till en god och saftig köttbit.

Chimay Blå

Sista ölen var en Chimay Blå ifrån Belgien. Smakerna var många och välbalanserade. Men detta gjorde nog att denna öl var den svåraste för de provande att sätta fingret på. Mycket fruktig och med lite diskussion så kom man fram till att alkoholhalten borde vara högre än de tidigare. Detta ledde mig in på ett kort samtal om trappist öl och vad som är typiskt för belgisk munköl. Jag passade på att rekommendera att testa den till ost och de var lite förvånade över tanken på öl till ost men jag tror jag har övertygat dem att prova.

Egen bedömning: Belgisk öl är min stora svaghet så att jag uppskattar Chimay är inte förvånande. Den extremt stora fylligheten möter en bra beska och en relativt stor sötma. Brända toner blandas med knäck och ger ett öl ypperligt att dricka till en trevlig ostbricka eller till en mustig viltgryta.

Fokuset låg inte alls på analys av drycken utan mer på trevligt sällskap och vidgandet av vyer inom ölvärlden. Detta lyckades mycket bra insåg jag när Aengeln uttryckte att jag kommer att göra hans ölvanor mycket dyrare.
Med ett sådant uttalande så kan jag inte vara annat än nöjd. En mycket lyckad provning!

Kategorier
Ätbart Drickbart Konservering

Hjördis äppeldricka

Andra turen till Villa gransholm fick jag med mig ett recept på äppelsaft. Bilder blev det inte för drickan tog slut alldeles för fort.

Äppeldricka

 • 6 liter klyftade äpplen
 • 6 liter kallt vatten
 • 1 msk citronsyra
 • 1 tsk natriumbensoat

Skölj äpplen och skär bort fula delar. Häll över vattnet med citronsyran och natriumbensoaten nerblandad. Rör om ibland under tre dagar. Sila av och blanda i 2,5-5dl socker. Häll upp i flaskor eller dunk. Förvaras i kyl i ca tre veckor. Saften dricks oblandad.

Kategorier
Ätbart Drickbart Konservering Sommar

Brödbak

Brödhög, fläderblomssaft och fläderblomsgelé
Brödhög, fläderblomssaft och fläderblomsgelé

Det finns få saker så härliga som doften av nybakt bröd.  Bristen på denna mysigalukt fick mig att baka tre satser bröd igår. Lingonbröd med pumpafrö och solrosfrö, Tomatbröd och ett fruktbröd med aprikos, russin och katrinplommon. Tomatbröden blev jättestora, trodde att de skulle jäsa utanför plåten ett tag men de höll sig på plats.

Det blev även fläderblomsgelé med lite citron i. Denna gången hade jag köpt hem gelésocker så allt blev som det skulle. I dag testade vi gelén till min mors biffar och det var riktigt mumsigt.

Fläderblomssaften var precis färdig för att hällas på flaska men jag kunde inte låta bli att göra en hel sats till. Det är en härlig smak av sommar, varför inte passa på när man kan. Det går att göra saft på torkade blommor med.

Fläderblomssaft

 • 18 fläderblomsklasar
 • 2 citroner
 • 50 g citronsyra
 • 17 dl socker
 • 1½ l vatten

Varva fläderblom, skivad citron, citronsyra och socker i en stor bunke. Koka upp vatten och häll det i bunken. Låt stå i två dygn. Rör om när det behövs så att sockret löser sig i vätskan. Häll upp på flaska efter de två dygnen.

Kategorier
Ätbart Drickbart

Likörer i vinterblasket

Ja då var det dags igen, köpte två flaskor brännvin för att få ihop lite roliga likörer igen. Jag har satt två omgångar varav den första är färdig. Första omgången blev det fyra sorter; Tranbär, Röda hallon, Blåbär och Fläder. De sötades med ca 3/4 av vätskemängden efter att ha gosat runt med bären och blommorna i några veckor. Den andra omgången är inte klar än, den gosar sig med bären och frukten fortfarande. Andra omgången består även den av fyra sorter; Gula hallon, Rabarber, Slånbär och Havtorn.

Likörflaskor
Likörflaskor
Kategorier
Ätbart Drickbart Höst Sött

Rönnbär

Bild: YLE/Strömsö

Sorbus aucuparia, eller rönn som vi känner igen den som, är omtalad inom sed och myt som guden Tors egna träd. Rönnkvistar har långt fram i tiden använts inom folkmagin, för att inte tala om den mytomspunna flygrönnen (En rönn som växer på ett annat träd).

Nu ses rönnbären lysa upp ute i natur och parker men det är ofta den glöms bort till förmån för sommarens sötare bär.
Rönnbären har en smak som mildras efter någon frostnatt, detta kan man dock skynda på eller hoppa över om man lägger in bären i frysen ett dygn eller två. Bären innehåller mycket c-vitamin vilket gör dem till ett perfekt energiförråd på vintern. Man kan göra bland annat god gelé, saft, marmelad och likör av bären.

Rönnbärssaft

 • 5 kg frostbitna rönnbär
 • 5 l vatten
 • 600-700 gr socker/liter saft

1. Koka rönnbären 10-15 minuter i 5 liter vatten. Rör om då och då. Låt bären ligga och dra i vattnet till nästa dag.
2. Sila saften och blanda i 600-700 gr socker per liter saft.
3. Koka den sockrad

e saften i 10 min och skumma.
4. Häll saften i flaskor. Saften bör förvaras svalt.
(recept från http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=760 )

Rönnbärsgelé med äpple

 • 2 liter rönnbär
 • 500 g syrliga äpplen
 • 7 dl vatten
 • 9 dl socker per liter saft
 • ev. citronsyra

1. Lägg rönnbären i frysen över natten. Rensa och skölj bären och skär äpplen i bitar. Koka bär och äpplen i vattnet i cirka 15 minuter. Låt sedan blandningen rinna av genom en silduk. Mät saften och tillsätt 9 dl socker per liter saft. Rör om och koka i cirka tio minuter utan lock.
2. Gör ett geléprov. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ fatet i kylskåpet. Prova att dra en kniv genom gelén när den har stelnat. Om den inte flyter ihop är gelén klar. Flyter den ihop kokar du i fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin för att få gelén att stelna. För en fastare gelé kan du också tillsätta citronsyra. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk citronsyra per kilo.
3. Häll gelén i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt.

(recept från http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=761 )