Året runt, Ätbart, Drickbart, Konservering, Vinter

Vinter

Under vintern blir det inte mycket samlande även om det fortfarande kan gå att hitta vissa svampsorter. Det här är istället det bästa tillfället för att njuta av det man hunnit samla på sig under året. Men det finns några saker man kan hitta. Aroniabären sitter kvar på buskarna och vid det här laget är… Läs mer Vinter

Ätbart, Drickbart, Höst

Höstfika

Pumpamuffins5 dl mjöl2 tsk bakpulver1 tsk salt1 tsk kardemumma 1 tsk kanel 1 tsk ingefära 1/4 tsk muskot 1/4 tsk kryddpeppar2,5 dl mörk sirap eller muscavadosocker 2,5 dl strösocker250g smält smör 4 ägg 4,5 dl pumpapuré Vispa ihop allt och häll upp i formar. Blir ca 18 stora muffins eller 36 mellanstora. På 175 grader… Läs mer Höstfika

Ätbart, Drickbart

Mjöd!

Idag fick jag en trevlig överraskning när jag hälsade på en storasyster. Där stod ett gäng honungsburkar som ville med mig hem. Självklart fick de följa med, de kommer från systers sambos far som har en bigård nära hemmahemma. Nu har jag hamnat i så galet många underliga diskussioner om hur mjöd tillverkas att nu… Läs mer Mjöd!

Ätbart, Drickbart

Vinbärscider

Vissa dagar får man trevliga överraskningar i affären. Idag fick jag syn på lite nyheter i ciderhyllan. Två vinbärsdrycker (0,5%, kolsyrad) från Rudenstam. Innehåller den vanliga mängden äpplen men ovanligt nog mer vinbärsjuice än äpple. Vi provade den vita vinbärsdrycken både innan och under en lättare matbit. Det behövdes något till drickan för att den skulle… Läs mer Vinbärscider

Ätbart, Drickbart, Konservering

Hjördis äppeldricka

Andra turen till Villa gransholm fick jag med mig ett recept på äppelsaft. Bilder blev det inte för drickan tog slut alldeles för fort. Äppeldricka 6 liter klyftade äpplen 6 liter kallt vatten 1 msk citronsyra 1 tsk natriumbensoat Skölj äpplen och skär bort fula delar. Häll över vattnet med citronsyran och natriumbensoaten nerblandad. Rör… Läs mer Hjördis äppeldricka

Ätbart, Drickbart, Konservering, Sommar

Brödbak

Det finns få saker så härliga som doften av nybakt bröd.  Bristen på denna mysigalukt fick mig att baka tre satser bröd igår. Lingonbröd med pumpafrö och solrosfrö, Tomatbröd och ett fruktbröd med aprikos, russin och katrinplommon. Tomatbröden blev jättestora, trodde att de skulle jäsa utanför plåten ett tag men de höll sig på plats.… Läs mer Brödbak

Ätbart, Drickbart

Likörer i vinterblasket

Ja då var det dags igen, köpte två flaskor brännvin för att få ihop lite roliga likörer igen. Jag har satt två omgångar varav den första är färdig. Första omgången blev det fyra sorter; Tranbär, Röda hallon, Blåbär och Fläder. De sötades med ca 3/4 av vätskemängden efter att ha gosat runt med bären och… Läs mer Likörer i vinterblasket

Ätbart, Drickbart, Höst, Sött

Rönnbär

Sorbus aucuparia, eller rönn som vi känner igen den som, är omtalad inom sed och myt som guden Tors egna träd. Rönnkvistar har långt fram i tiden använts inom folkmagin, för att inte tala om den mytomspunna flygrönnen (En rönn som växer på ett annat träd). Nu ses rönnbären lysa upp ute i natur och… Läs mer Rönnbär