Kategori: Konservering

  • Favoritglöggen

    Favoritglöggen

    Varje vinter när vi haft marknad i garaget har vi haft en väldigt god aroniaglögg som mamma Ulla brukat göra. Tyvärr kan vi inte ha med det ut när vi är med på marknader så tänkte se till att ni kan göra egen glögg. Receptet utgår från ett recept på svartvinbärsglögg från ica. Aroniasaft 2…

  • Kryddblandning och påspyssel

    Ett av problemen med att äta efter fodmapsdieten (det är ett sätt att hantera IBS på) är kryddblandningarna. Fördelen är ju dock att jag mår bra så det är inget stort problem om vi jämför med alternativet. Problemet med kryddblandningar är som oftast att de ofta innehåller lökpulver och vitlökspulver. Det har lett till många…

  • Förberedelser och mer knäcke

    Förberedelser och mer knäcke

    Ska det bli en ordentlig start på det hela får det bli till att börja med en bra grund. Efter sommarens tömda lager var det dags att fylla på ordentligt. Det blev nästan en hel dags fixande men den avslutades med riktigt lyxig kvällsmat så det var det verkligen värt. Nedan syns ananas/kokossmoothie, citronkvarg med…

  • Kryddsalt

    Kryddsalt

    Det första ganska logiska steget blir att röja runt i trädgård och krukor och plocka av godsakerna. Ju mer ordnat det är från början desto snabbare går det sen. Plocka av blad från stjälkar, annars får du rensa bort kvistarna under torkningen.   Fyll upp mixern nästan helt med blad. Blanda om du vill de…

  • Vinter

    Vinter

    Under vintern blir det inte mycket samlande även om det fortfarande kan gå att hitta vissa svampsorter. Det här är istället det bästa tillfället för att njuta av det man hunnit samla på sig under året. Men det finns några saker man kan hitta. Aroniabären sitter kvar på buskarna och vid det här laget är…

  • Kryddor och mörka bär

    Kryddor och mörka bär

    Sensommar innebär att det är dags för de sista kryddskördarna hemma. Många av växterna har gått i blom då vi inte skördat så mycket i år men det blir fjärilarna och humlorna desto gladare över så det gör inget. Aroniabusken där hemma har börjat ge riktigt mycket bär så nu blev det aroniadricka och gelé.…

  • Höstfika

    Höstfika

    Pumpamuffins5 dl mjöl2 tsk bakpulver1 tsk salt1 tsk kardemumma 1 tsk kanel 1 tsk ingefära 1/4 tsk muskot 1/4 tsk kryddpeppar2,5 dl mörk sirap eller muscavadosocker 2,5 dl strösocker250g smält smör 4 ägg 4,5 dl pumpapuré Vispa ihop allt och häll upp i formar. Blir ca 18 stora muffins eller 36 mellanstora. På 175 grader…

  • Lenas inlagda gurka

    Lenas inlagda gurka

    För absolut första gången lyckades vi odla egna gurkor. En planta förvärvades i våras från Sven i Vä. Hittills har den gett två fina gurkor och fler är på väg. Då måste man ju göra lite mer med dem och inte bara äta upp dem direkt så det fick bli en omgång av lenas gurkinläggning…

  • Höst!

    Höst!

    Höst!Hemma i gislaved i helgen med allt vad det innebär. På hösten betyder det svamp och bär. På en timma fick jag och +ulla elwing  ihop 11 liter lingon på två personer. Det var knappt man behövde flytta sig mellan tuvorna. Helt plötsligt kommer intressanta problem som vad man ska göra med allt så det blir…

  • Mjöd!

    Mjöd!

    Idag fick jag en trevlig överraskning när jag hälsade på en storasyster. Där stod ett gäng honungsburkar som ville med mig hem. Självklart fick de följa med, de kommer från systers sambos far som har en bigård nära hemmahemma. Nu har jag hamnat i så galet många underliga diskussioner om hur mjöd tillverkas att nu…

  • Vinbärscider

    Vinbärscider

    Vissa dagar får man trevliga överraskningar i affären. Idag fick jag syn på lite nyheter i ciderhyllan. Två vinbärsdrycker (0,5%, kolsyrad) från Rudenstam. Innehåller den vanliga mängden äpplen men ovanligt nog mer vinbärsjuice än äpple. Vi provade den vita vinbärsdrycken både innan och under en lättare matbit. Det behövdes något till drickan för att den skulle…

  • Ölprovning (ny författare)

    Ölprovning (ny författare)

    När man har vant sig vid att gå på djupet inom mat och dryckeskultur så kan det vara skönt att anordna en provning som inte är så pretentiös ibland.Under ett besök hos min vän och numera arbetspartner Aengeln Englund så passade jag på att överraska med en mindre ölprovning.Temat var mycket enkelt kvällen till ära,…