Året runt, Ätbart, Konservering, Kryddor, Sommar, Vår

Kryddsalt

Det första ganska logiska steget blir att röja runt i trädgård och krukor och plocka av godsakerna. Ju mer ordnat det är från början desto snabbare går det sen. Plocka av blad från stjälkar, annars får du rensa bort kvistarna under torkningen.   Fyll upp mixern nästan helt med blad. Blanda om du vill de… Läs mer Kryddsalt

Året runt, Ätbart, Drickbart, Konservering, Vinter

Vinter

Under vintern blir det inte mycket samlande även om det fortfarande kan gå att hitta vissa svampsorter. Det här är istället det bästa tillfället för att njuta av det man hunnit samla på sig under året. Men det finns några saker man kan hitta. Aroniabären sitter kvar på buskarna och vid det här laget är… Läs mer Vinter

Ätbart, Drickbart, Höst

Höstfika

Pumpamuffins5 dl mjöl2 tsk bakpulver1 tsk salt1 tsk kardemumma 1 tsk kanel 1 tsk ingefära 1/4 tsk muskot 1/4 tsk kryddpeppar2,5 dl mörk sirap eller muscavadosocker 2,5 dl strösocker250g smält smör 4 ägg 4,5 dl pumpapuré Vispa ihop allt och häll upp i formar. Blir ca 18 stora muffins eller 36 mellanstora. På 175 grader… Läs mer Höstfika

Ätbart, Höst, Inläggningar

Höst!

Höst!Hemma i gislaved i helgen med allt vad det innebär. På hösten betyder det svamp och bär. På en timma fick jag och +ulla elwing  ihop 11 liter lingon på två personer. Det var knappt man behövde flytta sig mellan tuvorna. Helt plötsligt kommer intressanta problem som vad man ska göra med allt så det blir… Läs mer Höst!

Ätbart, Drickbart

Mjöd!

Idag fick jag en trevlig överraskning när jag hälsade på en storasyster. Där stod ett gäng honungsburkar som ville med mig hem. Självklart fick de följa med, de kommer från systers sambos far som har en bigård nära hemmahemma. Nu har jag hamnat i så galet många underliga diskussioner om hur mjöd tillverkas att nu… Läs mer Mjöd!

Ätbart, Drickbart

Vinbärscider

Vissa dagar får man trevliga överraskningar i affären. Idag fick jag syn på lite nyheter i ciderhyllan. Två vinbärsdrycker (0,5%, kolsyrad) från Rudenstam. Innehåller den vanliga mängden äpplen men ovanligt nog mer vinbärsjuice än äpple. Vi provade den vita vinbärsdrycken både innan och under en lättare matbit. Det behövdes något till drickan för att den skulle… Läs mer Vinbärscider

Ätbart, Konservering

Surdegsexperimentet

Den 8:e februari började den leva. Rågklimpen 13. Det har varit många små surdegar genom åren men först nu jag börjat testa lite mer. Den nuvarande surisen har varit helt otroligt livskraftig. Mängden bröd har varit mycket stor och vi hinner inte ens i närheten äta upp allt vi bakar. Tre veckor senare började en… Läs mer Surdegsexperimentet