Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Hantverksgaraget Jul Sött

Mjölkfri fudge

  • 140g mörk sirap
  • 3 dl socker
  • 3 dl kokosmjölk

Kokas ihop till 125 grader. Förbered samtidigt följande:

  • 100 g mörk choklad (kolla så den är mjölkfri om det är viktigt för dig)
  • 40 g kokosolja

När första delen är på 125 grader, ta av grytan från plattan och rör ner kokosoljan och chokladen. Häll ner i en bakplåtspappersklädd form. Vänta tills det svalnat lite och skär upp i bitar.

Varianter

Ersätt 0,75 dl av kokosmjölken med whisky (rekommenderar ex. lagavulin) eller rom

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Hantverksgaraget Jul Sött

Mjölkfri kola

I och med att både jag och sambon har lite olika matkrångel så gör vi mycket från grunden. Nu finns det oftast bra grundrecept men när vi började var det lite mer glest mellan de som var riktigt bra. Det här är en av favoriterna och de gick verkligen hem hos besökarna på julmarknaden i Åker.

Grundsats

  • 100 g kokosolja
  • 200 g kokosmjölk
  • 225 g socker
  • 140 g sirap

Förbered en brödform med bakplåtspapper eller använd en brödform i silikon. Koka alla ingredienser tills smeten når temperaturen 125 grader. Ta snabbt av den från plattan och häll upp i formen. Skär upp när den svalnat tillräckligt

Olika smaksättningar

  • 1 kuvert saffran (0,5 g), strö över lite flingsalt
  • 2 tsk pepparkakskryddor
  • 15 g kakao och 1 tsk vaniljsocker
Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sött

Hastbullar eller snabb-bullar

Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är sötsaker så det får gå ändå. Men en sak har jag saknat inom det glutenfria livet och det är min barndoms snabbullar som vi brukade röra ihop och njuta av direkt när de kom ut ur ugnen med ett glas iskall mjölk.

 

IMG_20141009_120141_nopm_

Snabbullar

4 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk eller mjölkliknande vätska (neutral smak)
pärlsocker till dekoration

Smält margarinet och blanda ihop allt utom pärlsockret. Klicka ut i 10-12 små bullformar (muffinsplåt kan vara bra för att få dem att hålla formen). Strö över lite pärlsocker. Sätt in i ugn som uppnått 250 grader i 8-12 min beroende på hur bra ugn du har.

För variation kan man klicka i lite sylt eller äppelmos. I de nedan har jag använt en sprits för att trycka in en klutt med äppelmos och när de kom ut ut ugnen pudrade jag dem med kanel.

20141009_125514

Kategorier
Ätbart Bakning Konservering Sommar Sött

Förberedelser och mer knäcke

Ska det bli en ordentlig start på det hela får det bli till att börja med en bra grund. Efter sommarens tömda lager var det dags att fylla på ordentligt. Det blev nästan en hel dags fixande men den avslutades med riktigt lyxig kvällsmat så det var det verkligen värt. Nedan syns ananas/kokossmoothie, citronkvarg med amerikanska blåbär och ett knäcke med sött hasselnötspålägg och smultron.

Ananas/kokossmoothie

  • 1 ananas
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 nypa vaniljpulver
  • Eventuellt valfri sötning

Rensa och hacka ananasen. Mixa allt och sen är det klart.

2014-08-11 20.08.38

 

Igår gjorde min lilla mamma en riktigt trevlig grönsaksröra av allt möjligt både från trädgården och min gotlandsresa. Allt stektes lätt för att sedan kokas ihop i 10-15 minuter. Sen smidigt att frysa in och plocka fram som mattillbehör. Denna gången blev det zucchini, tomat, vit morot, gulbeta och polkabeta i grunden.

2014-08-10 20.19.07

Knäckebröd blev det fyra olika omgångar med lite experiment av innehåll och storlek. Tänkte bjuda på två av recepten.

2014-08-11 17.55.35

Kanelknäcke

  • 3 dl bovete
  • 1 dl sesam
  • 1 dl hirsflingor
  • 2 msk kanel
  • 1 msk agave
  • 1 krm salt
  • 4 dl kokande vatten
  • 2 msk kokosfett

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 40 – 50 min.

 

Mandel- och nyponknäcke

  • 0,5 dl bovete
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl hirsflingor
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl nyponskal
  • 0,5 dl chiafrön
  • 0,5 dl svarta sesamfrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 msk flytande kokosolja
  • Salt

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 30 min.

 

2014-08-11 17.56.47

 

Det blev även två varianter av hasselnötspålägg.

Hasselnötsmör

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 2 – 3 msk rapsolja
  • Lite salt

Mixa tills du är nöjd med konsistensen. Packa i burk och sen är det klart.

 

Choklad och hasselnöt

  • 2 dl hasselnötter
  • 3 msk kakao
  • 2 msk agavesirap
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk vaniljpulver
  • lite salt

Mixa och peta ner i en burk. Försök sen att inte äta upp riktigt allt på en gång.

2014-08-11 17.57.24

 

Sen lite nya tester av konserveringsvarianter. En pestokrull gjord på basilika, olivolja, solrisfrön, kinesisk gräslök och kryddsalt. Sen blev det tre omgångar kryddsmör.

2014-08-11 17.59.13

 

Avslutningsvis tar vi lite till sött. En bar från tidningen hemmets journal som min lilla mamma rivit ut. Jag inser att det blir omöjligt att komma ihåg utan att få med det här. Det var en rätt intressant variant så den blir det nog fler gånger men mer som fika än något som är smidigt att ha med ut.

Energibars 

  • 1 näve mandlar
  • 1 näve cashewnötter
  • 1 näve dadlar eller annan torkad frukt (exempelvis russin eller aprikoser)
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 banan
  • 4 msk kakao
  • 2 msk kokosolja
  • liten skvätt kaffe

Mixa, smeta ut på bakplåtspapper, strö över lite mer kokos och låt stelna ett tag i kylen. Sen är det bara att mumsa och vara glad.

2014-08-11 18.02.39

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Odling Odling i Gislaved Sött Vår

Maj: Full fart på bärfronten

Mysteriet är äntligen löst! Det var några små grå sniglar som attackerade mina fina libbstickor. Libbstickorna är nu kalkade och nedsmutsade med mer kalk. När jag kom till trädgården igen var de små sniglarna borta. Kanske kan den få chansen att ta igen sig ordentligt nu.

 

2014-05-17 19.52.57

 

Den spanska körveln slår glädjerekord, jag kunde inte riktigt med att plocka bort blommorna så den får roa sig bäst den vill i år. Men vacker är den!

2014-05-17 19.53.20

 

Äppelträden kämpar på i alla hörn av trädgården och det är blommor, humlor och mycket aktivitet. Två av träden är sjuka så vi håller tummarna på att de ska överleva tillräckligt länge så att det nya lilla trädet hinner växa till sig.

2014-05-17 19.53.50

 

Oreganon kämpar vidare, och det känns lite som att den har gjort ett försök att växa på bredden snarare än uppåt. Ramslöken blommar glatt vidare som om inget hänt, och det har det ju inte heller. Blåbären har bladat till sig lite mer nu.

2014-05-17 19.55.33

 

vårt lilla nya experiment verkar ta sig i surhörnan. Det börjar skjuta fram fina skott och vi ser mest bara fascinerat på. Gräslöken går snart i blom där den gömmer sig bland blåbärsbuskarna.

2014-05-17 19.54.45

 

Åkerbären har vi stora förhoppningar om i år. Det har varit flera fina blommor och nu är några stenrader bortplockade så att den och tranbären får sprida ut sig som de vill.

2014-05-17 19.55.19

 

 

Humlen klänger sig hej vilt upp för trädgrenen. Det ska bli kul att se hur lång tid det tar innan den når upp till taket på lekstugan.

Inne i fiberdukstunneln är det potatisar som gottar sig i värmen. de har kikat upp ca 20 cm ur marken och vi kämpar för fullt med att fylla på med jord.

2014-05-17 19.57.24

 

På andra sidan av lekstugan har nu alla lådor fått fiberduk. Blommorna som flyttades till krukor verkar ha trivts bra.

2014-05-17 19.57.43

 

Även äppelträdet som är nytt för i år. Det är en rubinola på svagväxande stam. Vi har tidigare försökt med plommonträd på platsen men den trivdes inte bra där.

2014-05-17 19.58.06

 

Den röda vinbären verkar väldigt glad i år, jag är inte säker på varför men det blir mycket mumsiga bär där.

2014-05-17 19.58.24

 

Så här ser det ut under en av fiberdukarna. Längst bort är det låga sockerärtor, efter det rödbetor, mangold och morötter. Det syns även några nyplanterade spret från en piplök.

2014-05-17 19.58.50

 

Inne i jordgubbstältet har både jordgubbar och smultron börjat blomma.

2014-05-17 19.59.48

 

Rabarberna har vi redan hunnit skörda en paj av (jag tror att det är så det fungerar).

Rabarberpaj med improvisationsmöjligheter.

  • Smör (smält)
  • Socker
  • Kardemumma
  • Havregryn
  • Mjöl
  • Riven mandelmassa

Blandas i lämpliga mängder tills smuligt tillstånd uppnås. Blanda sedan i en perfekt mängd rabarber och tillaga på lämpligt sätt. Färdigt!

2014-05-17 20.01.41

 

Myntan kom inklusive gräs så det blir nog till att ta upp kampen mot gräset så småningom (någon gång i år tror jag kanske).

2014-05-17 20.01.49

 

Bakom rabarberna har den småtrötta krusbärsbusken lyckats få ihop en hel gren med små nyknutna bär. Välkommen till världen lilla vän!

2014-05-17 20.03.29

Kategorier
Ätbart Bakning Övrigt Sött

Julkakor

100 g mjukt smör,1 dl kokossocker, 2 msk ljus sirap, 2.25 dl bovetemjöl,0.5 tsk bikarbonat
1 krm vaniljpulver,1 tsk malen ingefära, 1 tsk malen nejlika, 1 tsk kanel.

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör socker och sirap krämigt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en kletig deg. Gör två långa rullar och lägg på en plåt. Platta till lätt och grädda gyllenbruna. Skär i snitt och låt sedan svalna på plåten.

Kategorier
Ätbart Bakning Frukost Sött

Bananpannkakor med mandelkräm

Bananpannkakor (2-4 port)

3 dl havregryn
2 bananer
2 ägg
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver

Mixa ihop med en mixerstav och stek i lite olja.

2013-12-08 10.47.36

Mandel- och kanelkräm

1 dl kvarg
1-2 msk mandelsmör
2 tsk sötning
1 tsk kanel

Blanda ihop.

Toppa det hela med lite pekannötter och sirap av valfritt slag.

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sommar Sött

Blåbärsrulltårta

I helgen gjorde vi några försök att leta svamp men det gick lite sådär. Istället insåg vi att blåbären satt kvar i mängder. De var fasta och stora och jättelätta att se när alla bladen haft vänligheten att trilla av så det blev en snabbplockning på hemvägen. Tillsammans fick vi ihop närmre två liter och majoriteten åkte in i frysen direkt men resten var vi tvungna att göra något riktigt gott av. Först kom tanken på en blåbärspaj, men när det var såhär goda kunde vi inte bara ta bort smaken med massor av värme så då kändes en rulltårta som helt rätt väg att gå.

2013-09-22 15.21.10

Rulltårta

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ dl grädde/mjölkliknande

Vispa ihop och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i en ugn på 250 grader i runt 5 minuter. Ta ut den och låt den svalna en stund. Lägg fram ett nytt bakplåtspapper och strö lite socker på det. Vänd över rulltårtan på det nya pappret och ta bort det gamla bakplåtspappret.

  • Vispad grädde
  • 3 dl blåbär
  • 1 liten burk mandarinklyftor

Smeta ut grädden på rulltårtan och strö över blåbären. Rulla ihop tårtan och täck med mer grädde. Dekorera med blåbär och mandarinklyftor. Klart!

2013-09-22 15.20.57

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sommar Sött

Flyttlådor och blåbärsbollar

Igår var det utflyttningskalas då första systersonen ska flytta hemifrån. Detta innebar en bra möjlighet att komma igång och baka lite. Efter att ha hjälpt till med lite äppelmos var en av huvudingredienserna självklara. Att det även blir första ordentliga inlägget sen bloggflytten gör bara temat än mer självklart. Första tanken blev då flyttlådemuffins, sen på vägen så kom jag på att vi hade plockat blåbär med så då var det tvunget att komma med.

20130829_170505

Äppelmosmuffins med mjukostfrosting

  • 3 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 tsk kanel
  • 100g smält smör eller flytande margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • lite salt
  • Äppelmos

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser (men inte äppelmoset). Klicka ut äppelmoset, ca 1 msk per muffins.
Häll upp i formar (ca halva formen). Klicka sedan i äppelmoset.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Frosting

  • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
  • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
  • ca 2 dl florsocker
  • 1 tsk kanel

Blanda ordentligt och klicka ut på muffinsen.

Färdigt!

photo

Blåbärsbollar

  • 2 dl blåbär
  • 1 krm kanel
  • 2-3 msk socker

Blanda ihop i en kastrull och koka ihop och mosa bären lite så att så mycket vätska som möjligt kommer ut.

  • 100-150 g margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 2½ dl socker
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 msk kakao
  • Blåbärsröran

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Häll 2 msk av blåbärsröran i en separat skål som kan användas till frostingen. Blanda i resten av ingredienserna i ägg- och sockerröran och häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i.  Grädda i 20 min i en ugn på 175 grader. Ställ kakan åt sidan och låt den svalna.

  • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
  • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
  • ca 2 dl florsocker
  • de 2 matskedarna av blåbärsvätska från förra steget

Blanda ihop. Smula ner kakan i röran och blanda om ordentligt så alla smulor är klibbiga.

  • Röda cocktailbär (körsbär)
  • Smält choklad (100-150g)

Ta  upp en klump (beroende på hur stora bollar du vill göra) och peta in körsbäret i mitten. Rulla till den så den blir någorlunda jämn. Ställ in bollarna i frysen en stund och ta sedan ut dem och doppa i choklad.

 

 

Kategorier
Sött

Marknadsdag i smålandsstenar

Imorgon bär det av till Smålandsstenar tillsammans med Lena. Jag tänkte vara lite förutseende denna gång och lägga ut recepten på det som följer med. Det blev saffranskorpor och frostiga tranbärscookies.
2012-12-08-17.35.11-727x970
Frostiga tranbärscookies
125 g mjukt smör
1 dl ljust muskovadosocker eller råsocker
1 dl sirap
3.5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 msk kakao
½ tsk kanel
½ påse saffran
1-2 dl torkade tranbär
0.5 dl råsocker att rulla i
ca 2 msk florsocker att pudra över
Vispa smör, kryddor, socker och sirap och blanda sedan ner övriga ingredienser, tillsätt tranbären sist. Forma till en rulle och lägg in i frysen några minuter.
Gör 50 eller 100 små bollar av den beroende på om du vill ha ganska små- eller minicookies. Rulla bollarna i rörsocker och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15 min på 175 grader.
2012-12-08-17.34.34-970x727
Saffranskorpor
1 påse saffran
2 dl socker
100g smör
2 ägg
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
Rör smör och socker, blanda ner äggen ett i sänder, den hackade mandeln och sist mjölet blandat med bakpulvret.
Rulla ut till drygt fingertjocka längder, platta till dem något. Grädda i 175 – 200 gr 10 – 12 min.
Skär längderna i lagom stora bitar. Lägg dem på sidan med en av snittytorna uppåt. Torka i ugnen på 175 grader i  5 – 10 min, vänd på dem efter halva tiden.
Kategorier
Ätbart Sött

Vinterbakning

Ja, jag kanske råkar börja lite tidigt, men det är åtminstone i slutet av november! Först var jag tvungen att testa den tokiga idén som kom upp för ett tag sedan med julmustmunkar. Med lite gräddkoleglasyr blev de tokigt mumsiga.
photo-970x953
Julmustmunkar med gräddkoleglasyr
Munkarna
15 g jäst för söta degar
35-40 g smör
1 dl mjölk
1 dl koncentrerad julmust
3/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
7,5 dl vetemjöl (450g)
Smula ner jästen i en bunke och smält smöret och blanda med mjölken, värm till ca 37 grader och häll över jästen. Rör runt så jästen löser sig. Rör ner resten av ingredienserna och låt jäsa i ca 40 min till dubbel storlek.
Häll ut degen på mjölad yta och kavla ut till en ca 1 cm tjock platta. Ta ut rundlar ut plattan på ca 10 cm i diameter och avsluta med ett hål i mitten. Låt dem jäsa i ca 30 min.
Fritering
0,8 liter rapsolja
Hetta upp oljan till ca 180 grader och lägg i ringarna och fritera på båda sidorna tills de blivit gyllenbruna i färgen. Ta upp dem och lägg på hushållspapper. Doppa i socker om du vill ha dem lite sötare.
Glasyr
40 g smör
2,5 dl florsocker
1/4-1/2 dl mjölk
1 msk kakao
25 droppar gräddkolearom
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ihop glasyren och doppa sedan munkarna. Nu är de färdiga att dekorera med strössel och annat du känner för.
Saffransbullar med vanilj
20121125_163312-970x727
http://www.ica.se/recept/saffransbullar-med-vanilj-714255/
Kategorier
Ätbart Sött

Gislavedsfika och svampplockning

Två mycket tydliga tendenser när man kommer till Gislaved är fika och samlande. Vår familj är rätt ofta känd som en typisk fikafamilj. 9:30 och 15:00 är det dags, varje dag, utom helger då det kan skilja upp till en timme på tiderna. Denna vana stannar dock i Gislaved för min del. Idag var det dags för en kokostosca i kladdkakevariant.

Kladdkaka med kokoskola
Kladdkakan:
150g smör
½ dl matolja
2 ägg
1 dl strösocker
½ krm salt
2 3/4 dl mjöl
5½ msk kakao
1½ tsk vaniljsocker

Kokoskola:
50g smör
1½ dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
150g kokosflingor

Blanda ihop kladdkakan och häll upp i en smörad och bröad form (helst med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter på 175 grader.

Blanda ihop kokoskolan och sjud i 5 minuter på svag värme. Rör noga om under tiden. Bred kokoskolan över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan svalna och servera med grädde och något bär.

Resten av dagen gick till att plocka svamp. Det blev helt klart mer än vi räknade med och till slut blev allt rensat och klart. Flera liter när det väl är förvällt. Denna gången blir det inget syltat så det får bli in i frysen för allt.