Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Hantverksgaraget Jul Sött

Mjölkfri fudge

  • 140g mörk sirap
  • 3 dl socker
  • 3 dl kokosmjölk

Kokas ihop till 125 grader. Förbered samtidigt följande:

  • 100 g mörk choklad (kolla så den är mjölkfri om det är viktigt för dig)
  • 40 g kokosolja

När första delen är på 125 grader, ta av grytan från plattan och rör ner kokosoljan och chokladen. Häll ner i en bakplåtspappersklädd form. Vänta tills det svalnat lite och skär upp i bitar.

Varianter

Ersätt 0,75 dl av kokosmjölken med whisky (rekommenderar ex. lagavulin) eller rom

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Hantverksgaraget Jul Sött

Mjölkfri kola

I och med att både jag och sambon har lite olika matkrångel så gör vi mycket från grunden. Nu finns det oftast bra grundrecept men när vi började var det lite mer glest mellan de som var riktigt bra. Det här är en av favoriterna och de gick verkligen hem hos besökarna på julmarknaden i Åker.

Grundsats

  • 100 g kokosolja
  • 200 g kokosmjölk
  • 225 g socker
  • 140 g sirap

Förbered en brödform med bakplåtspapper eller använd en brödform i silikon. Koka alla ingredienser tills smeten når temperaturen 125 grader. Ta snabbt av den från plattan och häll upp i formen. Skär upp när den svalnat tillräckligt

Olika smaksättningar

  • 1 kuvert saffran (0,5 g), strö över lite flingsalt
  • 2 tsk pepparkakskryddor
  • 15 g kakao och 1 tsk vaniljsocker
Kategorier
Ätbart Bakning

Glutenfri mjölmix (ngf*)

När jag tog beslutet att testa FODMAPlåg diet* för att hantera min IBS var det några saker jag saknade mycket som segt bröd och tunna pannkakor. Det mesta med bakning blev lite för krångligt. Då beslutet att sluta med gluten är ganska stort och kan påverka hälsan negativt såg jag till att läsa på så mycket jag bara kunde och kom fram till att naturligt glutenfritt som bas och ökat intag av grönsaker borde hålla mig på banan. Enklaste glutenfria lösningen är att använda vetestärkelse där allt gluten tvättats bort, men det skulle ju inte fungera för mig så jag fick leta vidare.

Efter lång tid hittade jag ett krångligt recept som gav godkända pannkakor och efter några månader till så dök det upp en färdig mjölblandning som visade sig vara perfekt. Problemet är bara att jag inte hittar det i någon affär längre. Som tur var fanns innehållslistan och med några ungefärliga mängder började jag testa att blanda en egen mjölmix och det är den jag vill dela med mig av nu.

*NGF Naturligt glutenfritt använder jag utifrån att receptet inte inkluderar vete, korn eller råg. Jag använder havre i blandningen vilket kan behöva bytas ut för de som reagerar på havre
*FODMAPs handlar om kolhydrater som inte tas upp så snabbt i tarmarna utan jäser. Att jag skriver ut det med stora bokstäver är för att det är en förkortning av bland annat ett gäng långa kolhydratsgruppnamn. 

Mjölblandning

  • 260 g stärkelse (majsstärkelse eller tapiokastärkelse)
  • 200 g durramjöl
  • 90 g havremjöl
  • 40 g teffmjöl
  • 10 g psylliumfröskal

Sen är det bara att blanda ihop allt så psylliumfröskalen inte hamnar i en klump. Blandningen ger mig en glasburk full.

Pannkakor

2 dl Mjölmix (120 g)

1/2 tsk salt

4 dl mjölk

2 ägg

2 msk smält smör eller margarin

Källa Finax

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sött

Hastbullar eller snabb-bullar

Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är sötsaker så det får gå ändå. Men en sak har jag saknat inom det glutenfria livet och det är min barndoms snabbullar som vi brukade röra ihop och njuta av direkt när de kom ut ur ugnen med ett glas iskall mjölk.

 

IMG_20141009_120141_nopm_

Snabbullar

4 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk eller mjölkliknande vätska (neutral smak)
pärlsocker till dekoration

Smält margarinet och blanda ihop allt utom pärlsockret. Klicka ut i 10-12 små bullformar (muffinsplåt kan vara bra för att få dem att hålla formen). Strö över lite pärlsocker. Sätt in i ugn som uppnått 250 grader i 8-12 min beroende på hur bra ugn du har.

För variation kan man klicka i lite sylt eller äppelmos. I de nedan har jag använt en sprits för att trycka in en klutt med äppelmos och när de kom ut ut ugnen pudrade jag dem med kanel.

20141009_125514

Kategorier
Ätbart Bakning Konservering Sommar Sött

Förberedelser och mer knäcke

Ska det bli en ordentlig start på det hela får det bli till att börja med en bra grund. Efter sommarens tömda lager var det dags att fylla på ordentligt. Det blev nästan en hel dags fixande men den avslutades med riktigt lyxig kvällsmat så det var det verkligen värt. Nedan syns ananas/kokossmoothie, citronkvarg med amerikanska blåbär och ett knäcke med sött hasselnötspålägg och smultron.

Ananas/kokossmoothie

  • 1 ananas
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 nypa vaniljpulver
  • Eventuellt valfri sötning

Rensa och hacka ananasen. Mixa allt och sen är det klart.

2014-08-11 20.08.38

 

Igår gjorde min lilla mamma en riktigt trevlig grönsaksröra av allt möjligt både från trädgården och min gotlandsresa. Allt stektes lätt för att sedan kokas ihop i 10-15 minuter. Sen smidigt att frysa in och plocka fram som mattillbehör. Denna gången blev det zucchini, tomat, vit morot, gulbeta och polkabeta i grunden.

2014-08-10 20.19.07

Knäckebröd blev det fyra olika omgångar med lite experiment av innehåll och storlek. Tänkte bjuda på två av recepten.

2014-08-11 17.55.35

Kanelknäcke

  • 3 dl bovete
  • 1 dl sesam
  • 1 dl hirsflingor
  • 2 msk kanel
  • 1 msk agave
  • 1 krm salt
  • 4 dl kokande vatten
  • 2 msk kokosfett

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 40 – 50 min.

 

Mandel- och nyponknäcke

  • 0,5 dl bovete
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl hirsflingor
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl nyponskal
  • 0,5 dl chiafrön
  • 0,5 dl svarta sesamfrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 msk flytande kokosolja
  • Salt

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 30 min.

 

2014-08-11 17.56.47

 

Det blev även två varianter av hasselnötspålägg.

Hasselnötsmör

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 2 – 3 msk rapsolja
  • Lite salt

Mixa tills du är nöjd med konsistensen. Packa i burk och sen är det klart.

 

Choklad och hasselnöt

  • 2 dl hasselnötter
  • 3 msk kakao
  • 2 msk agavesirap
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk vaniljpulver
  • lite salt

Mixa och peta ner i en burk. Försök sen att inte äta upp riktigt allt på en gång.

2014-08-11 17.57.24

 

Sen lite nya tester av konserveringsvarianter. En pestokrull gjord på basilika, olivolja, solrisfrön, kinesisk gräslök och kryddsalt. Sen blev det tre omgångar kryddsmör.

2014-08-11 17.59.13

 

Avslutningsvis tar vi lite till sött. En bar från tidningen hemmets journal som min lilla mamma rivit ut. Jag inser att det blir omöjligt att komma ihåg utan att få med det här. Det var en rätt intressant variant så den blir det nog fler gånger men mer som fika än något som är smidigt att ha med ut.

Energibars 

  • 1 näve mandlar
  • 1 näve cashewnötter
  • 1 näve dadlar eller annan torkad frukt (exempelvis russin eller aprikoser)
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 banan
  • 4 msk kakao
  • 2 msk kokosolja
  • liten skvätt kaffe

Mixa, smeta ut på bakplåtspapper, strö över lite mer kokos och låt stelna ett tag i kylen. Sen är det bara att mumsa och vara glad.

2014-08-11 18.02.39

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Sommar

Gröna matmuffins

Nu växer det för fullt och självklart håller mangolden på att ta över i lådorna så det var dags för lite experiment. Det hela började med att min lilla mamma klagade på att hon inte hittade några kul recept för denna monsterväxande planta. Jag är väldigt förtjust i matmuffins för det smidiga i att få med sig ett färdigt mellanmål i en lagom portionsförpackning men sen jag började minska ner på glutenmängden har jag inte kommit mig för att leta recept. Idag spenderade jag ett tag med att leta och i de jag snubblade över verkade standardingrediensen vara färdiga mjölblandningar med vetestärkelse som grund. Känner mig lite småskeptiskt till allt sådant så jag tog ett av recepten och gav den en ordentlig makeover. totalt är nog fyra ingredienser kvar från originalreceptet.

Gröna matmuffins

1 dl hirsflingor
2 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
3 msk hela linfrön
120 g mangold
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 st ägg
2 dl havremjölk
3/4 dl kokosolja
2 tsk fiberhusk
2 msk färska gröna kryddor

Sätt ugnen på 200 grader. Dela på mangolden så att du får det mesta gröna i den här smeten. Lägg stjälkarna åt sidan. Mixa ihop allt utom stjälkarna till en smet.

100 g feta eller liknande ost
Mangoldstjälkarna från första delen av receptet
Zucchini, Sockerärtor och vad man nu har tillgång till

Tärna osten och skiva upp mangoldstjälkarna. Har du mycket zucchini kan du hacka ner 100 g med. Rör ner allt detta i den färdiga smeten. Klicka ut i muffinsformar, toppa med sockerärtor och zucchini. Om du vill kan du klappa på muffinsarna med lite olivolja på handen och toppa med lite  kryddsalt och hirsflingor.

 

20140622_135732

 

Sätt in i ugnen i 15-23 minuter. Plocka ut och njut av dessa små gröna härligheter. Hoppa över osten eller byt mot vegansk ostvariant för att få en mjölkfri muffins.

 

20140622_145215

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Odling Odling i Gislaved Sött Vår

Maj: Full fart på bärfronten

Mysteriet är äntligen löst! Det var några små grå sniglar som attackerade mina fina libbstickor. Libbstickorna är nu kalkade och nedsmutsade med mer kalk. När jag kom till trädgården igen var de små sniglarna borta. Kanske kan den få chansen att ta igen sig ordentligt nu.

 

2014-05-17 19.52.57

 

Den spanska körveln slår glädjerekord, jag kunde inte riktigt med att plocka bort blommorna så den får roa sig bäst den vill i år. Men vacker är den!

2014-05-17 19.53.20

 

Äppelträden kämpar på i alla hörn av trädgården och det är blommor, humlor och mycket aktivitet. Två av träden är sjuka så vi håller tummarna på att de ska överleva tillräckligt länge så att det nya lilla trädet hinner växa till sig.

2014-05-17 19.53.50

 

Oreganon kämpar vidare, och det känns lite som att den har gjort ett försök att växa på bredden snarare än uppåt. Ramslöken blommar glatt vidare som om inget hänt, och det har det ju inte heller. Blåbären har bladat till sig lite mer nu.

2014-05-17 19.55.33

 

vårt lilla nya experiment verkar ta sig i surhörnan. Det börjar skjuta fram fina skott och vi ser mest bara fascinerat på. Gräslöken går snart i blom där den gömmer sig bland blåbärsbuskarna.

2014-05-17 19.54.45

 

Åkerbären har vi stora förhoppningar om i år. Det har varit flera fina blommor och nu är några stenrader bortplockade så att den och tranbären får sprida ut sig som de vill.

2014-05-17 19.55.19

 

 

Humlen klänger sig hej vilt upp för trädgrenen. Det ska bli kul att se hur lång tid det tar innan den når upp till taket på lekstugan.

Inne i fiberdukstunneln är det potatisar som gottar sig i värmen. de har kikat upp ca 20 cm ur marken och vi kämpar för fullt med att fylla på med jord.

2014-05-17 19.57.24

 

På andra sidan av lekstugan har nu alla lådor fått fiberduk. Blommorna som flyttades till krukor verkar ha trivts bra.

2014-05-17 19.57.43

 

Även äppelträdet som är nytt för i år. Det är en rubinola på svagväxande stam. Vi har tidigare försökt med plommonträd på platsen men den trivdes inte bra där.

2014-05-17 19.58.06

 

Den röda vinbären verkar väldigt glad i år, jag är inte säker på varför men det blir mycket mumsiga bär där.

2014-05-17 19.58.24

 

Så här ser det ut under en av fiberdukarna. Längst bort är det låga sockerärtor, efter det rödbetor, mangold och morötter. Det syns även några nyplanterade spret från en piplök.

2014-05-17 19.58.50

 

Inne i jordgubbstältet har både jordgubbar och smultron börjat blomma.

2014-05-17 19.59.48

 

Rabarberna har vi redan hunnit skörda en paj av (jag tror att det är så det fungerar).

Rabarberpaj med improvisationsmöjligheter.

  • Smör (smält)
  • Socker
  • Kardemumma
  • Havregryn
  • Mjöl
  • Riven mandelmassa

Blandas i lämpliga mängder tills smuligt tillstånd uppnås. Blanda sedan i en perfekt mängd rabarber och tillaga på lämpligt sätt. Färdigt!

2014-05-17 20.01.41

 

Myntan kom inklusive gräs så det blir nog till att ta upp kampen mot gräset så småningom (någon gång i år tror jag kanske).

2014-05-17 20.01.49

 

Bakom rabarberna har den småtrötta krusbärsbusken lyckats få ihop en hel gren med små nyknutna bär. Välkommen till världen lilla vän!

2014-05-17 20.03.29

Kategorier
Ätbart Bakning

Kokosscones

Äventyret med att lära mig att baka glutenfritt har fortsatt och det är en väldigt intressant värld. Vi bakade scones i helgen och här kommer receptet på den sorten vi tyckte bäst om.

Kokosscones

3 ägg
125 g keso
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 msk rapsolja
3 tsk bakpulver
½ tsk salt

Mixa ihop allt så att kesokornen är i småbitar. Baka ut 5 små bitar och gör kryss med en kniv. Sätt sedan in i ugnen på 200 grader och grädda tills de fått färg.

20140119_094044

Kategorier
Ätbart Bakning Övrigt Sött

Julkakor

100 g mjukt smör,1 dl kokossocker, 2 msk ljus sirap, 2.25 dl bovetemjöl,0.5 tsk bikarbonat
1 krm vaniljpulver,1 tsk malen ingefära, 1 tsk malen nejlika, 1 tsk kanel.

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör socker och sirap krämigt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en kletig deg. Gör två långa rullar och lägg på en plåt. Platta till lätt och grädda gyllenbruna. Skär i snitt och låt sedan svalna på plåten.

Kategorier
Ätbart Bakning Frukost Sött

Bananpannkakor med mandelkräm

Bananpannkakor (2-4 port)

3 dl havregryn
2 bananer
2 ägg
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver

Mixa ihop med en mixerstav och stek i lite olja.

2013-12-08 10.47.36

Mandel- och kanelkräm

1 dl kvarg
1-2 msk mandelsmör
2 tsk sötning
1 tsk kanel

Blanda ihop.

Toppa det hela med lite pekannötter och sirap av valfritt slag.

Kategorier
Ätbart Bakning Mindre mål och snacks

Glutenfritt knäckebröd v1

Glutenfria knäckebrödet
125°C

2 dl majsmjöl
¾ dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
1-2 msk honung
1 tsk kanel
1 tsk salt
2½ dl kokande vatten
½ dl olja

Blanda torra saker, koka vattnet och häll i allt. Tryck ut på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en plastpåse på handen (ger två tunna plåtar).
Skär ut bitar nu eller vänta tills efter och bryt isär.
Grädda i ugnen ca 1 timme.
Ta ut och låt svalna.

2013-12-06 14.22.48

Kategorier
Ätbart Bakning Mindre mål och snacks

Bakningskväll med platt tema

Dags för en bakningskväll igen! Denna gången var innehållet lite mer planerat efter vilken tid de olika sakerna skulle ta.

2013-10-08 21.01.19

Monas knäckebröd
125gr ca 1½ timma

2 dl grovt rågmjöl
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
½ tsk salt
3 ½ dl vatten

Blanda ihop alla ingredienserna och låt vila i 5 min. Degen ska vara kladdig.

Bred ut på 2 bakplåtsklädda plåtar. Ganska tunt.
Strö över flingsalt och sesamfrö eller valfritt annat.
Sätt in båda plåtarna samtidigt.
Grädda ca 1.30 timme. Vill du göra ”knäckesticks”. Ta ut efter 45 min – 1 tim
och dela i bitar och grädda vidare.

2013-10-08 21.02.07

Läslusig Lefsa

5 dl mjölk
1½ dl sirap
4 tsk brödkryddor
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Blanda ihop allt till en deg. Knåda och dela upp den i 20 delar.
Kavla ut bitarna på mjölat bakbord och stek dem i torr stekpanna på båda sidorna.
Låt bröden svalna under en bakduk så de behåller mer av sin fukt.

De är godast varma så frys ner de ni inte äter upp direkt och värm dem innan de ska ätas.

2013-10-08 21.12.54

Energibollar

2½ dl dadlar utan kärnor
3/4 dl honung
3/4 dl äppelmos
1 msk chiafrön
3 tsk kanel
2 krm mald kryddnejlika
1 krm salt
2½ dl havregryn
2½ dl kokos
2½ dl solrosfrön

Mixa ihop allt. Rulla bollar och rulla dem i kokos.