Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Hantverksgaraget Jul Sött

Mjölkfri fudge

  • 140g mörk sirap
  • 3 dl socker
  • 3 dl kokosmjölk

Kokas ihop till 125 grader. Förbered samtidigt följande:

  • 100 g mörk choklad (kolla så den är mjölkfri om det är viktigt för dig)
  • 40 g kokosolja

När första delen är på 125 grader, ta av grytan från plattan och rör ner kokosoljan och chokladen. Häll ner i en bakplåtspappersklädd form. Vänta tills det svalnat lite och skär upp i bitar.

Varianter

Ersätt 0,75 dl av kokosmjölken med whisky (rekommenderar ex. lagavulin) eller rom

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Hantverksgaraget Jul Sött

Mjölkfri kola

I och med att både jag och sambon har lite olika matkrångel så gör vi mycket från grunden. Nu finns det oftast bra grundrecept men när vi började var det lite mer glest mellan de som var riktigt bra. Det här är en av favoriterna och de gick verkligen hem hos besökarna på julmarknaden i Åker.

Grundsats

  • 100 g kokosolja
  • 200 g kokosmjölk
  • 225 g socker
  • 140 g sirap

Förbered en brödform med bakplåtspapper eller använd en brödform i silikon. Koka alla ingredienser tills smeten når temperaturen 125 grader. Ta snabbt av den från plattan och häll upp i formen. Skär upp när den svalnat tillräckligt

Olika smaksättningar

  • 1 kuvert saffran (0,5 g), strö över lite flingsalt
  • 2 tsk pepparkakskryddor
  • 15 g kakao och 1 tsk vaniljsocker
Kategorier
Året runt Ätbart Drickbart Höst Jul Konservering Vinter

Favoritglöggen

Varje vinter när vi haft marknad i garaget har vi haft en väldigt god aroniaglögg som mamma Ulla brukat göra. Tyvärr kan vi inte ha med det ut när vi är med på marknader så tänkte se till att ni kan göra egen glögg. Receptet utgår från ett recept på svartvinbärsglögg från ica.

Aroniasaft

  • 2 liter aronia
  • 5 dl vatten
  • 6 dl socker per avrunnen liter saft

Låt koka tills bären skrumpnar och tappar färg. Låt rinna av i silduk. Tillsätt socker och rör tills allt löst sig.

Svartvinbärsglögg

Ingredienser
PORTIONER: 1 l
2 dl äppeljuice
4 dl outspädd svartvinbärssaft
4 dl vatten
1 tsk kardemummakärnor
1 bit kanel
4 nejlikor

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp, låt svalna och ställ kallt, gärna ett dygn.

Sila bort kryddorna och värm vid servering.

https://www.ica.se/recept/svartvinbarsglogg-393098/

Det vi gör är alltså att byta ut svartvinbärssaften mot aroniasaft. Drick upp direkt, frys in eller konservera på valfritt sätt.

Kategorier
Året runt Ätbart Höst Mat Odling Sommar

Potatisprovning

Vissa idéer är mer svårslagna än andra. Att träffa en kompis och prova igenom hans potatissorter var en av årets bättre. Den sjunde var det dags och någonstans upp mot 12 sorter provades. Vi tänkte först på hur vi skulle kunna lösa att skilja dem åt och utgick från att vi skulle kunna se tillräcklig skillnad på dem efter kokning så vi märkte inte upp dem. Vi hade uppenbart jättefel och ett antal av sorterna blev rena chansningar.

Det jag vet nu är dock att sparrispotatis är lite som godispotatis. Smakrika saker som går att äta bara som de är. De roligaste färgerna försvinner också i många sorter.  En annan favorit blev gullan som var riktigt gul inuti. Väl hemma visade det sig att vi var igång rätt bra vi med med 6 olika sorter. Den enda sorten som överlappade var sparrispotatisen och det fick vi knappt några alls av. Desto mer blev det av födelsedagspotäterna. Det är så att min mamma börjat ge mig sättpotatis istället för blomsterbuketter och i år var det några riktigt färgglada sorter. Blue salad är en blålila potatis som behåller färgen fint även efter kokning och den blir väldigt god som klyftpotatis med.

Den andra riktigt färgglada är Highland burgundy red som tappar färgen helt vid kokning men får fram mer färg som klyftpotatis. Den tredje sorten som är lite mer färglös heter casablanca och är en helt ok potatis. Min potatisfilosofi och utrymmet i landen tillåter dock inte ok potatis utan det ska helst vara väldigt god eller lite kul potatis.

Förra året hade vi 1,5 låda potatis och i år hade vi dubblat. Nuvarande planen innebär ökning med en låda till till nästa år. Ser redan fram emot att välja sorter. 

Kategorier
Året runt Ätbart Marknad och mässor

REKO-ring

Dags att prata REKO-ringar igen. De som hängt med ett tag vet hur förtjust jag är i gårdsbutiker och marknader. Jag vill handla så lokal och väl omhändertagen mat som går. Enda problemet är att det blir mycket resande, öppettiderna kan vara lite varierande och ofta är de fokuserade på ett fåtal råvaror. Det är just de problemen som REKO-ringarna löser.

En REKO-ring är baserad runt en facebookgrupp som riktar sig till ett visst område. Admin i varje grupp bestämmer utlämningsdatum (ex: en gång i månaden), tid och plats . Producenterna lägger ut varsitt säljinlägg inför en utlämning och konsumenterna får gå in och beställa det de vill ha under varje separat säljinlägg. Väl på utlämningsdagen dyker alla upp på överenskommen tid och plats och färdigpackade varor lämnas ut.

Här är länkar till några av grupperna.

Bor du längre bort så testa att söka på reko och namnet på något lagomstort ställe i närheten eller kolla på hushållningssällskapets karta. http://hushallningssallskapet.se/reko/narmsta-reko-ring/

För den som vill sälja på rekoring är det bra att börja läsa här: http://hushallningssallskapet.se/reko/vill-du-salja-reko/ Det är fritt fram både för lantbrukare med företag och privatpersoner.

Kategorier
Ätbart Bakning

Glutenfri mjölmix (ngf*)

När jag tog beslutet att testa FODMAPlåg diet* för att hantera min IBS var det några saker jag saknade mycket som segt bröd och tunna pannkakor. Det mesta med bakning blev lite för krångligt. Då beslutet att sluta med gluten är ganska stort och kan påverka hälsan negativt såg jag till att läsa på så mycket jag bara kunde och kom fram till att naturligt glutenfritt som bas och ökat intag av grönsaker borde hålla mig på banan. Enklaste glutenfria lösningen är att använda vetestärkelse där allt gluten tvättats bort, men det skulle ju inte fungera för mig så jag fick leta vidare.

Efter lång tid hittade jag ett krångligt recept som gav godkända pannkakor och efter några månader till så dök det upp en färdig mjölblandning som visade sig vara perfekt. Problemet är bara att jag inte hittar det i någon affär längre. Som tur var fanns innehållslistan och med några ungefärliga mängder började jag testa att blanda en egen mjölmix och det är den jag vill dela med mig av nu.

*NGF Naturligt glutenfritt använder jag utifrån att receptet inte inkluderar vete, korn eller råg. Jag använder havre i blandningen vilket kan behöva bytas ut för de som reagerar på havre
*FODMAPs handlar om kolhydrater som inte tas upp så snabbt i tarmarna utan jäser. Att jag skriver ut det med stora bokstäver är för att det är en förkortning av bland annat ett gäng långa kolhydratsgruppnamn. 

Mjölblandning

  • 260 g stärkelse (majsstärkelse eller tapiokastärkelse)
  • 200 g durramjöl
  • 90 g havremjöl
  • 40 g teffmjöl
  • 10 g psylliumfröskal

Sen är det bara att blanda ihop allt så psylliumfröskalen inte hamnar i en klump. Blandningen ger mig en glasburk full.

Pannkakor

2 dl Mjölmix (120 g)

1/2 tsk salt

4 dl mjölk

2 ägg

2 msk smält smör eller margarin

Källa Finax

Kategorier
Ätbart Hantverk Kryddor Sömnad Textil

Kryddblandning och påspyssel

Ett av problemen med att äta efter fodmapsdieten (det är ett sätt att hantera IBS på) är kryddblandningarna. Fördelen är ju dock att jag mår bra så det är inget stort problem om vi jämför med alternativet. Problemet med kryddblandningar är som oftast att de ofta innehåller lökpulver och vitlökspulver. Det har lett till många experiment för att få ihop olika egna blandningar till tacos, curry och ny senast en grillkrydda.

Grillkrydda

½ msk svartpeppar
1 msk salt
1 tsk ramslök
½ tsk cayennepeppar eller chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin

Rör ihop och häll upp i en burk.

Påsprojektet

 Under veckan har det hänt lite bland vardagshantverken. Projektet med grönsakspåsar i linnetyg har gått bra. Efter ett tags letande hittade jag silduk hos Linnehem och efter tvätt och strykning blev det liggande i någon månad när en öppning av hantverksgaraget och en husflytt kom i vägen.

Även linberedning har såklart sina nackdelar, det används ogräsmedel i delar av den konventionella odlingen och rötningsprocessen som gör att linet blir användbart som textil släpper ifrån sig syreförbrukande ämnen som kan ställa till det i olika vattendrag [1].

Men åter till påsarna. De väger ca 27 g styck med snoddarna och för att göra ett enklare hållbarhetstest sprang jag runt här hemma och slängde runt med 2 kg potatis i påsen och vad jag kunde se klarade sig sömmarna fint. Då det var ett experiment i att använda naturliga material så fick det bli att sy med silkestråd då jag hade slut på riktigt tunn lintråd och bomullstråden höll för dåligt. Nu väntar en längre testperiod för att se hur de håller i längden. Blir det bra dyker de nog upp i hantverksgaraget framöver.

Jobbet med huset har fortsatt och helgerna varierar mellan enklare renoveringsarbeten och att sitta med småpyssel och slöa efter för mycket runtspringande. Stegmålen är inte alls svåra att komma upp i ute i huset efter några turer till vedpannan, släppa in katten, släppa ut katten, puffa ut katten från badrummet när han än en gång lyckats lura sig in i badrummet och petat upp golvbrunnen, fixa pannkakor och sätta upp ännu en tapet. Jag mår bra av att få jobba lite mer fysiskt än vad det blir på vardagarna och jag ser fram emot att kunna bo här ute mer än bara på helgerna. Men nu dyker vi in i vardagen några dagar till, träningsskorna står ute i hallen och väntar.

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sött

Hastbullar eller snabb-bullar

Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är sötsaker så det får gå ändå. Men en sak har jag saknat inom det glutenfria livet och det är min barndoms snabbullar som vi brukade röra ihop och njuta av direkt när de kom ut ur ugnen med ett glas iskall mjölk.

 

IMG_20141009_120141_nopm_

Snabbullar

4 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk eller mjölkliknande vätska (neutral smak)
pärlsocker till dekoration

Smält margarinet och blanda ihop allt utom pärlsockret. Klicka ut i 10-12 små bullformar (muffinsplåt kan vara bra för att få dem att hålla formen). Strö över lite pärlsocker. Sätt in i ugn som uppnått 250 grader i 8-12 min beroende på hur bra ugn du har.

För variation kan man klicka i lite sylt eller äppelmos. I de nedan har jag använt en sprits för att trycka in en klutt med äppelmos och när de kom ut ut ugnen pudrade jag dem med kanel.

20141009_125514

Kategorier
Ätbart Bakning Konservering Sommar Sött

Förberedelser och mer knäcke

Ska det bli en ordentlig start på det hela får det bli till att börja med en bra grund. Efter sommarens tömda lager var det dags att fylla på ordentligt. Det blev nästan en hel dags fixande men den avslutades med riktigt lyxig kvällsmat så det var det verkligen värt. Nedan syns ananas/kokossmoothie, citronkvarg med amerikanska blåbär och ett knäcke med sött hasselnötspålägg och smultron.

Ananas/kokossmoothie

  • 1 ananas
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 nypa vaniljpulver
  • Eventuellt valfri sötning

Rensa och hacka ananasen. Mixa allt och sen är det klart.

2014-08-11 20.08.38

 

Igår gjorde min lilla mamma en riktigt trevlig grönsaksröra av allt möjligt både från trädgården och min gotlandsresa. Allt stektes lätt för att sedan kokas ihop i 10-15 minuter. Sen smidigt att frysa in och plocka fram som mattillbehör. Denna gången blev det zucchini, tomat, vit morot, gulbeta och polkabeta i grunden.

2014-08-10 20.19.07

Knäckebröd blev det fyra olika omgångar med lite experiment av innehåll och storlek. Tänkte bjuda på två av recepten.

2014-08-11 17.55.35

Kanelknäcke

  • 3 dl bovete
  • 1 dl sesam
  • 1 dl hirsflingor
  • 2 msk kanel
  • 1 msk agave
  • 1 krm salt
  • 4 dl kokande vatten
  • 2 msk kokosfett

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 40 – 50 min.

 

Mandel- och nyponknäcke

  • 0,5 dl bovete
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl hirsflingor
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl nyponskal
  • 0,5 dl chiafrön
  • 0,5 dl svarta sesamfrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 msk flytande kokosolja
  • Salt

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 30 min.

 

2014-08-11 17.56.47

 

Det blev även två varianter av hasselnötspålägg.

Hasselnötsmör

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 2 – 3 msk rapsolja
  • Lite salt

Mixa tills du är nöjd med konsistensen. Packa i burk och sen är det klart.

 

Choklad och hasselnöt

  • 2 dl hasselnötter
  • 3 msk kakao
  • 2 msk agavesirap
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk vaniljpulver
  • lite salt

Mixa och peta ner i en burk. Försök sen att inte äta upp riktigt allt på en gång.

2014-08-11 17.57.24

 

Sen lite nya tester av konserveringsvarianter. En pestokrull gjord på basilika, olivolja, solrisfrön, kinesisk gräslök och kryddsalt. Sen blev det tre omgångar kryddsmör.

2014-08-11 17.59.13

 

Avslutningsvis tar vi lite till sött. En bar från tidningen hemmets journal som min lilla mamma rivit ut. Jag inser att det blir omöjligt att komma ihåg utan att få med det här. Det var en rätt intressant variant så den blir det nog fler gånger men mer som fika än något som är smidigt att ha med ut.

Energibars 

  • 1 näve mandlar
  • 1 näve cashewnötter
  • 1 näve dadlar eller annan torkad frukt (exempelvis russin eller aprikoser)
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 banan
  • 4 msk kakao
  • 2 msk kokosolja
  • liten skvätt kaffe

Mixa, smeta ut på bakplåtspapper, strö över lite mer kokos och låt stelna ett tag i kylen. Sen är det bara att mumsa och vara glad.

2014-08-11 18.02.39

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Sommar

Gröna matmuffins

Nu växer det för fullt och självklart håller mangolden på att ta över i lådorna så det var dags för lite experiment. Det hela började med att min lilla mamma klagade på att hon inte hittade några kul recept för denna monsterväxande planta. Jag är väldigt förtjust i matmuffins för det smidiga i att få med sig ett färdigt mellanmål i en lagom portionsförpackning men sen jag började minska ner på glutenmängden har jag inte kommit mig för att leta recept. Idag spenderade jag ett tag med att leta och i de jag snubblade över verkade standardingrediensen vara färdiga mjölblandningar med vetestärkelse som grund. Känner mig lite småskeptiskt till allt sådant så jag tog ett av recepten och gav den en ordentlig makeover. totalt är nog fyra ingredienser kvar från originalreceptet.

Gröna matmuffins

1 dl hirsflingor
2 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
3 msk hela linfrön
120 g mangold
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 st ägg
2 dl havremjölk
3/4 dl kokosolja
2 tsk fiberhusk
2 msk färska gröna kryddor

Sätt ugnen på 200 grader. Dela på mangolden så att du får det mesta gröna i den här smeten. Lägg stjälkarna åt sidan. Mixa ihop allt utom stjälkarna till en smet.

100 g feta eller liknande ost
Mangoldstjälkarna från första delen av receptet
Zucchini, Sockerärtor och vad man nu har tillgång till

Tärna osten och skiva upp mangoldstjälkarna. Har du mycket zucchini kan du hacka ner 100 g med. Rör ner allt detta i den färdiga smeten. Klicka ut i muffinsformar, toppa med sockerärtor och zucchini. Om du vill kan du klappa på muffinsarna med lite olivolja på handen och toppa med lite  kryddsalt och hirsflingor.

 

20140622_135732

 

Sätt in i ugnen i 15-23 minuter. Plocka ut och njut av dessa små gröna härligheter. Hoppa över osten eller byt mot vegansk ostvariant för att få en mjölkfri muffins.

 

20140622_145215

Kategorier
Året runt Ätbart Konservering Kryddor Sommar Vår

Kryddsalt

Det första ganska logiska steget blir att röja runt i trädgård och krukor och plocka av godsakerna. Ju mer ordnat det är från början desto snabbare går det sen. Plocka av blad från stjälkar, annars får du rensa bort kvistarna under torkningen.

20140614_132141

 

Fyll upp mixern nästan helt med blad. Blanda om du vill de olika kryddorna eller ta dem var för sig, det spelar ingen större roll.

20140614_132137

 

 

Fyll på med önskad saltmängd, det behövs verkligen inte mycket. Det är även ett bra tillfälle att minska ner på sitt saltintag genom att blanda ut med andra kryddor. Vi brukar använda flingsalt då det ger bäst slutresultat men man kan även använda en blandning av grovsalt och finsalt.

 

 

 

20140614_132224

 

 

Mixa ordentligt så du inte ser några hela blad längre.

 

2014-05-04 10.37.38

 

Lägg ut hushållspapper på en tallrik. Jag brukar ta två ark för att det inte ska blötas sönder.

2014-05-04 10.38.08

 

Sprid ut en bit på pappret och sätt in i micron på full effekt i två minuter (tiden behöver säkert provas ut för din micro. För att undvika att tallrikarna blir ohanterligt varma brukar jag använda tre tallrikar där två har kryddsalt på sig.

Så fort en är klar åker nästa in in micron. Den som är precis utplockad häller jag över på nästa tallrik så den får nytt papper och en svalare tallrik. Det gamla pappret hänger jag upp på tork för att använda nästa kryddrunda. Varje kryddhög brukar få vara inne 2-3 gånger i micron, sista gången kan tiden variera mellan ½-2 minuter. Sista pappret får ligga kvar tills nästa omgång.

20140614_133309

 

Varje färdigmixad omgång hamnar i en skål, vid det här laget måste det vara helt torrt. Det får då ligga och svalna ihop, för att sedan hällas upp på burk. Vi förvarar det i glasburkar i ett skafferi.

2014-05-04 10.52.37

Kategorier
Ätbart Mat Odling Odling i Gislaved Sommar

Första skörden

Dags att se vad som gick att hitta i trädgården! Komatsunaspenat, mangold, libbsticka, gräslök och luftlök hamnade i en paj och asiatisk babyleafmix, rädisor, oregano och gräslöksblommor hamnade i en sallad. Sen jag var här sist har det åter igen växt galet mycket. Komatsunan hade nästan tagit över en låda så det var kul att bara kunna plocka massor utan att det blev glest. Tokoreganon väntar fortfarande på den första rensningen för att få bort topparna och minska blomrisken.

2014-05-29 12.58.44

 

Salladen

Salladskål

Asiatisk babyleaf

Fetaost

Rädisor

Gräslöksblommort

 

2014-05-29 13.31.59

 

Trädgårdspaj

Pajbotten av bovetemjöl, vatten och flytande margarin

Fyllning av förvälld spenat och mangold, hackad gräslök, luftlök och libbsticka och fetaost.

Äggstanning på 3 ägg och 3 dl mjölk. Kryddad med kryddsalt

2014-05-29 13.43.26