Kategori: Ätbart

  • Mjölkfri fudge

    Mjölkfri fudge

    140g mörk sirap 3 dl socker 3 dl kokosmjölk Kokas ihop till 125 grader. Förbered samtidigt följande: 100 g mörk choklad (kolla så den är mjölkfri om det är viktigt för dig) 40 g kokosolja När första delen är på 125 grader, ta av grytan från plattan och rör ner kokosoljan och chokladen. Häll ner…

  • Mjölkfri kola

    Mjölkfri kola

    I och med att både jag och sambon har lite olika matkrångel så gör vi mycket från grunden. Nu finns det oftast bra grundrecept men när vi började var det lite mer glest mellan de som var riktigt bra. Det här är en av favoriterna och de gick verkligen hem hos besökarna på julmarknaden i…

  • Favoritglöggen

    Favoritglöggen

    Varje vinter när vi haft marknad i garaget har vi haft en väldigt god aroniaglögg som mamma Ulla brukat göra. Tyvärr kan vi inte ha med det ut när vi är med på marknader så tänkte se till att ni kan göra egen glögg. Receptet utgår från ett recept på svartvinbärsglögg från ica. Aroniasaft 2…

  • Potatisprovning

    Potatisprovning

    Vissa idéer är mer svårslagna än andra. Att träffa en kompis och prova igenom hans potatissorter var en av årets bättre. Den sjunde var det dags och någonstans upp mot 12 sorter provades. Vi tänkte först på hur vi skulle kunna lösa att skilja dem åt och utgick från att vi skulle kunna se tillräcklig…

  • REKO-ring

    REKO-ring

    Dags att prata REKO-ringar igen. De som hängt med ett tag vet hur förtjust jag är i gårdsbutiker och marknader. Jag vill handla så lokal och väl omhändertagen mat som går. Enda problemet är att det blir mycket resande, öppettiderna kan vara lite varierande och ofta är de fokuserade på ett fåtal råvaror. Det är…

  • Glutenfri mjölmix (ngf*)

    Glutenfri mjölmix (ngf*)

    När jag tog beslutet att testa FODMAPlåg diet* för att hantera min IBS var det några saker jag saknade mycket som segt bröd och tunna pannkakor. Det mesta med bakning blev lite för krångligt. Då beslutet att sluta med gluten är ganska stort och kan påverka hälsan negativt såg jag till att läsa på så…

  • Kryddblandning och påspyssel

    Ett av problemen med att äta efter fodmapsdieten (det är ett sätt att hantera IBS på) är kryddblandningarna. Fördelen är ju dock att jag mår bra så det är inget stort problem om vi jämför med alternativet. Problemet med kryddblandningar är som oftast att de ofta innehåller lökpulver och vitlökspulver. Det har lett till många…

  • Hastbullar eller snabb-bullar

    Hastbullar eller snabb-bullar

    Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är…

  • Förberedelser och mer knäcke

    Förberedelser och mer knäcke

    Ska det bli en ordentlig start på det hela får det bli till att börja med en bra grund. Efter sommarens tömda lager var det dags att fylla på ordentligt. Det blev nästan en hel dags fixande men den avslutades med riktigt lyxig kvällsmat så det var det verkligen värt. Nedan syns ananas/kokossmoothie, citronkvarg med…

  • Gröna matmuffins

    Gröna matmuffins

    Nu växer det för fullt och självklart håller mangolden på att ta över i lådorna så det var dags för lite experiment. Det hela började med att min lilla mamma klagade på att hon inte hittade några kul recept för denna monsterväxande planta. Jag är väldigt förtjust i matmuffins för det smidiga i att få…

  • Kryddsalt

    Kryddsalt

    Det första ganska logiska steget blir att röja runt i trädgård och krukor och plocka av godsakerna. Ju mer ordnat det är från början desto snabbare går det sen. Plocka av blad från stjälkar, annars får du rensa bort kvistarna under torkningen.   Fyll upp mixern nästan helt med blad. Blanda om du vill de…

  • Första skörden

    Första skörden

    Dags att se vad som gick att hitta i trädgården! Komatsunaspenat, mangold, libbsticka, gräslök och luftlök hamnade i en paj och asiatisk babyleafmix, rädisor, oregano och gräslöksblommor hamnade i en sallad. Sen jag var här sist har det åter igen växt galet mycket. Komatsunan hade nästan tagit över en låda så det var kul att…