Kategorier
Vinter

Ledord 2020

Jag har alltid ogillat nyårslöften men uppskattar att det sätts någon form av mål för att ha något att gå på. Det blir några egna mål och ett ledord som är gemensamt med Martin. 2018 var ledorden ”Hitta hem” då vi behövde förankra oss bättre i huset och besöka lokala evenemang. 2019 hade vi mer behov av att gå mer på impulser och körde då på ”Bara gör!”. I år känner vi båda en längtan efter mer hantverk och mer social gemenskap så årets ledord blev ”Skapa gemenskap”. Hittills har ledorden gjort stor nytta så det ska bli kul att se hur årets kommer att yttra sig.

Kategorier
Året runt Ätbart Drickbart Höst Jul Konservering Vinter

Favoritglöggen

Varje vinter när vi haft marknad i garaget har vi haft en väldigt god aroniaglögg som mamma Ulla brukat göra. Tyvärr kan vi inte ha med det ut när vi är med på marknader så tänkte se till att ni kan göra egen glögg. Receptet utgår från ett recept på svartvinbärsglögg från ica.

Aroniasaft

  • 2 liter aronia
  • 5 dl vatten
  • 6 dl socker per avrunnen liter saft

Låt koka tills bären skrumpnar och tappar färg. Låt rinna av i silduk. Tillsätt socker och rör tills allt löst sig.

Svartvinbärsglögg

Ingredienser
PORTIONER: 1 l
2 dl äppeljuice
4 dl outspädd svartvinbärssaft
4 dl vatten
1 tsk kardemummakärnor
1 bit kanel
4 nejlikor

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp, låt svalna och ställ kallt, gärna ett dygn.

Sila bort kryddorna och värm vid servering.

https://www.ica.se/recept/svartvinbarsglogg-393098/

Det vi gör är alltså att byta ut svartvinbärssaften mot aroniasaft. Drick upp direkt, frys in eller konservera på valfritt sätt.

Kategorier
Jul Marknad och mässor Vinter

Julmarknad vid Gislaveds industrimuseum

Plötsligt händer det och en ny marknadsmöjlighet snubblar fram. Den 2:a december blir det julmarknad utanför industrimuseum i Gislaved. Det kommer att gå hästskjuts mellan torget och marknaden och deras mål är att gå tillbaka till den lite mer småskaliga marknaden med fokus på hantverk och lokalproducerat. Jag tror vi kommer att passa perfekt där.

Kategorier
Jul Marknad och mässor Vinter

Minigarage, aka. uterum

Efter ett helt års blandat pyssel har det en tendens att bli lite över och med tanke på att vi är tre som samarbetar fylls utrymmena där hemma ganska snabbt upp. För att få plats med att göra lite nytt pyssel blev det ett snabbt improviserat garage. Av någon anledning förvarades det dock en bil i vårt vanliga garage så Mona pyntade, med god hjälp av en hög med andra Elwingar, sitt uterum istället. 

Det blev den vanliga varianten med aroniaglögg och hembakta pepparkakor till de som kom och hälsade på och till oss själva så klart. Nytillskottet blev en brasa som mamma Elwing satt och höll sällskap under kvällen. 

Antalet besökare var inte direkt stort, vi var ute knappt en vecka i förväg med vad vi tänkte hitta på och då var de flesta stammisarna redan upptagna. De som kom var desto mer välkomna, det blev flera mysiga samtal runt brasan och vi fick lite blodad tand om att få till ett lite mer välplanerat vintergarage nästa år.

Kategorier
Året runt Ätbart Höst Mat Vinter

Zucchiniplättar med blomkålsmos

Zucchiniplättar

3 dl riven zucchini
2 ägg
1 dl bovetemjöl
1 tsk psylliumfröskal
Olja att steka i

Blanda ihop allt och stek.

2013-12-09 18.11.02

Blomkålsmos

http://allaboutfitness.shapemeup.se/2010/10/31/blomkalsmos/

Kategorier
Året runt Ätbart Drickbart Konservering Vinter

Vinter

Under vintern blir det inte mycket samlande även om det fortfarande kan gå att hitta vissa svampsorter. Det här är istället det bästa tillfället för att njuta av det man hunnit samla på sig under året. Men det finns några saker man kan hitta. Aroniabären sitter kvar på buskarna och vid det här laget är de lätta att se när bladen är borta. Se bara till att du är helt säker på vad du plockar.

Värmande vinterglöd

1 del aroniabär
2-3 delar vatten
Kanel
Sötning efter smak (Jag utgår från vanligt socker men det flesta andra sötningsalternativen fungerar bra)

2013-12-08 14.22.45

Koka upp bären och vattnet. Låt koka tills bären är mjuka och lätt trillar sönder. Låt stå så det hinner svalna lite. Sila bort bären och häll över någon dl i en mindre gryta och tillsätt socker och kanel. Värm tills sockret löser sig och häll lösningen i den stora grytan. Om sötningen inte räcker så gör om proceduren i den lilla grytan tills du är nöjd.

2013-12-08 14.22.34

Dricks varm eller kall.

Kategorier
Året runt Hantverk Sömnad Vinter

Luhkka

Ett av mina evighetsprojekt har varit en luhkka (samisk ovädershuva). Den har gjorts om i flera omgångar men nu har jag nått en modell som känns bra. Det yttre lagret är tät meltonull för att stå emot regn. Det inre lagret består av en ganska tunn ullfilt från klippans yllefabrik. Runt kanten i huvan är det kaninpäls. Runt kanterna har jag sytt dit reflextråd och några mindre reflexer.

Luhkkamodellen är som en korsning mellan en poncho och en medeltida struthätta. Den är bekväm att röra sig i och att den är lite längre i ryggen så den värmer där den behövs som mest.  Det går även bra att ha en ryggsäck över.

 

20131030_072327

 

 

20131030_072359

 

20131030_072424

Kategorier
Året runt Ätbart Frukost Höst Sommar Vinter

Frukost

20131031_080603

Detta otyg som återkommer varje morgon. Jag är en av alla de där som inte är uppe och studsar så fort väckarklockan ringer. Istället blir det mer något kravlande och mumlande som skulle få Lovecraft grön av avund. När man då slutligen har kommit så långt som till köket är all energi tvärslut och att hinna äta innan jobbet är bara att glömma. Numera har jag två varianter som gjort livet lite lättare. Antingen blir det en smoothie eller en av de här små burkarna nedan. Det handlar alltså om en frukost som blandas ihop på kvällen eller morgonen, är i bra burkformat och är färdig att äta när man väl hunnit till jobbet.Proportionerna är bara att variera tills man hittar en lagom mängd.

Frukost på burk

3/4 dl havregryn
3/4 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk chiafrön
1-2 tsk socker
Valfri kryddning (Ex. 1 krm kanel eller kardemumma, 1 tsk kakao, 1 krm vaniljpulver, kaffe)
Valfri frukt/bär (Blåbär, hallon, mango, annanas, körsbär) eller choklad

För andra mängder kan man utgå på ett ungefär från följande:

28% havregryn
28% yoghurt
39% mjölk
2% chiafrön
3% socker

Variera gärna grynen med. Blanda ner exempelvis rågflingor, dinkelflingor, hirsflingor, lite linfrö osv.

Blanda allt i en burk och skruva på locket (ska man inte iväg går det lika bra med en skål). Låt burken stå i minst en kvart och upp till två dagar innan du börjar mumsa på innehållet.

20131031_080728

Burkarna på bilden är vanliga barnmatsburkar. I den lilla på 190ml har jag utgått från ½ dl havregryn och i den lite större är det 3/4 dl havregryn. Den lilla är kryddad med kakao och har fått i sig hallon. Den stora är kryddad med 2 krm kanel och fylls upp till kanten med hallon och blåbär.

Kategorier
Året runt Jul Tema Vinter

Vinterbakning

Ja, jag kanske råkar börja lite tidigt, men det är åtminstone i slutet av november! Först var jag tvungen att testa den tokiga idén som kom upp för ett tag sedan med julmustmunkar. Med lite gräddkoleglasyr blev de tokigt mumsiga.

Julmustmunkar med gräddkoleglasyr

Munkarna
15 g jäst för söta degar
35-40 g smör
1 dl mjölk
1 dl koncentrerad julmust
3/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
7,5 dl vetemjöl (450g)

Smula ner jästen i en bunke och smält smöret och blanda med mjölken, värm till ca 37 grader och häll över jästen. Rör runt så jästen löser sig. Rör ner resten av ingredienserna och låt jäsa i ca 40 min till dubbel storlek.

Häll ut degen på mjölad yta och kavla ut till en ca 1 cm tjock platta. Ta ut rundlar ut plattan på ca 10 cm i diameter och avsluta med ett hål i mitten. Låt dem jäsa i ca 30 min.

Fritering
0,8 liter rapsolja

Hetta upp oljan till ca 180 grader och lägg i ringarna och fritera på båda sidorna tills de blivit gyllenbruna i färgen. Ta upp dem och lägg på hushållspapper. Doppa i socker om du vill ha dem lite sötare.

Glasyr
40 g smör
2,5 dl florsocker
1/4-1/2 dl mjölk
1 msk kakao
25 droppar gräddkolearom

Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ihop glasyren och doppa sedan munkarna. Nu är de färdiga att dekorera med strössel och annat du känner för.

Saffransbullar med vanilj

http://www.ica.se/recept/saffransbullar-med-vanilj-714255/

 

Kategorier
Ätbart Vinter

Julfika

Inte överraskande nog så blev min julaftonsuppgift utöver grönkålen själva fikat. För att få lite att välja mellan blev det en glaserad glöggchokladkaka och chokladpepparkaksmuffins med pepparmintchokladtopping.

Glöggchokladkaka

200 g smör
200 g mörk choklad
4 st ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk glögg

Smält smöret och rör ner chokladen så den smälter. Vispa ihop allt och häll i en smörad och bröad form (ca 23 cm). Grädda i 25-30 min på 200 grader.

Glögglasyr:
2,5 dl florsocker
75 g smör
1 st ägg
1 dl kakao
4 msk glögg

Smält smöret och blanda ihop allt. Häll över kakan.

Receptet på muffinsarna kommer från http://www.apotekhjartat.se/Teman/godare-jul/pepparkaks-cupcake-med-mint/ och har modifierats som sig bör.

Pepparkakscupcake med mint
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 msk pepparkakskryddor
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g mörk choklad
Glasyr
200 g mörk choklad
200 g färskost naturell
5 dl florsocker
1 äggvita
2–6 droppar pepparmyntaolja
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret med kryddorna och blanda det med äggsmeten under omrörning. Tillsätt gräddfilen.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten. Hacka chokladen grovt och smält den i vattenbad eller på tallrik i mikrovågsugnen. Rör ner chokladen i smeten.
Fyll cupcakeformar eller bullformar av papper med smeten till 3/4. Grädda dem mitt i ugnen cirka 10–12 minuter.
Bryt sönder chokladen och smält i vattenbad. Blanda smält choklad med färskost, florsocker och äggvita. Vispa med elvisp. Smaksätt med pepparmyntolja.
Ställ kallt cirka 10 minuter och spritsa ut glasyren ovanpå de kalla kakorna. Garnera med krossade polkagrisar. Om glasyren är för lös, ställ den kallt eller tillsätt mer socker.

Kategorier
Ätbart Jul Vinter

Lussefika

Idag var det dags igen, sötsaker på längd och bredd. Slängde min förhoppning om att komma till jobbet i tid och fixade fram lite fika att ta med istället. Väl framme såg jag att det låg några påsar på fikabordet och till min glädje låg där lussekatter som var det enda jag inte fick med mig. Perfekt! Pralinerna och mandelmasserullarna tillverkades under helgen då jag hade båda systrarna och mamma på besök. Mycket trevligt för det är oftast jag som åker hem till Gislaved. Recept efterfrågades åter igen så här kommer de knapriga godbitarna.

Receptdags:

Pepparkakscookies


125 g mjukt smör
1 tsk färsk riven ingefära
1 dl mörkt muskovadosocker
1 dl mörk sirap
3.5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
2 krm malen nejlika
1 tsk kakao av god kvalitet
200 g choklad (mörk, ljus eller vit)
0.5 dl råsocker/farinsocker att rulla i

Vispa smör, kryddor, socker och sirap och blanda sedan ner övriga torra ingredienser. Hacka chokladen och vänd ner den i smeten.
Forma till en rulle och lägg in i frysen några minuter.
Gör 50 eller 100 små bollar av den beroende på om du vill ha ganska söta eller minicookies. Rulla bollarna i farin eller rörsocker och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i upp till 14 min på 175 grader.

Kategorier
Ätbart Jul Sött Vinter

Julverkstaden jobbar på

Julpysseldags! De två senaste dagarna har det varit julbak. Jag fick ta godisbiten så det blev chokladkola, fyra sorters chokladtryfflar, branflakes i choklad och marsipansvampar. Chokladtryfflarna blev som följande: vit choklad med saffranslikör och rullade i råsocker, vit choklad med jordgubbslikör och rullade i florsocker, ljus choklad med baileys och rullade i florsocker och slutligen mörk choklad (70%) med glögglikör och rullade i kakao.

Chokladtryffel

  • 200g mörk choklad (50%) eller 300g ljus choklad eller 400g vit choklad
  • 1 dl grädde
  • 2 msk likör
  • Något att rulla dem i (ex: kakao, florsocker, hackad mandel, råsocker, socker) eller doppa dem i smält choklad.

Koka upp grädden och tag sedan av grädden från plattan. Hacka chokladen och rör i den i grädden tills allt har smält. Ställ svalt tills smeten har svalnat tillräckligt för att man ska kunna rulla kulor av den. Rulla kulorna i vad du föredrar eller doppa dem i choklad och dekorera. Förvara de färdiga tryfflarna svalt inom lås och bom om de ska räcka hela vägen till jul.

Marsipanen delade jag upp i tre delar, i varje del blandade jag i en liten del mandelmassa för att göra den lite grövre. I första delen blandade jag in blå färg och lite hypnotique (likör), i andra blev det röd färg och glögglikör och i sista blev det grön färg och blåbärslikör.

Nästa projekt blev snölandskapet som alltid stått med över julen. Årets pepparkaksbygge blev en liten bit av visby ringmur, dekorerad med snöstjärnor, idegran och lite tomtar.

Självklart är ringmuren inte komplett utan något tält i närheten…