Kategorier
Året runt Ätbart Konservering Kryddor Sommar Vår

Kryddsalt

Det första ganska logiska steget blir att röja runt i trädgård och krukor och plocka av godsakerna. Ju mer ordnat det är från början desto snabbare går det sen. Plocka av blad från stjälkar, annars får du rensa bort kvistarna under torkningen.

20140614_132141

 

Fyll upp mixern nästan helt med blad. Blanda om du vill de olika kryddorna eller ta dem var för sig, det spelar ingen större roll.

20140614_132137

 

 

Fyll på med önskad saltmängd, det behövs verkligen inte mycket. Det är även ett bra tillfälle att minska ner på sitt saltintag genom att blanda ut med andra kryddor. Vi brukar använda flingsalt då det ger bäst slutresultat men man kan även använda en blandning av grovsalt och finsalt.

 

 

 

20140614_132224

 

 

Mixa ordentligt så du inte ser några hela blad längre.

 

2014-05-04 10.37.38

 

Lägg ut hushållspapper på en tallrik. Jag brukar ta två ark för att det inte ska blötas sönder.

2014-05-04 10.38.08

 

Sprid ut en bit på pappret och sätt in i micron på full effekt i två minuter (tiden behöver säkert provas ut för din micro. För att undvika att tallrikarna blir ohanterligt varma brukar jag använda tre tallrikar där två har kryddsalt på sig.

Så fort en är klar åker nästa in in micron. Den som är precis utplockad häller jag över på nästa tallrik så den får nytt papper och en svalare tallrik. Det gamla pappret hänger jag upp på tork för att använda nästa kryddrunda. Varje kryddhög brukar få vara inne 2-3 gånger i micron, sista gången kan tiden variera mellan ½-2 minuter. Sista pappret får ligga kvar tills nästa omgång.

20140614_133309

 

Varje färdigmixad omgång hamnar i en skål, vid det här laget måste det vara helt torrt. Det får då ligga och svalna ihop, för att sedan hällas upp på burk. Vi förvarar det i glasburkar i ett skafferi.

2014-05-04 10.52.37

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Odling Odling i Gislaved Sött Vår

Maj: Full fart på bärfronten

Mysteriet är äntligen löst! Det var några små grå sniglar som attackerade mina fina libbstickor. Libbstickorna är nu kalkade och nedsmutsade med mer kalk. När jag kom till trädgården igen var de små sniglarna borta. Kanske kan den få chansen att ta igen sig ordentligt nu.

 

2014-05-17 19.52.57

 

Den spanska körveln slår glädjerekord, jag kunde inte riktigt med att plocka bort blommorna så den får roa sig bäst den vill i år. Men vacker är den!

2014-05-17 19.53.20

 

Äppelträden kämpar på i alla hörn av trädgården och det är blommor, humlor och mycket aktivitet. Två av träden är sjuka så vi håller tummarna på att de ska överleva tillräckligt länge så att det nya lilla trädet hinner växa till sig.

2014-05-17 19.53.50

 

Oreganon kämpar vidare, och det känns lite som att den har gjort ett försök att växa på bredden snarare än uppåt. Ramslöken blommar glatt vidare som om inget hänt, och det har det ju inte heller. Blåbären har bladat till sig lite mer nu.

2014-05-17 19.55.33

 

vårt lilla nya experiment verkar ta sig i surhörnan. Det börjar skjuta fram fina skott och vi ser mest bara fascinerat på. Gräslöken går snart i blom där den gömmer sig bland blåbärsbuskarna.

2014-05-17 19.54.45

 

Åkerbären har vi stora förhoppningar om i år. Det har varit flera fina blommor och nu är några stenrader bortplockade så att den och tranbären får sprida ut sig som de vill.

2014-05-17 19.55.19

 

 

Humlen klänger sig hej vilt upp för trädgrenen. Det ska bli kul att se hur lång tid det tar innan den når upp till taket på lekstugan.

Inne i fiberdukstunneln är det potatisar som gottar sig i värmen. de har kikat upp ca 20 cm ur marken och vi kämpar för fullt med att fylla på med jord.

2014-05-17 19.57.24

 

På andra sidan av lekstugan har nu alla lådor fått fiberduk. Blommorna som flyttades till krukor verkar ha trivts bra.

2014-05-17 19.57.43

 

Även äppelträdet som är nytt för i år. Det är en rubinola på svagväxande stam. Vi har tidigare försökt med plommonträd på platsen men den trivdes inte bra där.

2014-05-17 19.58.06

 

Den röda vinbären verkar väldigt glad i år, jag är inte säker på varför men det blir mycket mumsiga bär där.

2014-05-17 19.58.24

 

Så här ser det ut under en av fiberdukarna. Längst bort är det låga sockerärtor, efter det rödbetor, mangold och morötter. Det syns även några nyplanterade spret från en piplök.

2014-05-17 19.58.50

 

Inne i jordgubbstältet har både jordgubbar och smultron börjat blomma.

2014-05-17 19.59.48

 

Rabarberna har vi redan hunnit skörda en paj av (jag tror att det är så det fungerar).

Rabarberpaj med improvisationsmöjligheter.

  • Smör (smält)
  • Socker
  • Kardemumma
  • Havregryn
  • Mjöl
  • Riven mandelmassa

Blandas i lämpliga mängder tills smuligt tillstånd uppnås. Blanda sedan i en perfekt mängd rabarber och tillaga på lämpligt sätt. Färdigt!

2014-05-17 20.01.41

 

Myntan kom inklusive gräs så det blir nog till att ta upp kampen mot gräset så småningom (någon gång i år tror jag kanske).

2014-05-17 20.01.49

 

Bakom rabarberna har den småtrötta krusbärsbusken lyckats få ihop en hel gren med små nyknutna bär. Välkommen till världen lilla vän!

2014-05-17 20.03.29

Kategorier
Odling Odling i Gislaved Vår

Frostnupna marsodlingar

När jag var borta under veckan hände det saker här i landen. Det blir ju lite intressant då odlingarna befinner sig 9 mil från stället jag bor på. Med allt mitt flyttande mellan olika städer så har det varit smidigt att odlingarna inte behövt flytta på sig och att det finns många i närheten som kan fixa vattningen om jag varit ute och rest. Då började det med att jag fick låna ett litet hörn i mina föräldrars trädgård och sen har det bara växt och idag ska jag och min lilla mamma åka till Fagerhult plantskola.

Vid gamla plommonträdet satt några smultronplantor så de fick flytta på sig så de skulle överleva. Nu sitter de och myser ihop i en liten balkonglåda mot lekstugan tills vi fått ordning på deras odlingslåda. De ska få bo i en helt egen låda tillsammans med alla andra smultron och jordgubbsplantor.

2014-03-29 07.59.25

 

En av våra mest trogna kryddväxter är luftlöken som omplanterar sig själv bara man låter några växa upp tillräckligt långt. De är även några av de första att kika upp och nu går det redan att använda dem i matlagning och under sommaren kommer de bara att fortsätta.

2014-03-29 07.56.04

 

Den spanska körveln är även den uppe snabbt med några tidiga blad. Det är svårt att hålla händerna ifrån den med sin ljuvliga laktitsliknande doft.

2014-03-29 07.56.38

 

Den gulbladiga oreganon har kikat upp och inte ens ett lager frost stoppar dessa små pigga blad. Snart har den tagit över hela landet, jag hittade små plantor överallt bland blåbärsbuskarna.

2014-03-29 07.57.17

 

Men det är inte bara den ätbara trädgården som sträcker på sig. I skogskanten har det blivit ett uppsamlingsområde för växter som inte fått plats i landen, samt ett antal vårlökar. Härligt fint lyser de små påskliljorna.

2014-03-29 07.58.52

 

Här har vi de nymålade pallkragarna tillsammans med den nya lådan som är till bären. Till höger i bilden i en kruka står en liten svartaronia (hugin) som fick hoppa ur jorden när odlingslådorna skulle å plats.

2014-03-29 07.59.12

Kategorier
Ätbart Konservering Kryddor Odling Odling i Gislaved Sommar Vår

Kryddsommar

Ramslök

Samlandet började tidigt i våras efter en ledig helg på öland. Vi åkte till vårt hemliga lökställe och fyllde en kasse full med de härliga bladen. Ramslöken är ett trevligt substitut för vitlök vilket jag inte kan äta. Just då bodde jag tillfälligt hos mina föräldrar och det tog många dagar och mycket vädrande innan lukten lyckats lämna huset. På hösten fick jag lära mig om en svamp vid namn lökbroskskivling som även den är ett bra vitlökssubstitut.

Lillträdgården
Min lilla hörna i trädgåden blev rikrigt bra efter en omstrukturering och nya inslag som jordärtskockor och en liten kulle med rabarber blev mycket välkomna tillskott. Får jag tag på mer sten nästa år vill jag höja landet lite och fylla på med lite med näringsrik jord då landet ligger precis i skogskanten och slåss med en massa trädrötter.

Physalis

Inne i uterummet har en physalisplanta bott under sommaren. Egentligen skulle den ha följt med mig tillbaka till lägenheten men den fastnade i den inglasade värmen. Det blev några små frukter och jag har sparat två för att så till nästa år.

Kryddsamling

Liksom de senaste åren har vi gjort stora mängder utav kryddsalt.Blommorna är kryddtagetes vilket är en riktigt tacksam liten växt, det blir ordentliga små buskar av dem så det är bara till att plocka och plocka och plocka.

Kryddsalt/Örtsalt

Ta färska blad av olika kryddor (60-70%) och lägg i en mixer, fyll på med flingsalt (40-30%). Mixa och bred ut på en kökshandduk och låt torka. Mosa sönder de större klumparna. Kan göras genom att lägga över en handduk och rulla en kavel över allt.

Färdigt!

Kategorier
Ätbart Firande Mat Påsk Vår

Vårdagjämning

Vårmat

Fredagen den 20:e var det vårdagjämning så då var det till att fira. Jag rotade igenom lite roliga recept och fick ihop en ordentlig meny. Skivad och stekt halloumiost, lammfärsbullar med couscous, saffransmarinerad kycklingfilé, tefärgade ägg, saffran och currysås, currycouscous, gurkmejefärgat ris, okryddat stekpannebröd, yoghurtsås, fetaostsallad och slutligen en vit kladdkaka med exotiska frukter och grädde. Det är väl vara att ta det från början.

Halloumiost är en ost från Cypern. Den är traditionellt gjord på fårmjölk men görs numera även av getmjölk och komjölk. Den säljs i små förpackningar bland övriga speciella ostar (mozarella, feta osv.) och ligger inpackad tillsammans med lite saltlake. Osten gnisslar lite när man tuggar på den. Godast är att skära upp den i stavar och rulla in oststavarna i bacon för att sedan grilla bitarna. Denna gången ville jag testa utan så jag stekte bitarna efter lammfärsbullarna så osten skulle få lite annan smak.

Lammfärsbullar med couscous

  • 400g lammfärs
  • 1 ägg
  • 2 portioner tillagad cous-cous fullkorn
  • 1 knippe kryddor
  • 3 msk slånbärslikör eller tranbärsdricka

Blanda ihop smeten och rulla stora bullar och stek upp dem.

Saffransmarinerad kycklingfilé
Saffransmarinerad kycklingfilé

Saffransmarinerad kycklingfilé

  • 500 g kycklinginnerfilé
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 1 dl hett vatten
  • 1 knippe kryddor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk flytande margarin

Blanda ut saffranen med vattnet och tillsätt sedan kryddor, salt och margarin. Marinera kycklingen i blandningen i en halvtimme. Peta i grillspett genom kycklingen och sätt in dem i en ugn på 225 grader i 15 minuter.

Saffran och currysås

  • 1 tsk curry
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • ½ tärning hönsbuljong
  • 2 dl créme fraiche
  • ½ msk majsstärkelse

Rör ner majsstärkelse i lite vatten och blanda ihop allt. Låt det sjuda ihop någon minut.

Currycous-cous

Ta en skvätt av såsen ifrån receptet ovan och blanda ut det med ca 2 portioner tillagad cous-cous.

Okryddat stekpannebröd

  • Mjöl
  • Vatten
  • Salt

Häll upp lite vatten i en bunke och tillsätt en nypa salt. Rör ut så mycket mjöl att det går att knåda degen. Knåda ihop degen och kavla ut tunna, platta bitar. Stek brödbitarna.

Yoghurtsås

Grund: blanda 2 dl ekologisk turkisk yoghurt med ca 1 dl ekologisk gräddfil

Variant 1: Tillsätt saffran, vitlök, salt, peppar och koriander.

Variant 2: Tillsätt paprikapulver, salt, oregano, mejram, timjan

Fetaostsallad

Jag använde denna gången ekologisk fetaost och smaken var helt otrolig! Konsistensen var krämig och alldeles… alldeles underbar. Blandade ut det med isbergssallad och lite småbitar av lite mer färgglad sallad, pinjenötter, solrosfrön, en skvätt olivolja.

Vit kladdkaka
Vit kladdkaka

Vit kladdkaka

  • 150 g vit choklad
  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 ägg

Smält choklad och smör tillsammans. Blanda ner övriga ingredienser och avsluta med äggen. Smöra och bröa en rund form och häll i smeten. Sätt in den i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter.

Pudra kakan med florsocker och dekorera gärna med exotisk frukt och servera med grädde.