Kategorier
Ätbart Frukost Sommar

Hallonscones

Det blev en halvtidig morgon och ingen frukost skulle det vara på jobbet så jag krälade upp och gjorde scones. Att det blev något kändes rätt imponerande. Att de blev riktigt mumsiga var ju ännu bättre. Frukosten räddad trots allt!

Hallonscones
8 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1.5 tsk bakpulver
0.5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
150 g frysta hallon

Vispa ihop allt utom hallonen. Rör ner hallonen innan de hinner tina och forma ca 10 bitar. Platta ut lite på en plåt och pensla på ett vispat ägg och strö över lite råsocker och kardemumma. Baka i ugnen ca 10 min (tills de får en fin gyllenbrun färg) på 250 grader.

Kategorier
Ätbart Mindre mål och snacks Sommar

Sommaren i efterhand

Ibland vill man lyxa till det lite extra, och har man fått tag på de första fläderblomsklasarna finns det ingen orsak att vänta. Mitt projekt en lugn sommarmorgon blev halvfriterade fläderblomsklasar och bananer (fläderblommorna tog slut och sen urartade det).

Frityrfrukost

Till allt hade jag vaniljglass, jordgubbar och en liten skvätt sirap ringlad över de friterade bananerna. Nu till receptet:

Frityrsmet

  • 2 dl mjöl (vete eller dinkel)
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl vatten
  • 1 äggvita

Vispa ihop allt och doppa det du vill doppa och fritera sedan. Är det fläderklasar du friterar kan smeten vara tunnare, dvs mindre mjöl behövs.

Jag brukar ta en liten stekpanna med höga kanter och hälla i en ordentlig skvätt olja och fritera/steka resultatet. Det går snabbt och kräver inte lika mycket olja.

Kategorier
Ätbart Konservering Kryddor Odling Odling i Gislaved Sommar Vår

Kryddsommar

Ramslök

Samlandet började tidigt i våras efter en ledig helg på öland. Vi åkte till vårt hemliga lökställe och fyllde en kasse full med de härliga bladen. Ramslöken är ett trevligt substitut för vitlök vilket jag inte kan äta. Just då bodde jag tillfälligt hos mina föräldrar och det tog många dagar och mycket vädrande innan lukten lyckats lämna huset. På hösten fick jag lära mig om en svamp vid namn lökbroskskivling som även den är ett bra vitlökssubstitut.

Lillträdgården
Min lilla hörna i trädgåden blev rikrigt bra efter en omstrukturering och nya inslag som jordärtskockor och en liten kulle med rabarber blev mycket välkomna tillskott. Får jag tag på mer sten nästa år vill jag höja landet lite och fylla på med lite med näringsrik jord då landet ligger precis i skogskanten och slåss med en massa trädrötter.

Physalis

Inne i uterummet har en physalisplanta bott under sommaren. Egentligen skulle den ha följt med mig tillbaka till lägenheten men den fastnade i den inglasade värmen. Det blev några små frukter och jag har sparat två för att så till nästa år.

Kryddsamling

Liksom de senaste åren har vi gjort stora mängder utav kryddsalt.Blommorna är kryddtagetes vilket är en riktigt tacksam liten växt, det blir ordentliga små buskar av dem så det är bara till att plocka och plocka och plocka.

Kryddsalt/Örtsalt

Ta färska blad av olika kryddor (60-70%) och lägg i en mixer, fyll på med flingsalt (40-30%). Mixa och bred ut på en kökshandduk och låt torka. Mosa sönder de större klumparna. Kan göras genom att lägga över en handduk och rulla en kavel över allt.

Färdigt!

Kategorier
Ätbart Drickbart Konservering Sommar

Brödbak

Brödhög, fläderblomssaft och fläderblomsgelé
Brödhög, fläderblomssaft och fläderblomsgelé

Det finns få saker så härliga som doften av nybakt bröd.  Bristen på denna mysigalukt fick mig att baka tre satser bröd igår. Lingonbröd med pumpafrö och solrosfrö, Tomatbröd och ett fruktbröd med aprikos, russin och katrinplommon. Tomatbröden blev jättestora, trodde att de skulle jäsa utanför plåten ett tag men de höll sig på plats.

Det blev även fläderblomsgelé med lite citron i. Denna gången hade jag köpt hem gelésocker så allt blev som det skulle. I dag testade vi gelén till min mors biffar och det var riktigt mumsigt.

Fläderblomssaften var precis färdig för att hällas på flaska men jag kunde inte låta bli att göra en hel sats till. Det är en härlig smak av sommar, varför inte passa på när man kan. Det går att göra saft på torkade blommor med.

Fläderblomssaft

  • 18 fläderblomsklasar
  • 2 citroner
  • 50 g citronsyra
  • 17 dl socker
  • 1½ l vatten

Varva fläderblom, skivad citron, citronsyra och socker i en stor bunke. Koka upp vatten och häll det i bunken. Låt stå i två dygn. Rör om när det behövs så att sockret löser sig i vätskan. Häll upp på flaska efter de två dygnen.