Kategorier
Året runt Ätbart Höst Mat Odling Sommar

Potatisprovning

Vissa idéer är mer svårslagna än andra. Att träffa en kompis och prova igenom hans potatissorter var en av årets bättre. Den sjunde var det dags och någonstans upp mot 12 sorter provades. Vi tänkte först på hur vi skulle kunna lösa att skilja dem åt och utgick från att vi skulle kunna se tillräcklig skillnad på dem efter kokning så vi märkte inte upp dem. Vi hade uppenbart jättefel och ett antal av sorterna blev rena chansningar.

Det jag vet nu är dock att sparrispotatis är lite som godispotatis. Smakrika saker som går att äta bara som de är. De roligaste färgerna försvinner också i många sorter.  En annan favorit blev gullan som var riktigt gul inuti. Väl hemma visade det sig att vi var igång rätt bra vi med med 6 olika sorter. Den enda sorten som överlappade var sparrispotatisen och det fick vi knappt några alls av. Desto mer blev det av födelsedagspotäterna. Det är så att min mamma börjat ge mig sättpotatis istället för blomsterbuketter och i år var det några riktigt färgglada sorter. Blue salad är en blålila potatis som behåller färgen fint även efter kokning och den blir väldigt god som klyftpotatis med.

Den andra riktigt färgglada är Highland burgundy red som tappar färgen helt vid kokning men får fram mer färg som klyftpotatis. Den tredje sorten som är lite mer färglös heter casablanca och är en helt ok potatis. Min potatisfilosofi och utrymmet i landen tillåter dock inte ok potatis utan det ska helst vara väldigt god eller lite kul potatis.

Förra året hade vi 1,5 låda potatis och i år hade vi dubblat. Nuvarande planen innebär ökning med en låda till till nästa år. Ser redan fram emot att välja sorter. 

Kategorier
Sommar

Vad hände med sommaren?

34 grader som mest, tryckande värme och torka. En sommar med rekordmånga bränder och åska istället för regn. Allting började gå långsamt i värmen och antalet saker som gick att göra sjönk. 

Kvar fanns framför allt en sak och det var badande. Det blev några dopp i veckan och jag lyckades till och med cykla ner ensam och bada. Närmsta badplatsen ligger vid Åker och det är fin sandbotten med bra djup. Enda problemet är att det är uppförsbacke hem så i värmen vad det bäst att cykla hem när det mörknade eller så var det duschbehov vid hemkomst.

Standardlösningen på värme brukar vara att åka ut till föräldrarnas sommarstuga och i år hade jag tur och kunde jobba därifrån ett tag. Extra tur då en familj ekorrar var mina närmsta grannar.

De är numera lite mer bortskämda då det har påbörjat seriös ekorrsmatning. Detta efter att jag glömt frukt ute på bordet och vaknade av ljudet av ekorre som med bekymmer skuttade iväg med en hel nektarin i munnen. Det ska bli intressant att se vad för nya växter som växer upp framöver.

Sen var det då de där regndagarna. En per månad och någon till i augusti innan det vände andra tredjedelen av augusti. Jag har samlat i alla hinkar jag hittat. Kutat mellan olika tunnor för att se till att så mycket som möjligt blir sparat. Sällan har jag varit så nöjd över att vara dyngsur och fysiskt slut. 

Kategorier
Odling Sommar

Anläggning och trädgårdskoll juli

Trots den konstanta värmen kunde jag inte låta bli helt med grävandet. Det lilla äppelträdet var ansatt från alla håll med gräs och annat så det var dags att ge den lite luft. Samtidigt blev det till att förbereda flytt av några andra buskar som behövde räddas från sorken. Självklart vet jag att den lilla rackaren kommer att älska att gräva runt under barken, men har jag tur kanske jag kan fånga in några av dem då med. Buskarna kommer glatt att kunna växa vidare utan att bli uppätna oavsett.

Här har vi definitionen av en chansning. Flytt av fruktbuske mitt i torkan. Frukterna ryker nog men busken ska allt klara sig. 

Rosenkvitten ’Cido’

Potatishörnan har snyggats till lite med ny marktäckning och de uppätna växterna runt storstenen har flyttats till nästa storsten så vi kan traska runt här istället.

Inne på altanen håller oredan på att ta över. Allt växer och jag har inte några vettiga stöttor till tomaten som istället får vräka ut sig över bordet.

Det här är nog bästa överblicken just nu. Förra året gick gränsen vid blåbärsraden i mitten och i år har det gått ända ut till buskaget.

Clematis ’Summer snow’
Buskhallon
Kategorier
Odling Sommar

Grönsakerna i juli

I juli var vi imponerade över att något alls växte. Vi hade tur under sommaren och fick ett ordentligt regn varje månad som fyllde upp regntunnorna. Bevattningen har varit igång med hjälp av solcellsdrivna pumpar från irrigata. Det har gjort att vår vattenåtgång har varit låg då den droppar ut vattnet precis vid plantans stam. 

Sommarsquash ’Genovese’

Genovese visade sig vara en god squash och vår enda planta har gett oss nya frukter kontinuerligt under sommaren. Lagom till det var dags för semester hade vi mer grönsaker än tid så vi fick lämna bort lite överflöd till någon granne.

Spaghettipumpa till vänster och myskpumpan butternut till höger

Mitt bygge för klättrande saker har varit utomordentligt bra. Det är stabilt och går vid behov att lyfta på. Spaghettipumporna har börjat hänga ner genom gallret så det är lätt att hålla koll på dem. Hoppas på butternut med men än så länge har vi bara fått blad och hanblommor.

Det här bygget får sitta kvar och jag är sugen på en till. Kanske ett bygge de kan växa över på annan plats med. Kanske ett pumpavindskydd!

Här är pumpaställningen lite senare i månaden. Nu med Sommarsquashen ’Black forest’ som är klättrande. Den ska kunna bli 1-1,5m hög.

Entrén har fått grönt pynt och både krassen och den sibiriska björnbärsplantan har börjat ta för sig av utrymmet. Det är väldigt grönt och lummigt när man kommer in och det är precis den känslan jag vill ha. 

Ingången kantad av tomater, musselsquash till vänster och squashen ’partenon’ till höger

Förra året blev tomaterna utkastade från altanen när det var dags att bygga om den men de verkade trivas så bra där att nu fick tomaterna börja där direkt. Utplanteringen blev av väldigt sent och plantorna hann bli långa och gängliga i värmen men med lite stöd mot väggen har det fungerat ändå. 

Blandade tomater längs väggen

Jag testade att ha en tomat i fiberduksväxthus men glömde bort den så helt plötsligt hade den slängt sig raklång över allt annat som var planterat i lådan och den tog över helt. Från sin liggande position började den skicka upp nya toppar och för min del var det bara att skratta åt saken och låta den vara. Tomater är ju gott ändå.

Busktomat ’Marmande’

Vaxbönor och brytbönor är något jag gärna äter året runt så jag ökade mängden plantor vilket har gett bra resultat. Några för att de är goda, några för att de har fina blommor och några för att de får fina skidor.

Grön vaxböna

Helt nytt för mig är bondbönorna. Just nu är de mest vackra med sina blommor men vi får se om de kommer tillbaka.

Bondböna ’Crimson Flowered’ och grönkål

Salladen är också en ny sort för mig men den blev direkt en favorit. Det tog tid att få upp den men vi har ätit av den sen midsommar. och det har varit samma plantor hela tiden. Till slut fick jag ge bort dem för att vi inte skulle kunna fortsätta hålla efter den när vi semestrade.

Sallad ’Sallad bowl’
Kategorier
Odling Sommar

Kryddorna i juli

Kryddor samlade till en omgång av kryddsalt

Kryddorna och örterna var vad som var starten för mig när det kommer till odling. Jag var inspirerad av böcker om örtarbetare, läkekunniga och munkar. Det blev mycket historiska romaner och minst lika mycket fantasy. Resultatet blev att jag tjatade mig till några växter och ett litet hörn i föräldrarnas trädgård. Sen dess har odlingarna ändrats men kryddorna har stannat kvar och jag och Ulla tillverkar tillsammans någon liter kryddsalt varje år. 

Kryddlåda med gräslök, dill, persilja och purjolök

Till och från får jag frågor om vad som är i kryddsaltet och det är inte det lättaste att komma ihåg. Jag letar gärna nya sorter och provar allt som vill växa här. Årets test var curryeternell, curryört och olivört. Olivörten smakade bara grönt så klarar den inte vintern får det vara. Curryörten däremot ger både smak och är riktigt dekorativ så den kommer att dyka upp fler gånger.

Curryört, olivört, kummin och koriander

Grunden i våra kryddblandningar är raringen nedan, en oregano som tar över allt utrymme den får tillgång till. Vi har en full pallkrage i Gislaved och den här tar nu upp över en halv här på rönnbacken.

Oregano, gulbladig oregano, isop och gräslök

Hur jag gör mitt kryddsalt finns i ett annat inlägg med bilder och instruktioner.

Temynta

Myntor och blommor har bit för bit kommit in i trädgården. Halva jobbet med myntorna är att få dem att inte ta över helt och i år när det varit så torrt har de inte trivts i sina krukor. Annars är de perfekta för att hålla pollinerarna glada. Temyntan är ny för året men har inte synts så mycket då den försvunnit under kvannen. Nästa år ska den nog få ett lite lyxigare boende för de är väldigt vackra. Kanske flytta till baksidan och ge den sällskap av lite solhatt.

Pepparmynta
Kategorier
Ätbart Bakning Konservering Sommar Sött

Förberedelser och mer knäcke

Ska det bli en ordentlig start på det hela får det bli till att börja med en bra grund. Efter sommarens tömda lager var det dags att fylla på ordentligt. Det blev nästan en hel dags fixande men den avslutades med riktigt lyxig kvällsmat så det var det verkligen värt. Nedan syns ananas/kokossmoothie, citronkvarg med amerikanska blåbär och ett knäcke med sött hasselnötspålägg och smultron.

Ananas/kokossmoothie

 • 1 ananas
 • 1 burk kokosmjölk
 • 1 nypa vaniljpulver
 • Eventuellt valfri sötning

Rensa och hacka ananasen. Mixa allt och sen är det klart.

2014-08-11 20.08.38

 

Igår gjorde min lilla mamma en riktigt trevlig grönsaksröra av allt möjligt både från trädgården och min gotlandsresa. Allt stektes lätt för att sedan kokas ihop i 10-15 minuter. Sen smidigt att frysa in och plocka fram som mattillbehör. Denna gången blev det zucchini, tomat, vit morot, gulbeta och polkabeta i grunden.

2014-08-10 20.19.07

Knäckebröd blev det fyra olika omgångar med lite experiment av innehåll och storlek. Tänkte bjuda på två av recepten.

2014-08-11 17.55.35

Kanelknäcke

 • 3 dl bovete
 • 1 dl sesam
 • 1 dl hirsflingor
 • 2 msk kanel
 • 1 msk agave
 • 1 krm salt
 • 4 dl kokande vatten
 • 2 msk kokosfett

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 40 – 50 min.

 

Mandel- och nyponknäcke

 • 0,5 dl bovete
 • 1,5 dl mandelmjöl
 • 0,5 dl hirsflingor
 • 0,5 dl solrosfrön
 • 0,5 dl nyponskal
 • 0,5 dl chiafrön
 • 0,5 dl svarta sesamfrön
 • 2 dl kokande vatten
 • 1 msk flytande kokosolja
 • Salt

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 30 min.

 

2014-08-11 17.56.47

 

Det blev även två varianter av hasselnötspålägg.

Hasselnötsmör

 • 2,5 dl hasselnötter
 • 2 – 3 msk rapsolja
 • Lite salt

Mixa tills du är nöjd med konsistensen. Packa i burk och sen är det klart.

 

Choklad och hasselnöt

 • 2 dl hasselnötter
 • 3 msk kakao
 • 2 msk agavesirap
 • 1 msk rapsolja
 • 1 tsk vaniljpulver
 • lite salt

Mixa och peta ner i en burk. Försök sen att inte äta upp riktigt allt på en gång.

2014-08-11 17.57.24

 

Sen lite nya tester av konserveringsvarianter. En pestokrull gjord på basilika, olivolja, solrisfrön, kinesisk gräslök och kryddsalt. Sen blev det tre omgångar kryddsmör.

2014-08-11 17.59.13

 

Avslutningsvis tar vi lite till sött. En bar från tidningen hemmets journal som min lilla mamma rivit ut. Jag inser att det blir omöjligt att komma ihåg utan att få med det här. Det var en rätt intressant variant så den blir det nog fler gånger men mer som fika än något som är smidigt att ha med ut.

Energibars 

 • 1 näve mandlar
 • 1 näve cashewnötter
 • 1 näve dadlar eller annan torkad frukt (exempelvis russin eller aprikoser)
 • 2 msk kokosflingor
 • 1 banan
 • 4 msk kakao
 • 2 msk kokosolja
 • liten skvätt kaffe

Mixa, smeta ut på bakplåtspapper, strö över lite mer kokos och låt stelna ett tag i kylen. Sen är det bara att mumsa och vara glad.

2014-08-11 18.02.39

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Sommar

Gröna matmuffins

Nu växer det för fullt och självklart håller mangolden på att ta över i lådorna så det var dags för lite experiment. Det hela började med att min lilla mamma klagade på att hon inte hittade några kul recept för denna monsterväxande planta. Jag är väldigt förtjust i matmuffins för det smidiga i att få med sig ett färdigt mellanmål i en lagom portionsförpackning men sen jag började minska ner på glutenmängden har jag inte kommit mig för att leta recept. Idag spenderade jag ett tag med att leta och i de jag snubblade över verkade standardingrediensen vara färdiga mjölblandningar med vetestärkelse som grund. Känner mig lite småskeptiskt till allt sådant så jag tog ett av recepten och gav den en ordentlig makeover. totalt är nog fyra ingredienser kvar från originalreceptet.

Gröna matmuffins

1 dl hirsflingor
2 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
3 msk hela linfrön
120 g mangold
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 st ägg
2 dl havremjölk
3/4 dl kokosolja
2 tsk fiberhusk
2 msk färska gröna kryddor

Sätt ugnen på 200 grader. Dela på mangolden så att du får det mesta gröna i den här smeten. Lägg stjälkarna åt sidan. Mixa ihop allt utom stjälkarna till en smet.

100 g feta eller liknande ost
Mangoldstjälkarna från första delen av receptet
Zucchini, Sockerärtor och vad man nu har tillgång till

Tärna osten och skiva upp mangoldstjälkarna. Har du mycket zucchini kan du hacka ner 100 g med. Rör ner allt detta i den färdiga smeten. Klicka ut i muffinsformar, toppa med sockerärtor och zucchini. Om du vill kan du klappa på muffinsarna med lite olivolja på handen och toppa med lite  kryddsalt och hirsflingor.

 

20140622_135732

 

Sätt in i ugnen i 15-23 minuter. Plocka ut och njut av dessa små gröna härligheter. Hoppa över osten eller byt mot vegansk ostvariant för att få en mjölkfri muffins.

 

20140622_145215

Kategorier
Året runt Ätbart Konservering Kryddor Sommar Vår

Kryddsalt

Det första ganska logiska steget blir att röja runt i trädgård och krukor och plocka av godsakerna. Ju mer ordnat det är från början desto snabbare går det sen. Plocka av blad från stjälkar, annars får du rensa bort kvistarna under torkningen.

20140614_132141

 

Fyll upp mixern nästan helt med blad. Blanda om du vill de olika kryddorna eller ta dem var för sig, det spelar ingen större roll.

20140614_132137

 

 

Fyll på med önskad saltmängd, det behövs verkligen inte mycket. Det är även ett bra tillfälle att minska ner på sitt saltintag genom att blanda ut med andra kryddor. Vi brukar använda flingsalt då det ger bäst slutresultat men man kan även använda en blandning av grovsalt och finsalt.

 

 

 

20140614_132224

 

 

Mixa ordentligt så du inte ser några hela blad längre.

 

2014-05-04 10.37.38

 

Lägg ut hushållspapper på en tallrik. Jag brukar ta två ark för att det inte ska blötas sönder.

2014-05-04 10.38.08

 

Sprid ut en bit på pappret och sätt in i micron på full effekt i två minuter (tiden behöver säkert provas ut för din micro. För att undvika att tallrikarna blir ohanterligt varma brukar jag använda tre tallrikar där två har kryddsalt på sig.

Så fort en är klar åker nästa in in micron. Den som är precis utplockad häller jag över på nästa tallrik så den får nytt papper och en svalare tallrik. Det gamla pappret hänger jag upp på tork för att använda nästa kryddrunda. Varje kryddhög brukar få vara inne 2-3 gånger i micron, sista gången kan tiden variera mellan ½-2 minuter. Sista pappret får ligga kvar tills nästa omgång.

20140614_133309

 

Varje färdigmixad omgång hamnar i en skål, vid det här laget måste det vara helt torrt. Det får då ligga och svalna ihop, för att sedan hällas upp på burk. Vi förvarar det i glasburkar i ett skafferi.

2014-05-04 10.52.37

Kategorier
Ätbart Mat Odling Odling i Gislaved Sommar

Första skörden

Dags att se vad som gick att hitta i trädgården! Komatsunaspenat, mangold, libbsticka, gräslök och luftlök hamnade i en paj och asiatisk babyleafmix, rädisor, oregano och gräslöksblommor hamnade i en sallad. Sen jag var här sist har det åter igen växt galet mycket. Komatsunan hade nästan tagit över en låda så det var kul att bara kunna plocka massor utan att det blev glest. Tokoreganon väntar fortfarande på den första rensningen för att få bort topparna och minska blomrisken.

2014-05-29 12.58.44

 

Salladen

Salladskål

Asiatisk babyleaf

Fetaost

Rädisor

Gräslöksblommort

 

2014-05-29 13.31.59

 

Trädgårdspaj

Pajbotten av bovetemjöl, vatten och flytande margarin

Fyllning av förvälld spenat och mangold, hackad gräslök, luftlök och libbsticka och fetaost.

Äggstanning på 3 ägg och 3 dl mjölk. Kryddad med kryddsalt

2014-05-29 13.43.26

Kategorier
Året runt Ätbart Frukost Höst Sommar Vinter

Frukost

20131031_080603

Detta otyg som återkommer varje morgon. Jag är en av alla de där som inte är uppe och studsar så fort väckarklockan ringer. Istället blir det mer något kravlande och mumlande som skulle få Lovecraft grön av avund. När man då slutligen har kommit så långt som till köket är all energi tvärslut och att hinna äta innan jobbet är bara att glömma. Numera har jag två varianter som gjort livet lite lättare. Antingen blir det en smoothie eller en av de här små burkarna nedan. Det handlar alltså om en frukost som blandas ihop på kvällen eller morgonen, är i bra burkformat och är färdig att äta när man väl hunnit till jobbet.Proportionerna är bara att variera tills man hittar en lagom mängd.

Frukost på burk

3/4 dl havregryn
3/4 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk chiafrön
1-2 tsk socker
Valfri kryddning (Ex. 1 krm kanel eller kardemumma, 1 tsk kakao, 1 krm vaniljpulver, kaffe)
Valfri frukt/bär (Blåbär, hallon, mango, annanas, körsbär) eller choklad

För andra mängder kan man utgå på ett ungefär från följande:

28% havregryn
28% yoghurt
39% mjölk
2% chiafrön
3% socker

Variera gärna grynen med. Blanda ner exempelvis rågflingor, dinkelflingor, hirsflingor, lite linfrö osv.

Blanda allt i en burk och skruva på locket (ska man inte iväg går det lika bra med en skål). Låt burken stå i minst en kvart och upp till två dagar innan du börjar mumsa på innehållet.

20131031_080728

Burkarna på bilden är vanliga barnmatsburkar. I den lilla på 190ml har jag utgått från ½ dl havregryn och i den lite större är det 3/4 dl havregryn. Den lilla är kryddad med kakao och har fått i sig hallon. Den stora är kryddad med 2 krm kanel och fylls upp till kanten med hallon och blåbär.

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sommar Sött

Blåbärsrulltårta

I helgen gjorde vi några försök att leta svamp men det gick lite sådär. Istället insåg vi att blåbären satt kvar i mängder. De var fasta och stora och jättelätta att se när alla bladen haft vänligheten att trilla av så det blev en snabbplockning på hemvägen. Tillsammans fick vi ihop närmre två liter och majoriteten åkte in i frysen direkt men resten var vi tvungna att göra något riktigt gott av. Först kom tanken på en blåbärspaj, men när det var såhär goda kunde vi inte bara ta bort smaken med massor av värme så då kändes en rulltårta som helt rätt väg att gå.

2013-09-22 15.21.10

Rulltårta

 • 3 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 2 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • ½ dl grädde/mjölkliknande

Vispa ihop och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i en ugn på 250 grader i runt 5 minuter. Ta ut den och låt den svalna en stund. Lägg fram ett nytt bakplåtspapper och strö lite socker på det. Vänd över rulltårtan på det nya pappret och ta bort det gamla bakplåtspappret.

 • Vispad grädde
 • 3 dl blåbär
 • 1 liten burk mandarinklyftor

Smeta ut grädden på rulltårtan och strö över blåbären. Rulla ihop tårtan och täck med mer grädde. Dekorera med blåbär och mandarinklyftor. Klart!

2013-09-22 15.20.57

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sommar Sött

Flyttlådor och blåbärsbollar

Igår var det utflyttningskalas då första systersonen ska flytta hemifrån. Detta innebar en bra möjlighet att komma igång och baka lite. Efter att ha hjälpt till med lite äppelmos var en av huvudingredienserna självklara. Att det även blir första ordentliga inlägget sen bloggflytten gör bara temat än mer självklart. Första tanken blev då flyttlådemuffins, sen på vägen så kom jag på att vi hade plockat blåbär med så då var det tvunget att komma med.

20130829_170505

Äppelmosmuffins med mjukostfrosting

 • 3 ägg
 • 2½ dl strösocker
 • 1 krm vaniljpulver
 • 2 tsk kanel
 • 100g smält smör eller flytande margarin
 • 1 dl mjölk
 • 3½ dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • lite salt
 • Äppelmos

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser (men inte äppelmoset). Klicka ut äppelmoset, ca 1 msk per muffins.
Häll upp i formar (ca halva formen). Klicka sedan i äppelmoset.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Frosting

 • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
 • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
 • ca 2 dl florsocker
 • 1 tsk kanel

Blanda ordentligt och klicka ut på muffinsen.

Färdigt!

photo

Blåbärsbollar

 • 2 dl blåbär
 • 1 krm kanel
 • 2-3 msk socker

Blanda ihop i en kastrull och koka ihop och mosa bären lite så att så mycket vätska som möjligt kommer ut.

 • 100-150 g margarin eller smör
 • 3 ägg
 • 2½ dl socker
 • 3½ dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 3-4 msk kakao
 • Blåbärsröran

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Häll 2 msk av blåbärsröran i en separat skål som kan användas till frostingen. Blanda i resten av ingredienserna i ägg- och sockerröran och häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i.  Grädda i 20 min i en ugn på 175 grader. Ställ kakan åt sidan och låt den svalna.

 • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
 • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
 • ca 2 dl florsocker
 • de 2 matskedarna av blåbärsvätska från förra steget

Blanda ihop. Smula ner kakan i röran och blanda om ordentligt så alla smulor är klibbiga.

 • Röda cocktailbär (körsbär)
 • Smält choklad (100-150g)

Ta  upp en klump (beroende på hur stora bollar du vill göra) och peta in körsbäret i mitten. Rulla till den så den blir någorlunda jämn. Ställ in bollarna i frysen en stund och ta sedan ut dem och doppa i choklad.