Kategorier
Året runt Ätbart Drickbart Höst Jul Konservering Vinter

Favoritglöggen

Varje vinter när vi haft marknad i garaget har vi haft en väldigt god aroniaglögg som mamma Ulla brukat göra. Tyvärr kan vi inte ha med det ut när vi är med på marknader så tänkte se till att ni kan göra egen glögg. Receptet utgår från ett recept på svartvinbärsglögg från ica.

Aroniasaft

  • 2 liter aronia
  • 5 dl vatten
  • 6 dl socker per avrunnen liter saft

Låt koka tills bären skrumpnar och tappar färg. Låt rinna av i silduk. Tillsätt socker och rör tills allt löst sig.

Svartvinbärsglögg

Ingredienser
PORTIONER: 1 l
2 dl äppeljuice
4 dl outspädd svartvinbärssaft
4 dl vatten
1 tsk kardemummakärnor
1 bit kanel
4 nejlikor

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp, låt svalna och ställ kallt, gärna ett dygn.

Sila bort kryddorna och värm vid servering.

https://www.ica.se/recept/svartvinbarsglogg-393098/

Det vi gör är alltså att byta ut svartvinbärssaften mot aroniasaft. Drick upp direkt, frys in eller konservera på valfritt sätt.

Kategorier
Året runt Ätbart Höst Mat Odling Sommar

Potatisprovning

Vissa idéer är mer svårslagna än andra. Att träffa en kompis och prova igenom hans potatissorter var en av årets bättre. Den sjunde var det dags och någonstans upp mot 12 sorter provades. Vi tänkte först på hur vi skulle kunna lösa att skilja dem åt och utgick från att vi skulle kunna se tillräcklig skillnad på dem efter kokning så vi märkte inte upp dem. Vi hade uppenbart jättefel och ett antal av sorterna blev rena chansningar.

Det jag vet nu är dock att sparrispotatis är lite som godispotatis. Smakrika saker som går att äta bara som de är. De roligaste färgerna försvinner också i många sorter.  En annan favorit blev gullan som var riktigt gul inuti. Väl hemma visade det sig att vi var igång rätt bra vi med med 6 olika sorter. Den enda sorten som överlappade var sparrispotatisen och det fick vi knappt några alls av. Desto mer blev det av födelsedagspotäterna. Det är så att min mamma börjat ge mig sättpotatis istället för blomsterbuketter och i år var det några riktigt färgglada sorter. Blue salad är en blålila potatis som behåller färgen fint även efter kokning och den blir väldigt god som klyftpotatis med.

Den andra riktigt färgglada är Highland burgundy red som tappar färgen helt vid kokning men får fram mer färg som klyftpotatis. Den tredje sorten som är lite mer färglös heter casablanca och är en helt ok potatis. Min potatisfilosofi och utrymmet i landen tillåter dock inte ok potatis utan det ska helst vara väldigt god eller lite kul potatis.

Förra året hade vi 1,5 låda potatis och i år hade vi dubblat. Nuvarande planen innebär ökning med en låda till till nästa år. Ser redan fram emot att välja sorter. 

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sött

Hastbullar eller snabb-bullar

Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är sötsaker så det får gå ändå. Men en sak har jag saknat inom det glutenfria livet och det är min barndoms snabbullar som vi brukade röra ihop och njuta av direkt när de kom ut ur ugnen med ett glas iskall mjölk.

 

IMG_20141009_120141_nopm_

Snabbullar

4 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk eller mjölkliknande vätska (neutral smak)
pärlsocker till dekoration

Smält margarinet och blanda ihop allt utom pärlsockret. Klicka ut i 10-12 små bullformar (muffinsplåt kan vara bra för att få dem att hålla formen). Strö över lite pärlsocker. Sätt in i ugn som uppnått 250 grader i 8-12 min beroende på hur bra ugn du har.

För variation kan man klicka i lite sylt eller äppelmos. I de nedan har jag använt en sprits för att trycka in en klutt med äppelmos och när de kom ut ut ugnen pudrade jag dem med kanel.

20141009_125514

Kategorier
Året runt Ätbart Höst Mat Vinter

Zucchiniplättar med blomkålsmos

Zucchiniplättar

3 dl riven zucchini
2 ägg
1 dl bovetemjöl
1 tsk psylliumfröskal
Olja att steka i

Blanda ihop allt och stek.

2013-12-09 18.11.02

Blomkålsmos

http://allaboutfitness.shapemeup.se/2010/10/31/blomkalsmos/

Kategorier
Året runt Ätbart Frukost Höst Sommar Vinter

Frukost

20131031_080603

Detta otyg som återkommer varje morgon. Jag är en av alla de där som inte är uppe och studsar så fort väckarklockan ringer. Istället blir det mer något kravlande och mumlande som skulle få Lovecraft grön av avund. När man då slutligen har kommit så långt som till köket är all energi tvärslut och att hinna äta innan jobbet är bara att glömma. Numera har jag två varianter som gjort livet lite lättare. Antingen blir det en smoothie eller en av de här små burkarna nedan. Det handlar alltså om en frukost som blandas ihop på kvällen eller morgonen, är i bra burkformat och är färdig att äta när man väl hunnit till jobbet.Proportionerna är bara att variera tills man hittar en lagom mängd.

Frukost på burk

3/4 dl havregryn
3/4 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk chiafrön
1-2 tsk socker
Valfri kryddning (Ex. 1 krm kanel eller kardemumma, 1 tsk kakao, 1 krm vaniljpulver, kaffe)
Valfri frukt/bär (Blåbär, hallon, mango, annanas, körsbär) eller choklad

För andra mängder kan man utgå på ett ungefär från följande:

28% havregryn
28% yoghurt
39% mjölk
2% chiafrön
3% socker

Variera gärna grynen med. Blanda ner exempelvis rågflingor, dinkelflingor, hirsflingor, lite linfrö osv.

Blanda allt i en burk och skruva på locket (ska man inte iväg går det lika bra med en skål). Låt burken stå i minst en kvart och upp till två dagar innan du börjar mumsa på innehållet.

20131031_080728

Burkarna på bilden är vanliga barnmatsburkar. I den lilla på 190ml har jag utgått från ½ dl havregryn och i den lite större är det 3/4 dl havregryn. Den lilla är kryddad med kakao och har fått i sig hallon. Den stora är kryddad med 2 krm kanel och fylls upp till kanten med hallon och blåbär.

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sommar Sött

Blåbärsrulltårta

I helgen gjorde vi några försök att leta svamp men det gick lite sådär. Istället insåg vi att blåbären satt kvar i mängder. De var fasta och stora och jättelätta att se när alla bladen haft vänligheten att trilla av så det blev en snabbplockning på hemvägen. Tillsammans fick vi ihop närmre två liter och majoriteten åkte in i frysen direkt men resten var vi tvungna att göra något riktigt gott av. Först kom tanken på en blåbärspaj, men när det var såhär goda kunde vi inte bara ta bort smaken med massor av värme så då kändes en rulltårta som helt rätt väg att gå.

2013-09-22 15.21.10

Rulltårta

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ dl grädde/mjölkliknande

Vispa ihop och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i en ugn på 250 grader i runt 5 minuter. Ta ut den och låt den svalna en stund. Lägg fram ett nytt bakplåtspapper och strö lite socker på det. Vänd över rulltårtan på det nya pappret och ta bort det gamla bakplåtspappret.

  • Vispad grädde
  • 3 dl blåbär
  • 1 liten burk mandarinklyftor

Smeta ut grädden på rulltårtan och strö över blåbären. Rulla ihop tårtan och täck med mer grädde. Dekorera med blåbär och mandarinklyftor. Klart!

2013-09-22 15.20.57

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Höst Sommar Sött

Flyttlådor och blåbärsbollar

Igår var det utflyttningskalas då första systersonen ska flytta hemifrån. Detta innebar en bra möjlighet att komma igång och baka lite. Efter att ha hjälpt till med lite äppelmos var en av huvudingredienserna självklara. Att det även blir första ordentliga inlägget sen bloggflytten gör bara temat än mer självklart. Första tanken blev då flyttlådemuffins, sen på vägen så kom jag på att vi hade plockat blåbär med så då var det tvunget att komma med.

20130829_170505

Äppelmosmuffins med mjukostfrosting

  • 3 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 tsk kanel
  • 100g smält smör eller flytande margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • lite salt
  • Äppelmos

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser (men inte äppelmoset). Klicka ut äppelmoset, ca 1 msk per muffins.
Häll upp i formar (ca halva formen). Klicka sedan i äppelmoset.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Frosting

  • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
  • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
  • ca 2 dl florsocker
  • 1 tsk kanel

Blanda ordentligt och klicka ut på muffinsen.

Färdigt!

photo

Blåbärsbollar

  • 2 dl blåbär
  • 1 krm kanel
  • 2-3 msk socker

Blanda ihop i en kastrull och koka ihop och mosa bären lite så att så mycket vätska som möjligt kommer ut.

  • 100-150 g margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 2½ dl socker
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 msk kakao
  • Blåbärsröran

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Häll 2 msk av blåbärsröran i en separat skål som kan användas till frostingen. Blanda i resten av ingredienserna i ägg- och sockerröran och häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i.  Grädda i 20 min i en ugn på 175 grader. Ställ kakan åt sidan och låt den svalna.

  • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
  • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
  • ca 2 dl florsocker
  • de 2 matskedarna av blåbärsvätska från förra steget

Blanda ihop. Smula ner kakan i röran och blanda om ordentligt så alla smulor är klibbiga.

  • Röda cocktailbär (körsbär)
  • Smält choklad (100-150g)

Ta  upp en klump (beroende på hur stora bollar du vill göra) och peta in körsbäret i mitten. Rulla till den så den blir någorlunda jämn. Ställ in bollarna i frysen en stund och ta sedan ut dem och doppa i choklad.

 

 

Kategorier
Ätbart Höst

Höstfika del 2

Pumpatårta med två bottnar



Bottenbotten
100g smör
100g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Smält ihop smör och choklad i en kastrull. Låt svalna lite och rör ihop alla ingredienser. Smöra och bröa formen. Häll ner i tårtformen och grädda i ca 25 min på 175 grader.

Överbotten
3 ägg
3 dl socker
6 msk varmt vatten
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker luftigt. Häll ner vattnet under vispningen. Blanda ner torrvarorna försiktigt. Häll ner i smörad och bröad form. Grädda i 157 grader i ca 30 minuter.

Halvformad tårta inför sista locket.

Fyllning 1
Chokladmousse

Fyllning 2
Nougat ganache Recept

Fyllning 3
Pumpasylt Recept
Här lade jag till 2 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära och använde syltsocker istället för vanligt socker.

Foder till tårtan
Recept (resterna som blev över av frostingen).

Slutligen blev det ett täcke av färgad mandelmassa.

Kategorier
Ätbart Drickbart Höst

Höstfika

Pumpamuffins
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk kardemumma

1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/4 tsk muskot
1/4 tsk kryddpeppar
2,5 dl mörk sirap eller muscavadosocker
2,5 dl strösocker
250g smält smör
4 ägg
4,5 dl pumpapuré
Vispa ihop allt och häll upp i formar. Blir ca 18 stora muffins eller 36 mellanstora. På 175 grader tar det ca 12-15 minuter för en plåt att bli klar. 
Frosting
200g mjukost (utan smak)
50g halvsmält smör
5 dl florsocker
2 tsk vanilj 
Vispa ihop och smeta ut på muffinsarna när de svalnat.
Dekorera med något litet om du vill. Jag gjorde små mandelmassepumpor. För att forma pumporna använde jag bakre änden av en sked. Småbitarna fästes med kristyr. Jag har en tub färdigblandad för sådana tillfällen.
Receptet kommer från Martha Stewart
Höstdrink (välkomstdrink)
1 liter tranbärsdricka
4 mosade clementiner (muddlade, sila bort fruktköttet)
5 dl päroncider
1 dl kanelsockerlag (koka upp 2 kanelstänger med 2/3 dl socker och 1/3 dl vatten)
3/4 dl pressad citron
Krossad is
Blanda ihop och tillsätt isen. Räcker till 15 små glas.
Till mat blev det köttfärslimpa och rotfruktsgratäng. Trattkantarellsoppa blev det en liten skål av till förrätt (däremot utan svartrotsblandningen). 
Kategorier
Ätbart Höst Mat Plockmat/Buffé

Gyllene pumpor

Kvällen krävde något som kändes lite mer lyxigt i matväg. Resultatet blev lite experimenterande med pumpa och smördeg.

Pumpapiroger i smördeg
3 ark smördeg
4 dl riven pumpa
½ dl pumpafrön, rostade
1 dl syltade kantareller
2 tomater, halverade och skivade
2,5 dl creme fraiche
1 ägg
Olivolja till stekning
Salt
Peppar
Kanel
Ingefära
Pressad lime
Gröna kryddor

Stek pumpan så att den börjar få lite mer färg. Tillsätt pumpafrön, kantareller och tomater och stek tills tomaterna mjuknar. Tillsätt creme fraiche och krydda efter smak. Stek ihop röran och förbered en plåt med olja eller bakplåtspapper. Skär ut 10cm-rundlar av smördegen och lägg i lite av pumparöran. Vik ihop och tryck igen kanterna med en sked. Vispa upp ett ägg och pensla smördegsbitarna. Sätt in i ugnen på 225 grader och plocka ut så snart pirogerna fått lite färg.

Servera exempelvis med getost och honung eller rökt fläsk eller annat med salta eller söta toner beroende på vilken smak du föredrar.

Kategorier
Ätbart Höst Mat Plockmat/Buffé

Vild skördebuffé

Efter helgens besök på ölands skördefest blev det en omgång i köket.

Kantarellcrepes

  • Stek pannkakor
  • Gräddstuva kantarellerna och krydda
  • Ugnsbaka med fetaost på

Rencheescake på kavring (utan rom och med rökt ren istället för stek)

  • Mixa kavring och smör
  • Blanda mjukost, kvarg, pepparrot och rökta renstrimlor
  • Strö över smörgåskrasse.

Äppelost på kavring (öländs calvadosost istället för cheddar och calvados)

Getostfyllda cocktailtomater

Syrlig och slät pumpasoppa
Lammsalami (utan vitlök!)  
Syltade trattkantareller

Syltad zucchini



http://www.tasteline.com/Recept/getostfylld_cocktailtomat
http://www.tasteline.com/Recept/appelcheddar_pa_kavring
http://www.tasteline.com/Recept/Renstekscheesecake_med_rom



Kategorier
Ätbart Höst Sött

Äpplen i långpanna och muffinsform

Tidigare denna hösten hade vi ett visst överflöd av äpplen i fruktkorgen. För att ge lite variation plockade jag hem en påse äpplen och lade tillbaka dem lite senare i ny form. På bilden ligger de inplastade i muffinsformar.  
Gissningen stämde, äpplena tog slut snabbare efter det.
Receptet har jag fått från Lena och det fungerar precis lika bra i muffinsformar som i långpanna.
Äppelkaka på plåt
100 g Smält smör
1 ½ dl Mjölk
2½ dl Socker
3½ dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
6-8 Äpplen
Kanel
Skala äpplena och skär dem i tunna skivor (halvera dem om du ska ha det i muffinsformar). Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och fettet och rör ner mjölet blandat med bakpulvret. Fördela smeten i en smord och bröad långpanna (eller i muffinsformarna). Tryck ned äppelbitarna tätt och strö över kanel. Grädda i ugnens nedre del i 175 grader i ca 15-20 minuter. 
Tiden kan behöva justeras om du gör kakan i muffinsformar.