Året runt, Ätbart, Frukost, Höst, Övrigt, Sommar, Vinter

Frukost

Detta otyg som återkommer varje morgon. Jag är en av alla de där som inte är uppe och studsar så fort väckarklockan ringer. Istället blir det mer något kravlande och mumlande som skulle få Lovecraft grön av avund. När man då slutligen har kommit så långt som till köket är all energi tvärslut och att… Läs mer Frukost

Året runt, Ätbart, Bakning, Höst, Sommar, Sött

Flyttlådor och blåbärsbollar

Igår var det utflyttningskalas då första systersonen ska flytta hemifrån. Detta innebar en bra möjlighet att komma igång och baka lite. Efter att ha hjälpt till med lite äppelmos var en av huvudingredienserna självklara. Att det även blir första ordentliga inlägget sen bloggflytten gör bara temat än mer självklart. Första tanken blev då flyttlådemuffins, sen… Läs mer Flyttlådor och blåbärsbollar

Ätbart, Höst

Höstfika del 2

Pumpatårta med två bottnar Bottenbotten 100g smör 100g mörk choklad 2 ägg 2 dl socker 1,5 dl mjöl 1 tsk bakpulver Smält ihop smör och choklad i en kastrull. Låt svalna lite och rör ihop alla ingredienser. Smöra och bröa formen. Häll ner i tårtformen och grädda i ca 25 min på 175 grader. Överbotten… Läs mer Höstfika del 2

Ätbart, Drickbart, Höst

Höstfika

Pumpamuffins5 dl mjöl2 tsk bakpulver1 tsk salt1 tsk kardemumma 1 tsk kanel 1 tsk ingefära 1/4 tsk muskot 1/4 tsk kryddpeppar2,5 dl mörk sirap eller muscavadosocker 2,5 dl strösocker250g smält smör 4 ägg 4,5 dl pumpapuré Vispa ihop allt och häll upp i formar. Blir ca 18 stora muffins eller 36 mellanstora. På 175 grader… Läs mer Höstfika

Ätbart, Höst, Mat, Plockmat/Buffé

Gyllene pumpor

Kvällen krävde något som kändes lite mer lyxigt i matväg. Resultatet blev lite experimenterande med pumpa och smördeg. Pumpapiroger i smördeg3 ark smördeg4 dl riven pumpa½ dl pumpafrön, rostade1 dl syltade kantareller2 tomater, halverade och skivade2,5 dl creme fraiche1 äggOlivolja till stekningSaltPepparKanelIngefäraPressad limeGröna kryddor Stek pumpan så att den börjar få lite mer färg. Tillsätt… Läs mer Gyllene pumpor

Ätbart, Höst, Mat, Plockmat/Buffé

Vild skördebuffé

Efter helgens besök på ölands skördefest blev det en omgång i köket. Kantarellcrepes Stek pannkakor Gräddstuva kantarellerna och krydda Ugnsbaka med fetaost på Rencheescake på kavring (utan rom och med rökt ren istället för stek) Mixa kavring och smör Blanda mjukost, kvarg, pepparrot och rökta renstrimlor Strö över smörgåskrasse. Äppelost på kavring (öländs calvadosost istället… Läs mer Vild skördebuffé