Att klä av en bildsten

Att klä av en bildsten.
Sena höstkvällar brukar för min del resultera i hantverksprojekt, även om tankarna annars inte riktigt hänger med när det blir för sent. Länkar och källhänvisningar sparar jag tills längre fram i projektet. Jag har länge funderat på det där släpet som finns med på guldgubbar, bildstenar och andra intressanta avbildningar. Det finns olika varianter där hängselkjolen är den som har släpet på olika sätt, se exempelvis Inga Häggs variant. Jag tror det tillslut blir dags för en egen variant (och jo, den har säkert gjorts tidigare, och då skulle det vara kul att få tag på länkar till de varianterna).

Som jag tolkar bilden ser det ut som att släpet ligger ovanför lagret med horisontella linjer. Det kan precis lika gärna vara något liknande en mantel eller en kortärmad kappa (korta ärmar till 3/4 ärmar känns på det stora hela som en rätt lockande variant att testa) men i den här första varianten ritar jag ut det som en långärmad kappa (brun). Det skulle tillfredställa både detaljer som vilken nivå lagret ligger på i avbildningarna, placeringen av treflikspännen, samt möjligheten att kunna ta av sig ett yttre plagg och kunna välja bort släpet vid tillfälle. Det är fullt möjligt att det främre lagret är någon form av förkläde men jag sparar det testet till någon annan gång.

Hängselkjolen (grön) är ingen självklarhet utifrån bilden men jag tycker mycket om det plagget och det är åter igen en gravlämning jag vill få med, dvs placeringen av spännbucklor på dräkten. Därav är även den med på mina skisser. Mina senaste varianter har varit kortare men det är dags för att återgå till hellång igen.
Sjalen har jag sett i lite olika varianter, bland annat där det sticker ner en snibb på varje sida (ex. Osebergsbonaderna), vilket jag skulle tolka som fyrkantiga mantlar/sjalar snarare än en sned sjal eller en kappa med spetsar ner mot sidorna.

Det var lite av kvällens tankar. Tygprover är förhoppningsvis på väg hem snart och sen kan jag börja snöa in mig ännu mer.

För mer bilder kan jag rekommendera följande uppsats:
http://gotark.rindi.com/uppsatser/DRAKT2.PDF

 

 


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar