Kategorier
Höst Odling Sommar Växthus

Året med växthuset

Tänk att det blev färdigt ändå. I maj var hela golvet slutligen stenlagt, jag är inte helt nöjd men det fick vara bra nog för året. Första små växterna blev utsparkade från växtförrådet där de trängts under lamporna. Till sällskap fick de en värmare med frostvakt som blåste på med värme så snart temperaturen började gå för lågt. I början av månaden var det bara de mest tåliga som fick komma ut.

I mitten av månaden hade de flesta tomaterna ställts ut med. Höll på att knappt få plats vid köksbordet. Värmaren har vid det här laget ställts om till att hålla minst 15 grader i växthuset. Vi har valt att prioritera mattillgången framför energiåtgång i det här läget. Här har jag även fått upp små pallkragar på högersidan. I efterhand får de definitivt inte godkänt så det ska göras om 2021. Sniglarna hade hunnit hitta in och det blev allt mer en daglig syssla att hålla efter dem. De kommer in via gruskanterna så det är inget jag vill täta då gruset är bra för att leda iväg vatten och fukt som rinner ner för väggarna.

Nu är vi vid juni, vid det här laget har lönnen bredvid fått ut bladen tillräckligt mycket att de börjat skugga mer och solen står för högt för att nå långt under. Lönnen kommer att trimmas så småningom för att få mer ljus. Den är också orsaken att all odling sker ovanför marken. Tomaterna har allt mer planterats om till sina slutkrukor.

Sen kom pandemin obehagligt nära och sambon hade träffat en vän som blev sjuk. Jag var då på annan plats och valde att stanna kvar där i några veckor till medan sambon stannade hemma i karantän för att se så han inte skulle bli sjuk. Samtidigt hade skandalen om förgiftad ekonäring börjat komma fram och det vi hade hemma innehöll just vinass, vilket var den ingrediens som identifierats som förgiftad. Det ledde till att växthuset som mest blev vattnat och plantorna saknade den näring och det ljus som behövdes för en bra tomatskörd. Gurkorna trivdes desto bättre i halvskuggan och gav oss fina stora växthusgurkor.

I slutet av augusti hade jag varit hemma lite mer och mycket av tomaterna hade fått flytta ut till ljusare och lite svalare trakter och de som var kvar inne i växthuset började tackla av.

Vid det här laget hade utsidan hunnit få lite mer omtanke. Marken under lönnen har täckts med ny täckbark då den gamla bara täckte halva området och hade hunnit förmultna till största delen. Här kan man även se hur långt över grenarna sträcker sig.

I september monterades automatöppnarna bort och de sista tomatplantorna rensades bort från växthuset. Stenläggningen i kanten avslutades och växthuset gick över till att agera krukförvaring inför våren. Till våren väntar städning, omläggning av delar av stengolvet, flytt av odlingslådor och tvätt av väggarna.

Lämna ett svar