Vinterbakning

Ja, jag kanske råkar börja lite tidigt, men det är åtminstone i slutet av november! Först var jag tvungen att testa den tokiga idén som kom upp för ett tag sedan med julmustmunkar. Med lite gräddkoleglasyr blev de tokigt mumsiga.
photo-970x953
Julmustmunkar med gräddkoleglasyr
Munkarna
15 g jäst för söta degar
35-40 g smör
1 dl mjölk
1 dl koncentrerad julmust
3/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
7,5 dl vetemjöl (450g)
Smula ner jästen i en bunke och smält smöret och blanda med mjölken, värm till ca 37 grader och häll över jästen. Rör runt så jästen löser sig. Rör ner resten av ingredienserna och låt jäsa i ca 40 min till dubbel storlek.
Häll ut degen på mjölad yta och kavla ut till en ca 1 cm tjock platta. Ta ut rundlar ut plattan på ca 10 cm i diameter och avsluta med ett hål i mitten. Låt dem jäsa i ca 30 min.
Fritering
0,8 liter rapsolja
Hetta upp oljan till ca 180 grader och lägg i ringarna och fritera på båda sidorna tills de blivit gyllenbruna i färgen. Ta upp dem och lägg på hushållspapper. Doppa i socker om du vill ha dem lite sötare.
Glasyr
40 g smör
2,5 dl florsocker
1/4-1/2 dl mjölk
1 msk kakao
25 droppar gräddkolearom
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ihop glasyren och doppa sedan munkarna. Nu är de färdiga att dekorera med strössel och annat du känner för.
Saffransbullar med vanilj
20121125_163312-970x727
http://www.ica.se/recept/saffransbullar-med-vanilj-714255/

Kommentera