Vårdagjämning

Vårmat

Fredagen den 20:e var det vårdagjämning så då var det till att fira. Jag rotade igenom lite roliga recept och fick ihop en ordentlig meny. Skivad och stekt halloumiost, lammfärsbullar med couscous, saffransmarinerad kycklingfilé, tefärgade ägg, saffran och currysås, currycouscous, gurkmejefärgat ris, okryddat stekpannebröd, yoghurtsås, fetaostsallad och slutligen en vit kladdkaka med exotiska frukter och grädde. Det är väl vara att ta det från början.

Halloumiost är en ost från Cypern. Den är traditionellt gjord på fårmjölk men görs numera även av getmjölk och komjölk. Den säljs i små förpackningar bland övriga speciella ostar (mozarella, feta osv.) och ligger inpackad tillsammans med lite saltlake. Osten gnisslar lite när man tuggar på den. Godast är att skära upp den i stavar och rulla in oststavarna i bacon för att sedan grilla bitarna. Denna gången ville jag testa utan så jag stekte bitarna efter lammfärsbullarna så osten skulle få lite annan smak.

Lammfärsbullar med couscous

  • 400g lammfärs
  • 1 ägg
  • 2 portioner tillagad cous-cous fullkorn
  • 1 knippe kryddor
  • 3 msk slånbärslikör eller tranbärsdricka

Blanda ihop smeten och rulla stora bullar och stek upp dem.

Saffransmarinerad kycklingfilé
Saffransmarinerad kycklingfilé

Saffransmarinerad kycklingfilé

  • 500 g kycklinginnerfilé
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 1 dl hett vatten
  • 1 knippe kryddor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk flytande margarin

Blanda ut saffranen med vattnet och tillsätt sedan kryddor, salt och margarin. Marinera kycklingen i blandningen i en halvtimme. Peta i grillspett genom kycklingen och sätt in dem i en ugn på 225 grader i 15 minuter.

Saffran och currysås

  • 1 tsk curry
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • ½ tärning hönsbuljong
  • 2 dl créme fraiche
  • ½ msk majsstärkelse

Rör ner majsstärkelse i lite vatten och blanda ihop allt. Låt det sjuda ihop någon minut.

Currycous-cous

Ta en skvätt av såsen ifrån receptet ovan och blanda ut det med ca 2 portioner tillagad cous-cous.

Okryddat stekpannebröd

  • Mjöl
  • Vatten
  • Salt

Häll upp lite vatten i en bunke och tillsätt en nypa salt. Rör ut så mycket mjöl att det går att knåda degen. Knåda ihop degen och kavla ut tunna, platta bitar. Stek brödbitarna.

Yoghurtsås

Grund: blanda 2 dl ekologisk turkisk yoghurt med ca 1 dl ekologisk gräddfil

Variant 1: Tillsätt saffran, vitlök, salt, peppar och koriander.

Variant 2: Tillsätt paprikapulver, salt, oregano, mejram, timjan

Fetaostsallad

Jag använde denna gången ekologisk fetaost och smaken var helt otrolig! Konsistensen var krämig och alldeles… alldeles underbar. Blandade ut det med isbergssallad och lite småbitar av lite mer färgglad sallad, pinjenötter, solrosfrön, en skvätt olivolja.

Vit kladdkaka
Vit kladdkaka

Vit kladdkaka

  • 150 g vit choklad
  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 ägg

Smält choklad och smör tillsammans. Blanda ner övriga ingredienser och avsluta med äggen. Smöra och bröa en rund form och häll i smeten. Sätt in den i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter.

Pudra kakan med florsocker och dekorera gärna med exotisk frukt och servera med grädde.

Ett svar på “Vårdagjämning”

Kommentera