Fler ändrade recept

Det verkar bestämt som att jag kommit in i en mindre bakrunda. Dagens projekt resulterade i två sorters snabbullar och chokladtryffel i tre smaker . Vi kan börja med orginalreceptet på snabbullar.

Pumpabullar

Snabbullar

  • ca 4 dl mjöl
  • 2-3 msk margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl socker
  • 1½ dl mjölk
  • 1 tsk kardemumma
  • pärlsocker

Blanda ihop allt utom pärlsockret och häll upp i bull- eller muffinsformar (ca 12 st). Strö över lite pärlsocker och sätt in i ugnen på 200-225 graders värme i 8-15 min.

Pumpabullar nära

Snabbullar med en twist

  • 1½ dl mjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2-3 msk margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl råsocker
  • 1½ dl kokt och mosad pumpa (butternut)
  • 1 tsk kardemumma
  • pärlsocker

Blanda ihop allt utom pärlsockret och häll upp i bull- eller muffinsformar (ca 13 st). Strö över lite pärlsocker och sätt in i ugnen på 200-225 graders värme i 8-15 min.

Tryffelsmet

Projekt nummer två var att få ner lite bär i chokladtryfflar utifrån grundreceptet nedan. I variant ett tog jag vit choklad till tranbär som jag hade i frysen och rullade i florsocker. Variant två blev mörk choklad och frysta blåbär rullade i råsocker och slutligen variant tre blev mörk choklad med chili och rullad i kakao.

Chokladtryffel

  • 100g mörk choklad (50%) eller 150g ljus choklad eller 200g vit choklad
  • ½ dl grädde
  • bär eller krydda
  • Något att rulla dem i (ex: kakao, florsocker, hackad mandel, råsocker, socker) eller doppa dem i smält choklad.

Koka upp grädden med bär eller krydda och tag sedan av grädden från plattan. Hacka chokladen och rör i den i grädden tills allt har smält. Ställ svalt tills smeten har svalnat tillräckligt för att man ska kunna rulla kulor av den. Rulla kulorna i vad du föredrar eller doppa dem i choklad och dekorera. Förvara de färdiga tryfflarna svalt.

Tryfflar

Julverkstaden jobbar på

Julpysseldags! De två senaste dagarna har det varit julbak. Jag fick ta godisbiten så det blev chokladkola, fyra sorters chokladtryfflar, branflakes i choklad och marsipansvampar. Chokladtryfflarna blev som följande: vit choklad med saffranslikör och rullade i råsocker, vit choklad med jordgubbslikör och rullade i florsocker, ljus choklad med baileys och rullade i florsocker och slutligen mörk choklad (70%) med glögglikör och rullade i kakao.

Chokladtryffel

  • 200g mörk choklad (50%) eller 300g ljus choklad eller 400g vit choklad
  • 1 dl grädde
  • 2 msk likör
  • Något att rulla dem i (ex: kakao, florsocker, hackad mandel, råsocker, socker) eller doppa dem i smält choklad.

Koka upp grädden och tag sedan av grädden från plattan. Hacka chokladen och rör i den i grädden tills allt har smält. Ställ svalt tills smeten har svalnat tillräckligt för att man ska kunna rulla kulor av den. Rulla kulorna i vad du föredrar eller doppa dem i choklad och dekorera. Förvara de färdiga tryfflarna svalt inom lås och bom om de ska räcka hela vägen till jul.

Marsipanen delade jag upp i tre delar, i varje del blandade jag i en liten del mandelmassa för att göra den lite grövre. I första delen blandade jag in blå färg och lite hypnotique (likör), i andra blev det röd färg och glögglikör och i sista blev det grön färg och blåbärslikör.

Nästa projekt blev snölandskapet som alltid stått med över julen. Årets pepparkaksbygge blev en liten bit av visby ringmur, dekorerad med snöstjärnor, idegran och lite tomtar.

Självklart är ringmuren inte komplett utan något tält i närheten…

Julkransar på längd och bredd

Nu har det hänt ganska mycket på sistone! Jag har bott i lådor i några veckor i väntan på flytt till Gislaved igen. I förra helgen åkte vi med näst sista lasset, kvar är bara en bilslast med prylar. Jag kommer att bo ett tag hos mina föräldrar för att få en mental paus från ensamheten i kalmar och i väntan på hopflytt med P. Jag var en tur inne på Borgen och tittade på hantverk med honom i söndags och jag lyckades tillslut få tag på kontaktuppgifter till Gislaveds slöjdare. Från och med nästa år kommer jag kunna vara med där och jag ser verkligen fram emot lite hantverksträffar.

I förra veckan hade Lena (äldsta storasystern) fått för sig att berätta för sina arbetskamrater att jag hade med mig kransar till julmarknaden i Klippan vilket ledde till sju beställningar direkt. Tänkte visa hur de blev: