Fler ändrade recept

Det verkar bestämt som att jag kommit in i en mindre bakrunda. Dagens projekt resulterade i två sorters snabbullar och chokladtryffel i tre smaker . Vi kan börja med orginalreceptet på snabbullar.

Pumpabullar

Snabbullar

  • ca 4 dl mjöl
  • 2-3 msk margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl socker
  • 1½ dl mjölk
  • 1 tsk kardemumma
  • pärlsocker

Blanda ihop allt utom pärlsockret och häll upp i bull- eller muffinsformar (ca 12 st). Strö över lite pärlsocker och sätt in i ugnen på 200-225 graders värme i 8-15 min.

Pumpabullar nära

Snabbullar med en twist

  • 1½ dl mjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2-3 msk margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl råsocker
  • 1½ dl kokt och mosad pumpa (butternut)
  • 1 tsk kardemumma
  • pärlsocker

Blanda ihop allt utom pärlsockret och häll upp i bull- eller muffinsformar (ca 13 st). Strö över lite pärlsocker och sätt in i ugnen på 200-225 graders värme i 8-15 min.

Tryffelsmet

Projekt nummer två var att få ner lite bär i chokladtryfflar utifrån grundreceptet nedan. I variant ett tog jag vit choklad till tranbär som jag hade i frysen och rullade i florsocker. Variant två blev mörk choklad och frysta blåbär rullade i råsocker och slutligen variant tre blev mörk choklad med chili och rullad i kakao.

Chokladtryffel

  • 100g mörk choklad (50%) eller 150g ljus choklad eller 200g vit choklad
  • ½ dl grädde
  • bär eller krydda
  • Något att rulla dem i (ex: kakao, florsocker, hackad mandel, råsocker, socker) eller doppa dem i smält choklad.

Koka upp grädden med bär eller krydda och tag sedan av grädden från plattan. Hacka chokladen och rör i den i grädden tills allt har smält. Ställ svalt tills smeten har svalnat tillräckligt för att man ska kunna rulla kulor av den. Rulla kulorna i vad du föredrar eller doppa dem i choklad och dekorera. Förvara de färdiga tryfflarna svalt.

Tryfflar

Mer bär

Det kan kanske tyckas som att jag har alldeles för mycket ledig tid efter som jag håller på med en massa roliga bär, hade det varit fallet hade det varit riktigt trevligt. Högskolan har allmän nollning nu så då blir det lite bärkok för min del.

Nåja, åter till det roliga.

Idag har jag gjort häggbärsgelé (mosa och koka upp bären med lite vatten, filtrera och tillsätt sedan gelésocker), havtorn- och rönnbärskola, och fläderbärsmaränger.

Fläderbärsmaränger

Koka upp fläderbär med vatten, lägg undan en dl till marängerna och gör något roligt med resten.

  • 6 st äggvitor
  • 3 dl socker
  • en nypa salt
  • 1 dl fläderbärsavkok

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna tills de bildat ett fast skum. Tillsätt socker och en nypa salt, vispa ca 6 min på högsta hastigheten. Vik försiktigt ned fläderbärsavkoket i smeten.

Klicka ut på plåtar och sätt in i ugnen i ca 50 min, tills ytan är krispig och insidan seg.

Örtfrallorna jag gjorde igår:

  • 50 gram smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 2 tsk havssalt
  • 200 gram keso
  • 10 msk örter
  • 4 dl+1 dl grahamsmjöl+rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl

Pensling och garnering

  • 1 st ägg
  • 1 tsk grovt havssalt
  1. Smält smör och blanda med mjölk. Värm till 37°. Lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt sirap,salt,keso och örterna.
  2. Rör ner allt grahamsmjöl, rågmjöl och lite vetemjöl i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Den ska vara lite lös. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  3. Ta upp degen och knåda den väl.Forma 10 bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper, platta till bollarna lite. Låt jäsa 20 min.
  4. Sätt ugnen på 175°. Pensla med ägg och strö över lite grovt salt.
  5. Grädda tills frallorna har fått en gyllenbrun yta. Låt svalna under bakduk.

Terapiplockning

bär och gott
bär och gott

Gick en tur på bärjakt nu ikväll. Fångsten blev mycket härlig med rönnbär, häggbär, havtorn och fläderbär. Nu kommer bara kruxet att göra något med allt så det helst inte behöver vara i frysen för den är som alltid full. Funderar på att göra godis med havtorn och rönnbär, kanske sylt med fläderbär och häggbär, vi får se.

Nu kryper dock tröttheten upp och kväver mina sömniga ögon.

Godnatt